Organizatorių archyvo nuotr.

Daugelis mūsų esame girdėję įvairiausių prietarų, susijusių su vestuvėmis. Pavyzdžiui, jei dieną prieš vestuves jaunikis pamatys nuotaką – santuoka bus nesėkminga. Jei nuotaka per vestuves puošis geltonomis gėlėmis, santuokiniame gyvenime ją lydės pyktis ir pavydas. O jei pora nori apsisaugoti nuo piktųjų dvasių, vestuvių dieną jaunikis turi pernešti jaunąją per slenkstį. Taip pat yra sakoma, jog šeštadienis ir gegužės mėnuo – pats netinkamiausias metas vestuvių šventei.

Tačiau yra atskiras prietarų lobynas, susijęs su vestuviniais žiedais. Nuo numesto vestuvinio žiedo „iššaukiamų“ piktųjų dvasių iki niežtinčio bevardžio piršto, prognozuojančio santuokinę nesėkmę. Panagrinėkime labiausiai paplitusius prietarus apie vestuvinius žiedus giliau – ko bijojo mūsų protėviai?

Įdomūs faktai apie vestuvinius žiedus

Daugeliui žmonių vestuvinis žiedas yra vienas asmeniškiausių ir labiausiai branginamų daiktų. Tai ne tik gražus papuošalas, tačiau ir meilės bei įsipareigojimo kitam žmogui simbolis. Be to, tai yra vienas iš nedaugelio asmeninių daiktų, kuriuos įprastai leidžiama dėvėti įkalinimo įstaigose – tiek įkalintiesiems, tiek jų lankytojams.

Mokslininkai yra atradę, kad vestuviniai žiedai buvo nešiojami dar prieš 6000 metų – tą patvirtina Egipte rasti papirusų ritiniai, išsamiai apibūdinantys, jog vestuviniai žiedai buvo gaminami iš nendrių ar kanapių, jas supinant į kilpą.

Senovės Egipte susiformavo ir vestuvinio žiedo ant kairės rankos nešiojimas, kadangi senovės egiptiečiai tikėjo, jog kraujagyslė nuo kairės rankos bevardžio piršto nusitiesia iki pat širdies. Tuo tarpu vestuvinių žiedų inkrustavimo tradicija pradėjo formuotis dar Renesanso metu, kada žieduose, dažniausiai pagamintuose iš sidabro, buvo „įrašomos“ paslėptos žinutės.

Kai kuriose pasaulio vietovėse vestuvinis žiedas nešiojamas ant kitų kūno vietų. Pavyzdžiui, Vakarų Bengalijoje (Indija) moterys vietoje vestuvinio žiedo nešioja geležinę apyrankę, kuri parodo, kad jos yra ištekėjusios. Kitose Indijos vietovėse moterys nešioja žiedą ant kojos piršto arba juostelę ant piršto vietoje vestuvinio žiedo.

Tai, jog tradiciškai vestuviniai žiedai gaminami iš aukso arba sidabro, taip pat turi prasmę. Manoma, kad auksiniai arba sidabriniai Jūsų santuokos simboliai rodo visišką pasitikėjimą vienas kitu.

Kodėl svarbus tinkamas vestuvinio žiedo dydis?

Yra sakoma, kad nevalia užsidėti vestuvinio žiedo ant piršto prieš vestuves, kitaip lydės nesėkmė, todėl būsimiesiems sutuoktiniams vertėtų nusistatyti tinkamą vestuvinio žiedo dydį pagal kitą žiedą.

Užsakymo Nr. KMC210091

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: