© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Sąjunga (ES) šešioms finansų grupėms dėl manipuliavimo palūkanų normų lyginamaisiais indeksais EURIBOR ir Japonijos TIBOR skyrė rekordinę 1,7 mlrd. eurų (2,3 mlrd. JAV dolerių) baudą.

2008 metais pasaulyje kilus finansų krizei buvo sužinota apie įvairią netinkamą bankų praktiką, įskaitant sąmoningą netikslių palūkanų normų pranešimą ar probleminių paskolų nuslėpimą.

Trečiadienį Europos Komisija skyrė baudas už manipuliavimą palūkanų normų lyginamaisiais indeksais, kurie atlieka itin svarbią funkciją bankams nustatant tarpusavio skolinimo normas. Jais taip pat remiamasi sudarant sandorius su finansinėmis priemonėmis, teikiant paskolas ir t.t.

Vokietijos “Deutsche Bank”, kuris dalyvavo derinant ir EURIBOR, ir TIBOR, skirta iš viso 725 mln. eurų bauda – 466 mln. eurų bauda EURIBOR byloje ir 259 mln. eurų bauda dėl dalyvavimo TIBOR kartelyje.

Abiejuose karteliuose dalyvavo ir Didžiosios Britanijos “Royal Bank of Scotland”, kuriam teks sumokėti iš viso 391 mln. eurų – 131 mln. eurų dėl dalyvavimo EURIBOR kartelyje ir dar 260 mln. eurų dėl dalyvavimo kito indekso kartelyje.

Prancūzijos “Societe Generale” už manipuliavimą EURIBORindeksu skirta 446 mln. eurų bauda.

Bendra bauda yra didžiausia ES kovos su karteliais istorijoje.

Pasak už konkurenciją atsakingo Europos Komisijos (EK) nario Joaquino Almunia (Choakino Almunijos), “labiausiai stulbina” tai, kad manipuliuojant indeksais dalyvavo “bankai, kurie turėtų tarpusavyje konkuruoti”.

Anot jo, tokio dydžio bendros baudos Komisija dar nebuvo nustačiusi.

Komisijos nario teigimu, šiuo sprendimu siekiama “ir nubausti, ir atgrasyti”. Jis taip pat įspėja, kad kai kurie tyrimai dar nėra užbaigti, taigi “tai dar nėra istorijos pabaiga”.

Pasak Komisijos, kartelyje, kurio dalyviai manipuliavo EURIBOR, dalyvavo keturios finansų įstaigos, o TIBOR indeksu manipuliavo šešios įstaigos.

Konkrečiai EURIBOR byloje “Deutsche Bank” skirta 466 mln. eurų bauda, “Societe Generale” – 446 mln. eurų bauda, o “Royal Bank of Scotland” – 131 mln. eurų bauda. Didžiosios Britanijos “Barclays” baudos išvengė, nes pranešė apie kartelį Komisijai.

“Deutsche Bank”, “Societe Generale” ir “Royal Bank of Scotland” skirtos baudos buvo sumažintos 10 proc., nes bankai bendradarbiavo su tyrėjais.

Tyrimai, susiję su Prancūzijos banku “Credit Agricole”, Didžiosios Britanijos HSBC ir JAV “JPMorgan” dar tęsiasi.

TIBOR byloje Šveicarijos UBS išvengė baudos, nes pranešė apie kartelį Komisijai.

“Deutsche Bank” šioje byloje skirta 259 mln. eurų bauda, RBS – 260 mln. eurų bauda, o “JPMorgan” – 80 mln. eurų bauda. “Citigroup” teks sumokėti 70 mln., eurų baudą, o Didžiosios Britanijos finansų maklerio įmonei “RP Martin” – 247 tūkst;. eurų baudą.

Šios baudos finansų įstaigoms skirtos pagal ikiteisminį susitarimą. “JPMorgan”, HSBC ir “Standard Chartered” ikiteisminių derybų su Komisija EURIBOR byloje atsisakė ir jų bylos bus nagrinėjamos teisme. ICAP atsisakė tęsti derybas LIBOR byloje.

JAV ir kitų šalių reguliavimo institucijos dėl manipuliavimo palūkanų normomis jau yra skyrusios baudų atskiriems bankams. Tačiau Komisija pareiškė, kad ji vienintelė yra atsakinga už sankcijų karteliams skyrimą Europos ekonominėje erdvėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: