Pexels.com archyvo nuotr.

Tai, kad atėjo birželis ir baigėsi pavasario darbymetis, nereiškia, jog sode nebeliko darbų. Būtent pirmąjį vasaros mėnesį dauguma augalų pradeda vešėti gerokai intensyviau, nokinti vaisius. Tai reiškia, kad ir dėmesio visi vaismedžiai ir uogakrūmiai reikalauja gerokai daugiau. Nuo to, kiek jiems skirsime laiko, priklauso ne tik derliaus kokybė, bet ir jo gausa. Tad ko reikėtų nepamiršti sode atlikti birželio mėnesį?

Vejos priežiūra

Šis darbas atrodo vienas paprasčiausių, tačiau norint, kad veja būtų graži, tvarkinga ir sveika, patrumpinti ją kartą į kelias savaites neužteks. Tam gali būti reikalinga ir papildoma sodo technika – ne tik vejapjovė ar žoliapjovė, kurias turi daugelis nuosavų namų ar sodų savininkų. Norint išlaikyti veją tvarkingą, sveiką, tankią, prireikti gali ir aeratoriaus arba daugiafunkcio sodo traktoriuko. Nesate tikri, ar Jūsų vejai reikia aeravimo? Paaiškiname šio darbo reikšmę.

Aeravimas – tai vertikalus žolės pjūvis, formuojamas naudojantis specialiu prietaisu. Šis procesas atliekamas du kartus per metus – pavasarį arba vasaros pradžioje ir vėlyvo rudens laikotarpiu. Aeravimo metu pašalinama sena sausa žolė, kuri neleidžia šviežios žolės šaknims pasisavinti pakankamą kiekį maistingųjų medžiagų, vandens ir oro. Nepašalinus senos žolės likučių, veja auga netvarkingai, išretėja ir sausta.

Lysvių formavimas

Jei neseniai įsigijote žemės sklypą, dar galite spėti paruošti dirvą daržovių, prieskoninių žolelių, gėlių sodinukams. Birželio mėnuo darbų pradžiai puikiai tinka. Tačiau kuo didesnis sklypas, tuo sunkiau suformuoti lygias, gražias lysves.

Įdirbti anksčiau neliestą žemę naudojantis paprastu kastuvu tikrai nėra lengva, be to, tai atima daug laiko. Specializuota sodo technika – kultivatorius – padės įveikti darbą lengviau ir sparčiau. Suformavus lysvę, taip pat labai svarbu tinkamai išpurenti ir patręšti žemę. Taip dirva bus aprūpinta būtiniausiomis medžiagomis, o pasėti augalai ne tik užaugs greičiau, bet ir bus dailesni, brandins sveikesnį derlių.

Sėja, sodinimas, laistymas ir kova su piktžolėmis

Birželio mėnesio pradžia puikiai tinka vėlyvųjų morkų, žirnių, pupelių, pomidorų, agurkų, burokėlių ir paprikų sodinimui. Vertėtų prisiminti, kad geriausia terpė agurkams ir pomidorams augti – šiltnamis. Agurkai ir paprikos mėgsta šilumą, tad šaltas vanduo jiems nėra tinkamas. Verčiau šias daržoves laistyti drungnu, pošilčiu vandeniu.

Taip pat nepamirškite reguliariai naikinti piktžolių. Jos ne tik sausina dirvą, bet ir pasisavina didžiąją dalį Jūsų augalams reikalingų maisto medžiagų. Nuosekli, kruopšti, periodiška dirvos priežiūra leis džiaugtis gausiu ir sveiku derliumi.

Vaismedžių genėjimas

Tai – paskutinysis, tačiau ne mažiau svarbus darbas. Pagrindiniai genėjimo darbai atliekami pavasarį, o birželį vertėtų patrumpinti, pašalinti nereikalingus ūglius, paformuoti dekoratyvinius augalus. Norint šį darbą atlikti lengviau, pravers speciali genėjimui skirta sodo technika ir nemotorizuoti įrankiai – gyvatvorių žirklės, genėjimo pjūklas.

Birželį siūloma apgenėti aviečių viršūnes – tai padės sulaukti gausesnio uogų derliaus. Taip pat rekomenduojama pašalinti nudžiūvusias ar jau pradėjusias džiūti vaismedžių šakas. Tokiu atveju besiformuojantys vaisiai gaus daugiau saulės šviesos, jų sunoks daugiau.

Birželį skirkite pakankamai laiko savo sodo priežiūrai. Atidus dėmesys ir pastangos vasaros pradžioje leidžia džiaugtis gausiu derliumi sezono pabaigoje. Be to, nuosekliai atlikdami darbus galėsite užtikrinti, kad dekoratyviniai augalai ir visa teritorija visuomet atrodytų puikiai. Pasirūpinkite atitinkama sodo technika ir įrankiais: taip sutaupysite savo laiko ir energijos. Juos galėsite panaudoti malonesnei veiklai – saulės vonioms, mėgavimuisi pirmosiomis uogomis ar bendravimui su draugais, artimaisiais. 

Nr. KMC180038

Reklama: Artoja.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: