© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kiekvienas ūkininkas, kuris užsiima grūdų auginimu, yra susidūręs su grūdų džiovyklomis. Tačiau, žmonėms, kurie nebuvo susidūrę su džiovyklomis arba tik planuoja jas įsigyti, dažnai kyla klausimas, kam jos reikalingos. Apie grūdų džiovinimą reikia žinoti tai, kad jis gali būti atliekamas trimis skirtingais būdais: šiluminiu, sorbciniu, mechaniniu. Džiovyklos yra tokia priemonė, kurios pagalba grūdai po derliaus paruošiami kitiems naudojimo procesams.

Šiluminis grūdų džiovinimas yra populiariausias pasirinkimas. Kiti būdai naudojami rečiau, nes yra didesnė rizika pažeisti grūdus. Šiluminio džiovinimo pagrindinė funkcija yra šiltas oras, kuris pereina per grūdus ir išsaugo visas svarbiausias grūdų medžiagas. Džiovyklose svarbu reguliuoti šilumos temperatūrą, nes nuo per didelės šilumos gali suprastėti grūdų kokybė.

Pagrindinė grūdų džiovyklos funkcija yra sumažinti grūdų drėgmės procentą. Po derliaus įprastai grūdai turi 18-20 procentų drėgmės, o šis skaičius yra didesnis nei rekomenduojamas. Naudojantis džiovyklomis, galima sumažinti drėgmės procentą, o tai leidžia išlaikyti geresnę grūdų kokybę sandėliuojant. Sausuose grūduose sulėtėja bakterijų plitimas ir grūdai pasidaro lengvesni.

Skirtingiems grūdams yra rekomenduojamas skirtingas drėgmės lygis. Kartais tenka drėgmės lygį po derliaus nuėmimo sumažinti net kelis kartus. Grūdų džiovyklomis per vieną džiovinimą rekomenduojama išdžiovinti ne daugiau kaip 6 procentus drėgmės, o tai reiškia, kad kartais grūdų džiovinimą reikia atlikti keletą kartų.

Užsakymo Nr. KMC190097

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: