Organizatorių archyvo nuotr.

Vejos pjovimas yra vienas iš dažniausiai atliekamų sodo darbų – būtent dėl to pievutę patrumpinti stengiamės vos tik atradę laisvą minutę. Visgi, jei dažnai pjaunate šlapią žolę, pavyzdžiui, po lietaus, ar labai anksti ryte, kuomet rasa dar nėra visiškai išdžiūvusi, smarkiai rizikuojate. Yra ne viena priežastis, kodėl reikėtų pjauti tik sausą žolę – visas jas šį kartą ir aptarsime.

Pavojus Jūsų vejai

Tuomet, kai yra pjaunama sausa žolė, visi jos stiebeliai daugiau ar mažiau stovi vertikaliai – todėl žoliapjovės peiliukams nesunku juos užkabinti. Visgi, sušlapę stiebai neretai nulinksta, todėl kai kuriuos iš jų nesunku išrauti su šaknimis. Kitaip tariant, tikėtina, kad pievutę nupjausite labai netolygiai – toks vaizdas tikrai nesuteiks žavesio puoselėjamam kraštovaizdžiui.

Visgi, atsiradę tarpeliai ne tik kenkia estetiniam vaizdui, bet ir žaloja Jūsų veją. Dėl jų po lietaus daug lengviau gali išsivystyti įvairios grybelinės ligos, kurios ilgainiui sukels dar daugiau rūpesčių. Nepamirškite ir žoliapjovės ratų, kurie šlapioje žolėje paliks provėžas. Geriausiu atveju apsiribosite tik žemės suspaudimais, tačiau laikui bėgant ir jie padarys papildomos žalos. Jei tikrai rūpinatės savo pievute, toks žingsnis gali būti itin rizikingas.

Didesnė žoliapjovės gedimų rizika

Apie elektrinės žoliapjovės naudojimą ant drėgnos žolės net neverta išsiplėsti – logiška, kad tokio žingsnio bet kuriuo atveju reikėtų atsisakyti. Tačiau jeigu naudojatės kitais tipais, turėtumėte žinoti, kad tokia veikla gali pakenkti Jūsų turimai įrangai. Drėgmė labai greitai gali paveikti degalų baką (o kartu su juo – ir degalus) bei metalines jos dalis. Net nepastebėsite, kaip įranga pradės rūdyti, nepriklausomai nuo to, kaip seniai ją įsigijote.

Be to, reikėtų suprasti, kad visos vejapjovės yra pratusios dirbti sausomis sąlygomis, todėl drėgmė jų varikliams sukelia didesnį stresą. Tai reiškia, kad jam teks dirbti kur kas sunkiau, jog galėtų išgauti bent jau panašius rezultatus kaip kad įprastai. Galbūt šalutinio poveikio iš karto nepastebėsite, tačiau galite neabejoti – vos kelios tokio pjovimo sesijos ženkliai sutrumpins jo veikimo laikotarpį.

Mažesnis saugumas

Toks vejos pjovimo būdas gali turėti neigiamų pasekmių ir asmeniškai Jums. Vaikščiodami ant šlapios žolės rizikuojate pargriūti, tačiau tai tikrai nėra pats blogiausias scenarijus – priklausomai nuo to, kur ir ant ko užvirsite, gali pasitaikyti ne tik įbrėžimų, bet ir didesnių sužalojimų. Be to, virsdami ant žoliapjovės, galite aplamdyti ir ją. Rizika dar labiau padidėja, jei pjaustote šlaitus ir didesnes įkalnes arba šiam darbui naudojate trimerį. Šis įrenginys ir įprastomis sąlygomis reikalauja daugiau fizinių pastangų, tad ant šlapios žolės pusiausvyrą išlaikyti seksis dar sunkiau.

Papildomas krūvis Jums

Pirmiausia papildomai teks padirbėti dėl prieš tai minėtos priežasties – stengsitės išlaikyti pusiausvyrą ir nepargriūti, todėl automatiškai būsite kur kas labiau įsitempę. Žinoma, jei naudojatės sodo traktoriuku (jį įsigyti galite čia), šis aspektas nėra toks aktualus, kadangi Jums tuomet tereikia jį vairuoti. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad drėgmė lygiai taip gali pažeisti šios įrangos konstrukcijas. Papildomo darbo bus ir daugiau – juk pamatę rezultatus ir visus netolygumus, kuo greičiau norėsite šią situaciją ištaisyti. Be to, šlapia žolė daug greičiau įsigers į Jūsų aprangą ir avalynę, tad ją bus labai sunku išvalyti.

Ką daryti, jei šlapią žolę pjauti reikia?

Kartais pasitaiko tokių situacijų, kuomet dėl vienų ar kitų priežasčių žolę patrumpinti yra būtina, tačiau artimiausiu metu dienų be lietaus nenusimato. Išimtiniais atvejais galima pjauti ir šiek tiek sudrėkusią žolę, tačiau nepamirškite įvertinti visų rizikų ir tuomet laikykitės šių saugumo taisyklių:

1. Jei Jūsų naudojama žoliapjovė yra benzininė, į benziną įpilkite stabilizatoriaus.

2. Atsargiai pagaląskite žoliapjovės peiliukus.

3. Nenaudokite mulčiavimo ar kitų papildomų funkcijų – jos nesuveiks taip, kaip derėtų.

4. Pakelkite žoliapjovės ratus: pjovimas aukštesniame aukštyje varikliui sukels mažiau streso.

5. Kiekviename praėjime pjaukite dvigubai mažesnį ruožą žolės, kad variklis neturėtų dirbti taip sunkiai.

Visi šie patarimai su tokia užduotimi leis susitvarkyti paprasčiau, tačiau jei turite galimybę, verčiau pjaukite sausą žolę – taip apsaugosite ir save, ir pievutę, ir naudojamą techniką. Nusprendę atsinaujinti, apsilankykite Pigu.lt el. parduotuvėje – čia žoliapjovę įsigysite palankia kaina.

Užsakymo Nr. KMC200042

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: