© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) pirmadienį pareiškė, Europos Sąjunga (ES) ras būdų, kaip išlaikyti Škotiją Bendrijoje, jeigu referendume ji nuspręstų atsiskirti nuo Didžiosios Britanijos.

Jis taip pat sakė, kad Edinburgas neprisiims jokios dalies Jungtinės Karalystės nacionalinės skolos jeigu Londonas, kaip planuota, atsisakys oficialios valiutos sąjungos su nepriklausomybe atgavusia Škotija.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) sekmadienį perspėjo, kad bus “sunku, net galbūt neįmanoma” nepriklausomai Škotijai tapti Europos Sąjungos nare, jeigu škotai balsuos už atsiskyrimą nuo Britanijos, turėdamas omenyje būsimą Škotijos referendumą, kuris turi įvykti rugsėjo 18 dieną.

Mat, “tam (naujos narės formavimui iš valstybės narės) turėtų pritarti visos kitos Europos Sąjungos valstybės narės”, – pridūrė jis.

Tačiau sakydamas kalbą verslo lyderiams Škotijos rytinėje pakrantėje esančiame Aberdine A.Salmondas nepritarė tokiam pareiškimui.

“Tokia Europos Sąjunga, kuri priėmė tiek daug šalių iš įvairiausių Europos taškų, ras pragmatišką būdą, kaip prisiderinti prie Škotijos demokratinės valios išraiškos”, – kalbėjo jis.

“Sprendimas yra vienas visoms (Bendrijos) narėms, tačiau nepripažinti Škotijos demokratinės valios prieštarautų visam europietiškam demokratiškos išraiškos ir priėmimo (į Bendriją) idealui”, – sakė jis.

“Būtų mestas didesnis iššūkis Europos Sąjungos vientisumui, net didesnis ir svarbesnis nei Britanijos išstojimo grėsmė. Todėl nė viena narė neleido suprasti, kad ji bandys blokuoti Škotijos narystę”, – kalbėjo pirmasis ministras.

Rugsėjo 18 dienos referendume rinkėjai turės atsakyti į klausimą “Ar Škotija turėtų būti nepriklausoma valstybė?” Škotija turi 5,3 mln. gyventojų.

Praėjusią savaitę kalbėdamas Edinburge britų finansų ministras George’as Osborne’as (Džordžas Osbornas) atmetė bendros valiutos su nepriklausoma Škotija galimybę.

“Jeigu Škotija išeis iš JK, ji nutols nuo svaro”, – pareiškė jis.

“Nėra teisinių priežasčių, dėl kurių likusiai JK (daliai) reiktų dalytis savo valiuta su Škotija”, – nurodė G. Osborne’as.

Už Škotijos nepriklausomybę pasisakantis ir svarą išlaikyti siekiantis A.Salmondas į tai atsikirto, kad G.Osborne’o požiūryje yra akivaizdžios “ydos”.

“Jeigu nėra teisinio pagrindo Škotijai turėti dalį Anglijos banko valstybinio turto, taip pat nėra teisinio pagrindo Škotijai prisiimti atsakomybės už dalį nacionalinės skolos”, – sakė jis.

“Mes norime, nepaisant teisinės pozicijos, prisiimti dalį atsakomybės, bet su sąlyga, kad taip pat gausime ir turto – dalis, kurio, žinoma, yra Anglijos bankas”, – pareiškė A.Salmondas.

Pasak pirmojo ministro, jo vyriausybės pozicija yra paremta ne tik teise, bet ir “gera valia”.

Jis sakė, kad Londonas pakeis savo toną dėl oficialios valiutų sąjungos su Škotija, jeigu ši balsuos už nepriklausomybę.

“Jeigu bus nubalsuota “taip”, kampanija baigsis ir prasidės blaivaus proto susitarimai”, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: