© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) antradienio vakarą atsikirto JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry (Džonui Keriui) ir kaltino nesusikalbėjimą tarp Vakarų galybių, esą lėmusį nesėkmę praeitą savaitę Ženevoje vykusiose derybose dėl ginčijamos Teherano branduolinės programos.

Atsakydamas į pirmadienį Abu Dabyje J.Kerry išsakytas pastabas, M.J.Zarifas pareiškė, kad kaltinimai Irano adresu tik mažina pasitikėjimą derybomis, kurių kitas ratas turėtų prasidėti lapkričio 20 dieną.

Pasak diplomatų, JAV, Europos Sąjunga (ES) ir Iranas intensyviai dirbo, rengdami pasiūlymą, kuris turi padėti užbaigti jau dešimtmetį trunkantį susipriešinimą dėl Teherano branduolinės programos. Tačiau derybos Ženevoje tarp Irano ir šešių pasaulio galybių baigėsi šeštadienį, nepasiekus susitarimo.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas (Loranas Fabiusas) pareiškė, kad Paryžius negali priimti “kvailių žaidimo” – kitaip sakant, silpnos sutarties su Iranu.

Kitų Vakarų šalių diplomatai iš pradžių reagavo piktai, kaltindami prancūzus pastangomis nustelbti kitas galybes ir sukeliant nereikalingas problemas per šias derybas.

Tačiau pirmadienį J.Kerry pareiškė, kad galingosios šalys buvo “vieningos šeštadienį, kai pateikėme pasiūlymą iraniečiams – jį pasirašė prancūzai, jį pasirašėme mes, ir visi sutiko, kad tai sąžiningas pasiūlymas. Buvo vienybė, tačiau Iranas tuo konkrečiu metu negalėjo to priimti; jie negalėjo priimti to konkretaus dalyko”.

Tuo tarpu M.J.Zarifas neigė, kad Iranas dėl ko nors kaltas.

“Pone sekretoriau, ar Iranas sudarkė pusę JAV (parengto) juodraščio ketvirtadienio vakarą? Ir viešai prieš jį pasisakė penktadienio rytą?” – Irano diplomatijos vadovas klausė žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle “Twitter”.

“Joks sukinėjimasis negali pakeisti to, kas vyko (galingųjų šalių grupėje) “5 plius 1″ Ženevoje nuo ketvirtadienio 18 val. iki šeštadienio 17 val. 45 minučių. Tačiau tai gali dar labiau susilpninti pasitikėjimą, – rašo jis. – Esame įsipareigoję konstruktyviam dialogui. Bendravimas lygiaverčiais pagrindais yra raktas, norint įvykdyti bendrus uždavinius.”

Vakarų valstybės yra pasiryžusios neleisti Iranui įgyti pajėgumų, leidžiančių pasigaminti atominių ginklų, o Jungtinės Valstijos ir Izraelis ne kartą sakė neatmetantys jokių potencialių priemonių pasiekti šiam tikslui – užsimindami apie galimus karinius smūgius.

Iranas teigia, kad jo vykdomas urano sodrinimas yra visiškai taikus ir tvirtina turintis teisę vykdyti šią veiklą, kad galėtų pasigaminti branduolinio kuro atominėms jėgainėms ir medicinos tyrimų reaktoriams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: