© Linos Fridrikaitės / KaunoZinios.lt nuotr.

Dabartinės informacinės visuomenės amžiuje sunkiai pavyktų surasti namus ar darbo vietą, kuriuose nebūtų kompiuterio. Informacinės technologijos  nestovi vietoje ir sėkmingai vystosi. Kai kurias inovacijas galima pastebėti plika akimi, tačiau kitos naujosios technologijos ir naujovės atsiranda nepastebimai. Pastaraisiais metais pradėjo sklandyti nauja sąvoka „debesų kompiuterija“ (ang. cloud computing), kuri daugeliui sukelia klausimą- kas tai?

„Debesų“ kompiuterija IT pasaulyje

Pagal JAV standartų agentūra NIST (The National Institute of Standards and Technology) „debesų kompiuterija yra modelis, kuris leidžia visur, patogiai, pagal poreikį per tinklo prieigą naudotis bendrais kompiuteriniais ištekliais, tuos išteklius valdant su minimaliu paslaugų tiekėjo įsikišimu.“

Kalbant paprasčiau, po „debesų kompiuterijos“ koncepcija slepiasi viskas, kas yra susiję su kompiuterinių paslaugų pateikimu per internetą. Nuo paprastosios kompiuterijos, „debesų“ kompiuterija skiriasi savo integracija. Pavyzdžiui, tradicinės kompiuterijos atveju visi duomenys ir programos yra vartotojo kompiuteryje, o tuo tarpu naudojantis „debesų“ kompiuterija, vartotojo duomenys ir reikalingos programos jau yra šių paslaugų teikėjų kompiuteriuose. Tai reiškia, kad savo dokumentus galima laikyti kitoje pasaulio pusėje ir vos prireikus galima jais naudotis bet kuriame kompiuteryje, turinčiame prieigą prie interneto. Taip vartotojo kompiuteryje lieka tik minimalus programinės įrangos kiekis, t.y. operacinė sistema ir interneto naršyklė. Visi kiti reikalingi duomenys yra pasiekiami „debesies“ interneto linijomis.

„Debesų“ kompiuterijos tipai

Kaip pagrindinės „debesų“ kompiuterijos paslaugų formos yra išskiriamos šios trys: infrastruktūra, platforma ir programinė įranga. Šie tipai apibūdinami kaip IaaS (infrastruktūra kaip paslauga), PaaS (platforma kaip paslauga), SaaS (programinė įranga, kaip paslauga) ir skiriasi savo paskirtimi.

Infrastruktūra, kaip paslauga

„Infrastruktūros kaip paslaugos“ (IaaS) teikėjai suteikia galimybę pasinaudoti jų technine ir programine įranga bei visais kitais reikalingais kompiuteriniais resursais. Pavyzdžiui, šią paslaugą teikia „Amazon“. Naudojantis ja yra suteikiama galimybė už pinigus pasinaudoti ‚Amazon“ resursais. Šios paslaugos privalumas būtų toks, kad vartotojas priklausomai nuo jo poreikių gali sumažinti/padidinti vietos kiekį, kas yra paranku ir naudinga būtent programinės įrangos kūrėjams. Tai reiškia, kad programuotojui nėra reikalingas galingas kompiuteris, nes jis reikiamus resursus gali tiesiog išsipirkti.

Platforma kaip paslauga

„Platforma kaip paslauga“ (PaaS) yra programinės įrangos kūrimo platforma. Šios paslaugos vartotojai yra programuotojai ir programinės įrangos kūrėjai. Ji suteikia infrastruktūrinius išteklius bei operacinę sistemą kartu su programomis. Šių platformų privalumas atsispindi mažuose piniginiuose kaštuose ir jų saugumo atžvilgiu. Pavyzdžiui, subyra vienas iš „debesies“ standžiųjų diskų. Jums tai nesukelia jokių bėdų, jūs net nesužinosite apie šią problemą, nes duomenys yra dubliuojami ir paskirstomi. Šios paslaugos kaip produkto pavyzdys galėtų būti „GoogleApps“.

Programinė įranga, kaip paslauga

„Programinė įranga, kaip paslauga“ (SaaS) yra programinės įrangos tiekėjo paslauga, kuomet suteikiama licencija ar visa programa vartotojui jos pareikalavus. Paprastesnis apibrėžimas būtų toks: šios paslaugos vartotojas interneto pagalba gali naudotis konkrečiomis programomis (pvz. elektroniniu paštu).

Šio tipo paslauga yra paprasčiausiai suprantama žemiškajam žmogui, nes daugelis iš mūsų su šiais produktais susiduria bemaž kasdien (pvz. Gmail, Facebook, Google Docs). Kaip visa tai atrodo ir su kuo yra valgoma? Viskas vyksta labai paprastai. Turint savo paskyrą „Google“, tereikia prie jos prisijungti ir tada jau galima naudotis programų paketu. Privalumas yra tas, kad vartotojo dokumentai ir programos yra saugomi „Google“ serveriuose. Būtent dėl to vartotojui yra nereikalinga įdiegta programa jo kompiuteryje, taip pat jam nereikia turėti laikmenos su savais dokumentais. Viskas ko jam reikia, tai tik prieigos prie interneto.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Debesų“ kompiuterijos nauda

Ši nebelabai nauja technologija suteikia vartotojui reikiamą aparatūrą, programas ir duomenis, kurie yra sutelkiami „debesyse“ ir per internetą pateikiami kaip paslaugos. Kaip didžiausias privalumas yra išskiriama resursų kaina. Daugelis įmonių naudodamiesi šia technologija gali atsisakyti galingų kompiuterių ir jiems nebereikia pirkti naujų programų versijų, tad taip jiems pavyksta sumažinti išlaidas.

Yra ir trūkumų

Svarbiausi trūkumai tai privatumas ir saugumas. Kadangi visi jūsų duomenys yra saugomi paslaugų teikėjo, atsiranda ir grėsmės jų saugumui bei privatumui. Visų pirma čia neišnyksta galimybė įsilaužti į „debesis“.

Debesų savininkai norėdami prisivilioti klientus leidžia paslaugomis naudotis nemokamai ir dažniausiai retai kada prižiūri kas jomis naudojasi. Tokiu atveju asmenys gali ir papiktnaudžiauti. Pavyzdžiui, iš „debesies“ galima parsisiųsti kompiuterines šiukšles ar net bandyti įsilaužti į bankus. Negana to, išlieka galimybė įsilaužti ir į klientų duomenų rinkmenas. Tai reiškia, kad nesąžiningi asmenys gali pavogti jūsų prieigos slaptažodžius ar asmeninius duomenis.

Dar vienas didelis trūkumas yra prieinamumas. Nutrūkus interneto ryšiui, jūs prarandate galimybę naudotis visomis programomis. Tai reiškia, kad jei nebus interneto jūs tiesiog negalėsite pasiekti nei elektroninio pašto, nei reikiamų dokumentų.

Debesys neišnyks

„Debesų“ kompiuterija turi ir teigiamą, ir neigiamą puses. Ši technologija gali pasitarnauti tiek programuotojams, tiek verslui ar paprastam žmogui. Vartotojams nuo pečių nukrenta daug rūpesčių. Jiems nereikia rūpintis dėl serverinės įrangos ar jos kondicionavimo.  Jie tiesiog išsinuomoja reikiamą resursų kiekį, už kurį kaip ir kitas mėnesines paslaugas tereikės susimokėti mėnesio gale. Aišku, kad trūkumus ir problemas šioje technologijoje stengiamasi panaikinti bei išspręsti. Ir bet kokiu atveju yra akivaizdu, kad „debesų“ kompiuterijos paslauga tikrai neišnyks iš mūsų gyvenimo.

Reklama: Debesų technologijų paslaugos

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: