(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šeštųjų Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą metinių išvakarėse Kauno rajone startavo RAIN projekto II etapas. Projektas „Kaimiškųjų vietovių informacinių technologijų plačiajuostis tinklas RAIN“, kurio metu visose kaimiškose seniūnijose bus nutiesta duomenų perdavimo prieiga, leis prie interneto tinklo prisijungti ligoninėms, mokykloms, muziejams, bibliotekoms, verslo įmonėms, gyventojams. Nuo didesnių miestų nutolusiems rajono gyventojams ir verslininkams tai puiki galimybė taupant savo laiką ir pinigus sutvarkyti svarbius reikalus, bendrauti ir domėtis naujausiais šalies bei pasaulio įvykiais.

„Internetas vis intensyviau skverbiasi į mūsų gyvenimą. Jis suteikia galimybę po pasaulį išsibarsčiusiems žmonės laisvai bendrauti, išlaikyti šeimyninius ryšius, neinant iš namų sumokėti mokesčius ar užpildyti deklaracijas. Virtuali erdvė gali pasitarnauti ir švietimo bei savišvietos srityje. Lietuvos gyventojai noriai naudojasi šia galimybe,“, – teigė startą darbams duoti į Kauno rajoną atvykęs susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Pasaulio kontekste Lietuva yra tarp penkių sparčiojo interneto srityje pirmaujančių šalių, taigi RAIN projektas, pritraukdamas dar apie 203 mln. litų, labiau sustiprins šias pozicijas. Kauno regione 2007–2013 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis planuojama nutiesti daugiau nei tūkstantį kilometrų šviesolaidinių kabelių linijų.

„Kauno rajonas yra labiau žemdirbiškas kraštas, čia ūkininkaujantys ūkininkai yra vieni iš lyderių Lietuvoje, žinoma, greta žemę dirba ir mažesnius žemės plotus turintys žemdirbiai. Be to, pastaruoju metu gana sparčiai plečiasi smulkusis verslas, todėl internetinis ryšys, suteikiantis galimybę naudotis elektroninėmis paslaugomis šio krašto žmonėms yra labai reikalingas, – apie teigiamą interneto įtaką kaimiškų vietovių gyventojams kalbėjo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytas Bancevičius. – Nereikia pamiršti, kad Kauno rajono savivaldybė tarsi pasaga juosia vieną didžiausių šalies miestų, Kauną, taigi šviesolaidinių kabelių tinklas bent jau informacinių technologijų požiūriu gali pasitarnauti sprendžiant kitą nūdienos aktualiją – mažinant miesto ir kaimo atskirtį.“

Vykdant pirmąjį RAIN projekto etapą buvo nutiestos duomenų perdavimo linijos iš savivaldybės į visas Kauno rajono seniūnijas. Sparčiausiai plėtros darbai yra pasistūmėję Babtų, Čekiškės ir Vilkijos apylinkių seniūnijose. Čia įrengta speciali šviesolaidinė infrastruktūra, kuria naudodamiesi ryšio operatoriai galės įvesti internetą gyventojams.

RAIN II etapo metu duomenų perdavimo linijos bus plečiamos toliau iš seniūnijų į miestelius ir kaimus. Pagrindinis prioritetas, renkantis į kurią pusę bus tiesiamos linijos, – gyventojų skaičius gyvenvietėje. Sujungimo taškai pačiose gyvenvietėse bus mokyklos, bibliotekos, telekomunikacijų mazgai. Kauno rajone RAIN infrastuktūra, jau naudojama teikiant paslaugas (internetą, kabelinę televiziją) gyventojams Karmėlavos, Domeikavos, Užliedžių, Zapyškio, Raudondvario ir Ežerėlio seniūnijose.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: