(c) Kauno apskrities bibliotekos nuotr.

Gruodžio 9 d. 17 val. Garliavos viešosios bibliotekos parodų salėje atidaroma dailininko ir fotografo Vytauto Tamoliūno darbų paroda. Tapybos darbus pristatys kūrėjo žmona menotyrininkė Rimantė Tamoliūnienė, dalyvaus praėjusių metų Nacionalinės premijos laureatas fotomenininkas Romualdas Rakauskas, buvę bičiuliai. V. Tamoliūnas kurį laiką gyveno Garliavoje, todėl bibliotekos darbuotojos džiaugiasi, kad pavyko surengti jo kūrybos darbų parodą.

Parodos ekspozicijoje – dailininko darbai iš paskutiniojo kūrybos periodo. Dominuoja dvi temos – nostalgiški ankstyvos vaikystės prisiminimai ir abstrahuoti gamtos fragmentai, tarsi išeinantys už matomo ir liečiamo pasaulio ribų. Pasak R. Tamoliūnienės, drobės ištapytos tūkstančiais smulkių potėpių, sukuria judančio paviršiaus iliuziją, o susiliejančių spalvų niuansai – vaizdo švytėjimo įspūdį. Autorius mėgaujasi virpančiais erdvės miražais, kurie tarsi sustabdytas laikas, sudvasintas ir skaidrus, pasilieka drobėje ne ženklo, bet būties pavidalu, savotiškai kviečiančiu žiūrovą meditacijai. Ši jo paveiksluose tvyranti regimybė atvira ir savarankiška, perteikia šventą gamtos gyvybės spindesį, nenusakomą ramybės pojūtį.

Menininko žmona prisimena, kad tapytojas mėgęs sakyti: „Esu teptukas Dievo rankose”. Jis bandęs išgrynintoje savo kūryboje perkelti žiūrovo žvilgsnį nuo realybės prie regimybės, tarsi norėdamas paversti ją kontempliacijos aktu. „Toks atsigręžimas menu į mus supančią gamtą, bandymas užčiuopti kūrinijos pulsą, jos šventą buvimo paslaptį, grąžina žiūrovą prie paprastų kasdieninių dalykų ir kviečia įsižiūrėti, pamatyti ir sugrįžti prie paslaptimi, išmintimi ir ramybe alsuojančio pirmykščio gamtos pasaulio, kur tiek daug viltingos šviesos“, – teigia R. Tamoliūnienė.

Fotografuoti pradėjęs vaikystėje, vėliau V. Tamoliūnas pasinėrė į tapybą, tačiau po kurio laiko vėl paėmė į rankas fotoaparatą. Taip gimė fotografijų ciklai „Kaunas. Dienoraščio fragmentai“ ir „Kauno menininkai“. Menininkas eksperimentavo jungdamas fotografijos ir dailės technikas, yra sukūręs skulptūrų, objektų, instaliacijų. Jo kūryba spinduliuoja amžinumą, kuriame neegzistuoja laiko matmuo, tik gyva, pulsuojanti menininko siela.

V. Tamoliūno fotografijos papildė Kauno apskrities viešosios bibliotekos rengtus leidinius „Carinis Kaunas“, „Kaunas laikmečių kaitoje“, „Kauno savasties ženklai“. Yra išleidęs 4 kūrybos darbų leidinius: „Katalogas“ (2003 m.), „Du žemaičiai – du pasauliai“ (2004 m.), „Kūrybos katalogas“ (2007 m.) ir kartu su Romualdu Požerskiu „Tiltai“ (2007 m.).

2000 m. V. Tamoliūnas buvo priimtas į Nidos menininkų asociaciją ,,Tiltas“, 2001-aisiais tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu, o 2005-aisiais įstojo į Lietuvos fotomenininkų sąjungą. Už kūrybinius pasiekimus menininkas pelnė apdovanojimus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. V. Tamoliūnas buvo Kauno miesto kultūros ir meno stipendininkas, laimėjo Kukshafeno (Cuxhaven) menininkų namų (2001, 2004 m.) bei Otto Niemeyer-Holstein stipendijas Vokietijoje.

V. Tamoliūno tapybos darbų paroda veiks iki sausio 10 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: