Įmonių pelnas padidėjo 9 procentais
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos statistikos departamentas informuoja, kad 2011 m. trečiąjį ketvirtį šalies nefinansinių įmonių pajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas sudarė 49,9 mlrd. litų.

Tai 17,6 procento daugiau nei praėjusių metų trečiąjį ketvirtį ir 5 procentais daugiau nei antrąjį šių metų ketvirtį.

Trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, įmonės dirbo pelningai – jų pelnas padidėjo 9 procentais ir sudarė daugiau nei 2 mlrd. litų, tačiau, palyginti su ankstesniu šių metų ketvirčiu, įmonių pelnas sumažėjo 36 procentais.

Daugiausia pelno uždirbo didmeninės prekybos (327,9 mln. Lt) ir sausumos transporto įmonės (172,1 mln. Lt), o didžiausius nuostolius patyrė kokso ir rafinuotų naftos produktų gamybos įmonės.

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sparčiausiai pelnas augo elektros įrangos gamybos įmonėse – 6,6 karto, apgyvendinimo veiklos – 3 kartais, telekomunikacijų įmonėse – 87 procentais.

Palyginti su ankstesniu ketvirčiu, labiausiai pelnas sumažėjo pagrindinių buveinių ir konsultacinės valdymo veiklos (87 proc.), žalios naftos ir gamtinių dujų gavybos (76 proc.), nekilnojamojo turto operacijų (77 proc.) ir didmeninės prekybos (23 proc.) įmonėse. Pagrindinių buveinių ir konsultacinės valdymo veiklos įmonių pelno sumažėjimą lėmė gautos mažesnės finansinės ir investicinės veiklos pajamos.

Vidutinis įmonių pelningumas sudarė 4,1 procento (2010 m. III ketv. – 4,4, 2011 m. II ketv. – 6,7 proc.). Pelningai dirbo žalios naftos gavybos (33 proc.) ir apgyvendinimo veiklos (25,4 proc.) įmonės.

Pelningai dirbusių įmonių dalis 2011 m. trečiąjį ketvirtį siekė 65,5 procento ir buvo didesnė nei praėjusių metų trečiąjį (62,3 proc.), bet mažesnė nei šių metų antrąjį ketvirtį (66,6 proc.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: