Grybautojams rekomenduojama saugotis erkių
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruota 113 erkinio encefalito ir 791 Laimo ligos atvejis. Nors erkinio encefalito ir Laimo ligos sergamumo atvejų kasmet daugėja, ULAC specialistai tikisi, kad dėl vėluojančio grybų sezono šiemet susirgimų erkių platinamomis ligomis bus mažiau.

2010 m. erkiniu encefalitu sirgo 612, o Laimo liga – 2558 Lietuvos žmonės. ULAC duomenimis, pernai pirmieji erkinio encefalito atvejai Lietuvoje užfiksuoti gegužės mėnesį. Daugiausia pacientų, segančių šia liga, pernai medikai sulaukė rugsėjo ir spalio mėnesiais, kai sirgo atitinkamai 105 ir 216 asmenų.

Erkių platinamoms ligoms būdingas sezoniškumas. Viena iš priežasčių – intensyvesnis miško lankymas, kai prasideda uogų ir grybų metas. Erkės neskraido ir nekrinta nuo medžių, vos pajutę potencialią savo auką. Jos ropoja augalų lapais ar stiebais ir jais aukštyn gali nukeliauti ne daugiau kaip metrą ar pusantro, tačiau prisisiurbę prie svetimo kūno – su juo kartu keliauja toli.

Iksodinėms erkėms labiausiai tinkama aplinka – lapuočių ir mišrūs miškai, kuriuose yra pakankamai drėgmės ir gera miško paklotė. Pušynuose šių erkių taip pat randama, bet čia jų gausa mažesnė“, Besisiurbdama į odą, erkė išleidžia lašelį seilių, kuriose yra kraujo krešėjimą mažinančių, nuskausminančių, cementinį kamštį formuojančių medžiagų. Dėka to įsisiurbimas būna neskausmingas ir nejaučiamas. Erkės renkasi kuo minkštesnę ir švelnesnę odos vietą, kur gausu kraujagyslių, kad galėtų lengviau įsitvirtinti ir siurbti kraują. Dažniausiai aptinkamos pažastyse, kirkšnyse, už ausų, ant pilvo ar sėdmenų.

Viena sunkiausių erkių platinamų ligų – erkinis encefalitas. Iki 60 proc. pacientų, persirgusių šia sunkia centrinės nervų sistemos liga, kenčia nuo liekamųjų ligos reiškinių, kurie gali trukti keletą savaičių, metus, o kartais ir visą likusį gyvenimą.

Erkinio encefalito virusu dažniausiai žmonės užsikrečia Kauno, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse. Kitose apskrityse – rečiau.

Laimo liga – dažniausiai Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių apskrityse, bet užsikrėsti galima visuose Lietuvos rajonuose, nes sukėlėjas erkėse aptinkamas visur.

Patikimas apsisaugojimo nuo erkių įkandimo būdas – tinkami drabužiai ir repelentai. Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutinė aprangos dalis turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę. Grįžus iš vietų, kur gali būti erkių, reikėtų atidžiai apžiūrėti kūną, o dėvėtus drabužius palikti negyvenamoje patalpoje.

ULAC specialistai primena, kad viena veiksmingiausių erkinio encefalito profilaktikos priemonių – skiepai. Pasiskiepijus, imunitetas paprastai įgyjamas po mėnesio.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: