Išaugo kasos aparatus naudojančių prekeivių pardavimai
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI), kontroliuodama, kaip prekyvietėse maisto produktais prekiaujantys prekybininkai laikosi reikalavimo pajamų apskaitai po gegužės 1 d. naudoti elektroninius kasos aparatus (toliau – EKA), išanalizavo daugiau kaip 100 įvairiose šalies prekyvietėse prekiaujančių prekeivių liepos mėn. pardavimų duomenis ir palygino juos su 2010 m. liepos mėn. duomenimis.

Apibendrinti rezultatai parodė, jog šiais metais verslininkų apskaityti pardavimai vidutiniškai 30 proc. didesni, nei 2010 m. Tiesa, vertinant duomenis tiek pagal atskiras apskritis, tiek pagal atskirus smulkiuosius prekeivius, jie yra prieštaringi – vieni prekeiviai apskaitė mažesnes pajamas, tuo tarpu kitų išaugo iki 3 kartų.

„Tokie duomenų skirtumai tarp prekeivių, prekiaujančių net ir tomis pačiomis prekėmis bei, neretai, netoli vienas kito, liudija, jog dalis prekybininkų neįsiklausė į VMI įspėjimus ir vengia apskaityti pajamas.

Tai liudija ne tik VMI pasiekiantys pirkėjų skundai dėl negauto kasos kvito, bet ir VMI taikytos atskirų prekybininkų veiklos stebėsenos rezultatai.

Vykdant stebėseną, prekybininkų mėsos gaminiais apyvarta, lyginant su analogiškomis savaitės dienomis ne stebėjimų metu, bendrai padidėjo apie 1,5 karto, o kai kurių prekeivių net 2-3 kartus,“ – teigia VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas, pažymėdamas, jog tokie stebėsenos rezultatai verčia suabejoti viešai skelbiamais teiginiais apie tariamai mažėjančias smulkių prekeivių apyvartas, be to, paneigia priekaištus, jog savo veiksmais VMI darbuotojai atbaido klientus.

VMI informuoja, jog nuo gegužės 1 d. įsigaliojus teisės aktų reikalavimui pajamų iš prekybos maisto produktais patalpose apskaitymui naudoti EKA, per mėnesį prekyvietėse patikrinamą vidutiniškai 200 asmenų ir už nustatytus pažeidimus surašoma apie 70 administracinės teisės pažeidimų protokolų.

Didesnė jų dalis – apie 60 proc. – už pajamų neapskaitymą EKA ir kvito neišdavimą. Pažymėtina, kad patikrinimai prekyvietėse buvo pradėti vykdyti tik po to, kai, nepaisant vykdyto šviečiamojo darbo, aiškinant naujus teisės aktų reikalavimus, prekeivių mokymų naudoti EKA bei įspėjimų dėl galimos atsakomybės, ne maža dalis jų neįsigijo EKA arba pirkėjams neišduodavo pajamų apskaitymą liudijančio kasos kvito.

Valstybinės mokesčių inspekcijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: