Organizatorių archyvo nuotr.

Artėjant šventiniam Kalėdų laikotarpiui, daugeliui žmonių dovanų pirkimas tampa viena svarbiausių užduočių. Tačiau šiais laikais, gyvenant daiktų ir kitų materialių objektų pertekliuje, išrinkti tai, kas išties būtų naudinga ir vertinga – nėra jau taip paprasta.

Šiame kontekste knygos išlieka vienos populiariausių dovanų pirkinių krepšeliuose. Knyga (Vaga.lt) iš esmės atitinka naudos ir vertės kriterijus, siunčia prasminę žinutę, suteikia ne tik daiktinę, bet ir patyriminę patirtį. Gera knyga – puiki dovana švenčių proga artimiesiems ir vos pažįstamiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties, būdo ar pomėgių.

Žinoma, tai nereiškia, kad knyga savaime yra puiki dovana. Puikia dovana ji tampa tuomet, kai gebame išrinkti tinkamą knygą konkrečiam žmogui. Kai atsižvelgiame į žmogų, kuriam dovanojame.

Kodėl verta dovanoti knygas?

Knygos yra sąlyginai pigiai kainuojanti dovana, savyje talpinanti didelę vertę. Tikra knyga turi išliekamąją vertę – net ir praėjus dešimtmečiams, namų bibliotekoje dovanota knyga gali priminti žmogų, kuris ją padovanojo.

Dovanodami knygas mes kviečiame įsitraukti į kitą – kartais nepažintą – pasaulį; suteikiame galimybę patirti kažką naujo. Nors knyga yra materiali, daug labiau ji – patyriminė. Kitaip tariant, labai dažnai knyga nenusileidžia teatro, muzikos koncertų ar renginių suteikiamai patirčiai.

Įteikdami žmogui knygą, mes taip pat galime skleisti tam tikrą žinutę: kviesti susipažinti su naujomis idėjomis ar pagilinti turimas žinias; skatinti išspręsti patiriamas problemas, įveikti kylančius iššūkius ar tiesiog atsipalaiduoti. Viskas priklauso nuo dovanojimo tikslo.

Tikėtina, jog kiekvienam žmogui (net ir sakančiam, jog neskaito knygų) galima išrinkti įdomią, įtraukiančią ir poreikius patenkinančią knygą. Mums suteikiamas praktiškai neaprėpiamas knygų pasirinkimas, pradedant knygos žanru, baigiant turiniu.

Žinoma, ne itin į knygų skaitymą linkusiam žmogui dovanoti knygą gali būti rizikinga, tačiau atidžiai įsigilinę į konkretaus žmogaus gyvenimą, poreikius, norus ar troškimus – lengvai atrasime knygą, kuri jam išties tiktų.

Galiausiai, nupirkti ir įteikti knygą – itin paprasta. Knygos „savybės“ nepakinta užsisakant internetu, kaip ir netampa „netinkamomis“ jas pristačius į namus. Nesvarbu, ar einate į knygynus, ar perkate internetu – žinodami, ko jums reikia, greitai ir lengvai išrinksite dovaną.

Kaip išrinkti knygą dovanų?

Dovanojama knyga turi atspindėti žmogų, kurį sveikiname. Lengva klysti, jei dovanojame knygas, kurios mums patiems asmeniškai patiko.

Žinoma, didelę įtaką mums padariusios knygos gali tapti puikia dovana, jei knygos turinys aktualus žmogui, kurį sveikiname. Tačiau jei draugui dovanojame mums labai patikusį detektyvą, nors šio žanro knygų jis apskritai neskaito – tikėtina, kad dovanota knyga liks „dulkėti“ lentynoje.

Taigi renkant knygą dovanų, turime galvoti apie žmogų, kurį sveikiname. Pradedant nuo tokių paprastų dalykų, kaip žmogaus amžius ar lytis, baigiant jo knygų skaitymo įpročiais, poreikiais ar norais, laisvalaikio praleidimo būdais. „Išgauti“ šią informaciją gali pavykti kad ir minimaliai bendraujant su žmogumi arba pasiteiravus jo draugų.

Jei su konkrečiu žmogumi nepalaikote artimo ryšio, paklauskite, koks paskutinis jo matytas ir patikęs filmas – tai gali suteikti gerų įžvalgų apie knygas, kurios galimai jam patiktų.

Idėją apie dovanojamą knygą lengviau išgvildenti, jei pasidomime knygų rinka: populiariausiais autoriais, šių dienų bestseleriais, knygynų teikiamais pasiūlymais.

Gali būti naudinga pasižvalgyti socialiniuose tinkluose, įvairiose knygų skaitytojų diskusijų grupėse, forumuose, kur žmonės dalijasi atsiliepimais apie savo perskaitytas, jiems patikusias knygas.

Naudingos informacijos galima sužinoti ir knygynuose, ypač konsultuojantis su nepriklausomų leidyklų darbuotojais. Knygynų darbuotojai įprastai gali lengvai įvertinti, kokios knygos būtų tinkamos individualiu atveju, kokiais autoriais vertėtų pasidomėti. Jie taip pat gali pateikti informacijos apie perkamiausias ar daugiausiai teigiamų atsiliepimų sulaukiančias knygas.

Organizatorių archyvo nuotr.

Bestseleriais tapusios knygos – saugiausias pasirinkimas

Statistika rodo, jog dažniausiai žmonės linkę dovanoti bestselerius arba klasikines knygas.

Knygos tapimas bestseleriu signalizuoja, kad knyga yra išties paklausi, aktuali, įdomi, vertinga. Neretai bestseleris laikomas knyga visiems. Bestseleriai patinka masinėms auditorijoms ar bent jau didelei daliai skaitytojų, todėl didelė tikimybė, kad bestseleriu tapusios knygos dovanojimas sulauks teigiamos reakcijos.

Žinoma, renkant bestselerį kaip dovaną, išlieka tie patys principai, kaip ir renkant kokią kitą knygą: svarbu atsižvelgti į žmogaus, kurį sveikinate, pomėgius ir norus, o nuo to atsispiriant ieškoti bestselerių pagal autorių, knygos žanrą ar turinį.

Dažnai bestseleriai yra saugiausias pasirinkimas, kuomet sveikiname ne itin artimai pažįstamą žmogų, kurio knygų skaitymo įpročių negalime tiksliai nuspėti. Tokiais atvejais taip pat rekomenduojama dovanoti naujausius, neseniai išleistus bestselerius – sumažinsite tikimybę, kad išrinktą knygą žmogus, kurį sveikinate, bus skaitęs.

Klasikinės knygos – dovana, su kuria niekada „neprašausite“

Klasikinės knygos atranda vietą knygas skaitančių žmonių bibliotekose. Tikėtina, jog nemirštančios klasikos knygų kolekciją savo namų bibliotekoje norėtų turėti kiekvienas, jaučiantis meilę literatūrai.

Klasikinės knygos yra itin vertingos: daugelis žmonių tas pačias klasikines knygas skaito skirtingais gyvenimo etapais kaip gilios, nesenstančios išminties šaltinį. Be to, kaip rodo tyrimai, klasikinė literatūra itin plečia žodyną, gerina socialinius ir kognityvinius įgūdžius, didina suvokimą apie save ir pasaulį, gilina žinias apie istoriją, kultūrą, meną ir kitus aspektus.

Taigi klasikinės literatūros knygos yra vienas geriausių Kalėdinių dovanų pasirinkimų – tokia dovana ne tik visapusiškai praturtina, tačiau ir turi didelę išliekamąją vertę.

Daugelis šalių turi savą klasikinės literatūros paveldą. Siekiant išrinkti tinkamiausią klasikinę knygą kaip dovaną, vertėtų atkreipti dėmesį į knygos autorių, knygos turinį bei tai, kokią įtaką padarė konkreti knyga.

Apsižvalgykite po fizinių ar internetinių knygynų klasikinės literatūros skyrių: itin populiarios, daug apdovanojimų ir teigiamų įvertinimų sulaukusios klasikinės knygos neretai būna daug kartų perleidžiamos, tad į knygynų „lentynėles“ patenka klasikinės knygos, aktualios šiandienos žmogui.

Organizatorių archyvo nuotr.

Dovanų rinkimas, įpakavimas ir įteikimas karantino metu

Jei prieš porą metų kažkas būtų pasakęs, kad ateis laikas, kai gražiausias metų šventes daugelis švęsime atskirai vieni nuo kitų, turbūt, būtume sunkiai patikėję. Tačiau dabar gyvename pandemijos, karantino sąlygomis, kurios verčia keisti nusistovėjusius įpročius, perreguliuoja tradicijas.

Gera žinia, jog dėl šiuolaikinio gyvenimo laimėjimų, galime neatsisakyti visų mums įprastų tradicijų – tas pats pasakytina ir apie Kalėdas. Jei su daugeliu mums artimų žmonių negalėsime atsisėsti prie bendro stalo, nudžiuginti artimąjį pasveikinant Kalėdų proga bus visai nesunku.

Tikėtina, jog šiais metais knygos taps vienos populiariausių Kalėdinių dovanų. Juk nuo sprendimo „perku knygą“ priėmimo iki jos turėjimo savo rankose – tik keli maži žingsniai, kartais net nepareikalaujantys išvykti iš namų.

Išsirinkti ir užsisakyti knygą internetu itin paprasta (gal net paprasčiau, nei vykstant į fizinę parduotuvę). Be to, pirkimas internetu itin sutaupo laiką ir pinigus, kadangi knygos internetu įprastai kainuoja daug pigiau.

Jei neturime galimybės susitikti su artimuoju ir įteikti jam knygą asmeniškai, galime dovaną įteikti per kurjerį. Kurjerio atnešta supakuota knyga nustebins ir praskaidrins šventinę nuotaiką jūsų artimiems žmonėms.

Užsakymo Nr. KMC200159

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: