Organizatorių archyvo nuotr.

Jei planuojate brangesnį pirkinį arba ruošiatės į kelionę, pravartu įvertinti savo realias finansines galimybes. Pripažinkime, jog daugeliui iš mūsų Lietuvoje sunku iš atlyginimo sukaupti papildomą pinigų sumą didesniems pirkiniams arba juodai dienai. Tada mes pradedame ieškoti alternatyvų: skolintis iš draugų ir artimųjų, peržvelgiame greitųjų kredito bendrovių, banko, unijų pasiūlymus arba tiesiog atsisakome pirkinio. Svarbu žinoti savo finansines galimybes bei suprasti galimus paskolų variantus. Neapsigaukite – paskolos ir kreditai bei kredito kortelės nėra vienas ir tas pats. Paaiškinsime, kuo jie skiriasi ir kas jums gali būti naudingiau.

Paskola

Paskolos atveju fizinis arba juridinis asmuo, kurį mes vadiname kreditoriumi, suteikia kitam asmeniui (skolininkui) kreditą pinigais. Šiuo atveju pinigai yra perduodami skolininko nuosavybėn ir jis įsipareigoja per nustatytą terminą ir iš anksto sutarta tvarka grąžinti tokią pat sumą pinigų bei sumokėti palūkanas. Paskolinti pinigai gali būti grąžinami 3 pagrindiniais būdais:

  • linijiniu – suma grąžinama periodiškai, dažniausiai kas mėnesį lygiomis dalimis, o palūkanos skaičiuojamos nuo likusios negrąžintos sumos ir vis mažėja;
  • anuitetiniu – suma grąžinama periodinėmis vienodo dydžio įmokomis, kurios nesikeičia visą sutarties laikotarpį. Pirma sumokamos palūkanos, o likusi suma skiriama pasiskolintos sumos grąžinimui;
  • vienu mokėjimu – visa paskolinta suma kartu su palūkanomis grąžinama iš karto pasibaigus sutarties terminui.

Paskolos sutartyje gali būti įtrauktos sąlygos, nustatančios, kad skolininkas panaudos sumą konkrečiam tikslui (pvz., būsto įsigijimui, remontui ir pan.). Kreditorius turi teisę tikrinti, ar paskola naudojama pagal paskirtį. Tokio tipo paslaugą teikia bankai, kredito unijos, greitųjų vartojimo kreditų bendrovės.

Kreditas

Tai taip pat yra pinigų skolinimosi forma. Šiuo atveju įmonės, organizacijos arba fiziniai asmenys laikinai suteikia savo laisvas lėšas už tam tikrą atlygį (palūkanas). Kreditas, atsižvelgiant į grąžinimo terminą, gali būti skirstomas į:

  • iki pareikalavimo;
  • trumpalaikis (dažnai iki 12 mėnesių);
  • vidutinės trukmės (1-5 metai);
  • ilgalaikis kreditas.

Taip pat jis gali būti suteikiamas su draudimu, pagal pasitikėjimą, su turto įkeitimu arba laidavimu. Vienas iš kredito privalumų – galimybė skolintis mažesnes sumas ir dažnai jos yra suteikiamos daug greičiau nei paskolos, nes reikia pateikti mažiau duomenų. Šiuo atveju siūlomos ir lankstesnės grąžinimo sąlygos. Neretai už kreditą imamas užstatas, kuris daugeliu atvejų ir yra pats už tuos pinigus įsigyjamas daiktas.

Kreditai gali būti tokių rūšių:

  • vartojimo;
  • būsto;
  • verslo ir kt.

Kreditus suteikia bankai, greitųjų kreditų bendrovės ir kitos finansines paslaugas teikiančios įstaigos.

Finansinių paslaugų kredito kortelės

Kredito kortelė tai vardinė atsiskaitymo priemonė, kuri suteikia jos turėtojui teisę įsigyti prekių ir paslaugų. Asmuo gali atsiskaityti negrynaisiais arba išsiimti grynųjų. Tai yra viena iš mokomosios kortelės rūšių, kurią siūlo bankai ir kitos finansų institucijos bei bendrovės (galimybė atsiskaityti jų tinkle). Šiuo atveju kredito kortelė yra susiejama su banko sąskaita ir joje nustatomas tam tikras sutartas kredito limitas – kredito linija. Už panaudotą kredito sumą klientas moką nustatyto dydžio palūkanas. Pasaulyje pačios populiariausios yra Visa, Mastercard, Maestro, Eurocard, American Express kredito kortelės. Kadangi konkurencija tarp finansų įstaigų yra nemaža, klientams siūloma daug papildomų paslaugų kortelėje. Tokių kaip:

  • palūkanų skaičiavimo atidėjimas;
  • pirkinių draudimas;
  • kelionių draudimas;
  • papildomos paslaugos (siūlomi individualūs paslaugų planai).

Kai kurie bijo naudotis kredito kortele, nes už panaudotą sumą turi mokėti palūkanas. Tačiau nedaugelis žino, jog dažnai kreditoriai suteikia tam tikrą atidėjimą – jei per tam tikrą laikotarpį sugrąžinate panaudotą sumą, nereikia nieko mokėti papildomai. Vienas iš papildomų kortelės privalumų – galimybė bet kada gauti pinigų, jei nutinka kas nors netikėto. Sakysime, išvykstate į kelionę ir atsiranda nenumatytos išlaidos arba namuose netikėtai sugenda buitinė technika, o atlyginimas dar negreitai ir t. t. Tai vienas iš atsarginių variantų nenumatytiems atvejams.

Apibendrinimas

Kokį finansavimo būdą pasirinkti, priklauso nuo jūsų ir nuo to, ką norite įsigyti. Jei planuojate ilgalaikes didesnes išlaidas – šiuo atveju reikėtų įvertinti paskolos galimybes. Jei reikės nedidelės sumos trumpam laikotarpiui, labiau tiktų kreditas. Jei kartais pritrūksta pinigų pirkiniams ar norite saugiai jaustis kelionėje, turėdami papildomą piniginį rezervą, verta pamąstyti apie kredito kortelės galimybes. Tik neužmirškite, kad paskolintus pinigus teks grąžinti, todėl gerai paskaičiuokite savo šeimos pajamas ir išlaidas.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: