Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Instrumentų prieš Lietuvo vežėjų patikrą sugriežtinusios Rusijos veiksmus yra, tik jie neveikia greitai, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Laurynas Jonavičius.

“Yra daug tarptautinių įsipareigojimų, instrumentų, kuriais galima naudotis, problema galbūt ta, kad jie neveikia taip greitai, kaip, paprastai sakysim, veikdama juos gali naudoti Rusija”, – interviu Žinių radijui apie priemones, kurių Lietuva gali imtis atsakydama į Rusijos veiksmus, sakė L.Jonavičius.

“Kitas klausimas, ar Europa, Lietuva nori priimti tas žaidimo taisykles, kurias primetinėja Rusija, kurios yra pagrįstos spaudimu, nesąžiningais veiksmais, įsipareigojimų, susitarimų nesilaikymu. O instrumentų visada yra, yra Pasaulinė prekybos organizacija, kitos tarptautinės institucijos, kuriose ir ta pati Rusija yra narė, ir per kurias galima daryti poveikį ir spaudimą. Lietuvos interesas visada buvo ir yra palaikyti lygiaverčius, skaidrius, teisiniais susitarimais grįstus santykiu su kaimynais, ir lietuviai to toliau laikysis”, – kalbėjo prezidentės patarėjas.

Rugsėjo pradžioje Rusija sugriežtino lengvųjų automobilių patikrą pasienyje, o prieš porą savaičių – ir vilkikų. Europos Komisija praėjusią savaitę perspėjo Rusiją, kad Lietuvos vežėjams taikomos sugriežtintos patikros procedūros gali prieštarauti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reikalavimams.

Lietuvos vežėjai vėliau pranešė, kad Rusija nuodugniai nebetikrina vilkikų su greitai gendančiais kroviniais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: