Organizatorių archyvo nuotr.

Skolos – nemalonus procesas tiek skolininkui, tiek kreditoriui. Susidarius sudėtingai finansinei situacijai abiem pusėms dažnai kyla įvairiausių klausimų. Skolų išieškojimas bus mažiau streso keliantis procesas, jei žinosite pagrindines taisykles.

Kada į duris pasibeldžia skolų išieškotojai?
Susidariusi kreditinės kortelės skola, susikaupusios nemokėtos paskolos įmokos, neapmokėtos sąskaitos už įvairias paslaugas – bet kuri iš šių priežasčių gali tapti skolų išieškojimo specialistų vizito tikslu. Dažniausiai specialistai, pirmiausia, bandys susisiekti elektroniniu paštu, skambučiais ir tik negavę atgalinio ryšio organizuos susitikimą asmeniškai ir prasidės skolų išieškojimas.

Kas gali užsisakyti skolų išieškojimo paslaugą?

Jei turite skolininką ir galite įrodyti, kad jis jums nesumoka nurodytos sumos, tuomet dažniausiai užtenka užpildyti paraišką internetu arba nurodytais kontaktais susisiekti su skolų išieškojimo įmone. Norint įsitikinti, kad turite pagrindo reikalauti iš skolininko pinigų specialistai gali pareikalauti įrodymų – neapmokėtų sąskaitų, krovinio sutarčių, kitokių dokumentų. Juos pateikus bus pradedamas skolų išieškojimo procesas.

Kas apmoka skolų išieškojimo proceso išlaidas?

Kreditorius norėdamas susigrąžinti pinigus turi įdėti nemažai pastangų, tenka mokėti skolų išieškojimo įmonei, siunčiant raštiškus priminimus padengti pašto išlaidas ir panašiai. Tiesa, kreditorius gali reikalauti, kad visą finansinį nuostolį, patirtą išieškant skolą, padengtų skolininkas. Visais šiais klausimais tarpininkauti tarp abiejų konfliktuojančių pusių padeda skolų išieškotojas.

Ką turiu žinoti apie savo skolą?

Jei žinia apie skolą jums yra netikėta, privalote apie ją sužinoti viską, kas tik įmanoma. Paprašykite skolų išieškotojo nurodyti pagrindinius aspektus:

  • Koks įsiskolinimo dydis?

  • Kas yra kreditorius ir kuo pagrindžiama susidariusi skola?

  • Kaip elgtis jei manau, kad ši skola nėra mano?

  • Ar galiu skolą išmokėti dalimis?

Ar gali skolų išieškotojas nuskaičiuoti pinigus iš mano banko sąskaitos?

Taip, tokia galimybė egzistuoja. Iš banko sąskaitos nuskaityti skolą galima tik tuo atveju, kai gaunamas teismo sprendimas. Tiesa, skolų išieškotojai negali atimti prisijungimo prie banko duomenų – kodų generatoriaus, pin kodo ar pačios kortelės. Vienintelė pasiekiama informacija – jūsų banko sąskaitos numeris ir suma, kurią reikia nuskaityti iš jūsų sąskaitos, kad padengtumėte skolas.

Kaip sužinoti, ar skolos išieškojimas jau perduotas vykdyti?

Kiekvienas Lietuvos gyventojas gali nemokamai internetu pasitikrinti savo skolas. Apie savo skolas ar pradėtus išieškojimo veiksmus galima sužinoti keliais būdais. Tereikia turėti prisijungimus prie elektroninio banko. Informaciją apie skolas teikia šios įstaigos:

  • Valstybinės mokesčių inspekcijos puslapyje www.vmi.lt skelbiama apie skirtas administracines baudas, o taip pat galima patikrinti savo skolas valstybės ar savivaldybių biudžetui;

  • Antstolių vykdomųjų bylų portale www.antstoliai.lt yra visa informacija apie konkretaus asmens atžvilgiu pradėtas vykdomąsias bylas.

  • Lietuvos banko internetiniame puslapyje www.lb.lt rasite informaciją apie savo finansinius įsipareigojimus kredito įstaigoms bei kitą informaciją, susijusią su asmens kreditingumu;

  • Apie privalomojo sveikatos draudimo įmokų skolas galima sužinoti portale www.draudejai.sodra.lt/psd_imoku_skola/. Apie valstybinio socialinio draudimo įmokų skolas galima sužinoti prisijungus prie asmeninės gyventojo paskyros Sodros puslapyje.

Užsakymo Nr. KMC210215

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: