© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pirmadienį savo nutartyje paskelbė negalintis vertinti Rusijos pastangų tiriant Katynės žudynes, per kurias Sovietų Sąjungos NKVD sušaudė daugiau nei 20 tūkst. į nelaisvę patekusių Lenkijos kariškių, nes šis klausimas peržengia jo kompetencijos ribas, praneša Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC portalas.

Prancūzijos mieste Strasbūre posėdžiaujantis teismas, išnagrinėjęs skundą, pateiktą 15 asmenų, kurių artimieji buvo nužudyti per 1940 metais vykusias Katynės žudynes, paaiškino, kad Rusija ratifikavo Europos žmogaus teisių konvenciją tik 1998 metais, o tyrimas buvo vykdomas 1990-2004 metais.

Katynės žudynių aukų ieškinyje buvo teigiama, kad Rusijos institucijos netinkamai vykdė tyrimą dėl ieškovų artimųjų žūties, taip pat ignoravo prašymus pateikti informaciją apie žuvusiųjų likimą. Be to, ieškovai reikalavo priteisti jiems teisingą kompensaciją.

Sovietų Sąjungos kaltę dėl Katynės žudynių Maskva pirmąkart pripažino 1990 metais, o praėjus 20 metų Rusijos pareigūnai perdavė Lenkijos prokuratūrai išslaptintos archyvinės medžiagos, susijusios su šia byla, elektronines kopijas.

Tą tyrimą Rusija nutraukė 2004 metais, argumentuodama, kad kaltininkai jau yra mirę.

Nuo 2003 metų Rusijos prokuratūra ne kartą atsisakė 15 ieškovų pateikti dokumentus ir informaciją, susijusią su jų sušaudytų artimųjų likimu.

Tie dokumentai yra iki šiol įslaptinti, o Lenkijos pareigūnams nebuvo suteikta galimybė susipažinti su Rusijos atlikto tyrimo medžiaga.

Rusijos pareigūnai niekada nėra įvardiję jokių kaltininkų, susijusių su tomis masinėmis žudynėmis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: