(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Ketvirtadienį Vytauto Didžiojo karo muziejuje po rekonstrukcijos buvo atidaryta pagrindinė salė. Šiais metais muziejaus salių remontui skirta beveik 1 mln. litų.

Muziejaus direktorius pulkininkas leitenantas Gintautas Surgailis susirinkusiems trumpai papasakojo apie šios salės rekonstrukciją ir džiaugėsi, kad po daugiau nei metus trukusios rekonstrukcijos didžioji salė tapo erdvi, šviesi, tvarkinga, net ištaiginga. Ji dabar tikrai reprezentacinė.

„Muziejus – dabarties tiltas su praeitimi. Čia sukaupta istorinė medžiaga apie didžiuosius karvedžius ir paprastus žmones. Mūsų tikslas, kad kiekvienas, atėjęs į muziejų, iš jo išeitų su didžiausia pagarba šalies istorijai ir pasididžiavimo jausmu, kad yra lietuvis. Šios salės ekspozicija – tai preliudija į visą mūsų šalies istorijos ekspoziciją”, – sakė direktorius G. Surgailis.

Renginio metu buvo atnaujinta ir pasirašyta sutartis su Šaulių sąjunga. Ją pasirašė Šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas ir muziejaus direktorius G. Surgailis. Šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas buvo apdovanotas medaliu „Už tarnystę Tėvynei”. Salės atidaryme dalyvavo miesto mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius.

„Svarbiausia šioje salėje, žinoma, eksponatai. Kai kurių muziejinių vertybių žiūrovai iki šiol nėra matę. K. Simonavičiaus knyga „Didysis artilerijos menas”, išleista 1676 m., Lietuvos partizanų ir okupantų ginklai, lietuviški automatai „Vytis -1″, „Vytis-2″, Jano Styko paveikslas „Vytauto priesaika”. Šis paveikslą dar prieš Antrąjį pasaulinį karą atvežtas iš Paryžiaus. Už jį sumokėta 10 tūkst. litų

Muziejams įrangos Lietuvoje nėra, todėl daug kas atkeliavo iš užsienio šalių. Naujos vitrinos, atvežtos iš Čekijos, jų apšvietimas ypatingas tuo, kad reaguos į priartėjusį lankytoją ir šviesa užsidegs tada, kai bus arti žmogus. Visas salės apšvietimas, taip pat reaguos į šviesą, sklindančią pro langus”, – likus kelioms dienoms iki salės atidarymo sakė direktorius G. Surgailis.

Salės atidarymo proga buvo įkaldinta – įšventinta ir muziejui perduota tekstilininkės Bronės Neverdauskienės atkurta karališkoji Lietuvos-Lenkijos valdovo Augusto II (Stipriojo) vėliava. Autentiška vėliava saugoma Švedijoje. Vienoje vėliavos pusėje Lietuvos herbas Vytis, o kitoje – Lenkijos vėliava. Vėliava atkurta bendradarbiaujant su Švedijos Stokholmo karo muziejumi. Vinis „įkalė” buvęs muziejaus direktorius Juozas Jurevičius, Kauno ceremonmeisteris, Lietuvos bajorų vadas Kęstutis Ignatavičius, Vytauto Didžiojo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pociūnas, Šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas, VDU atstovas, kiti svečiai, o paskutinę vinį pagal senąsias kariuomenės tradicijas – muziejaus direktorius G. Surgailis.

Vėliava bus eksponuojama atidarytoje didžiojoje salėje. Už salės ekspozicijos įrengimą (nors, pasak direktoriaus, pritrūko vienos dienos ir vienos nakties) muziejaus darbuotojams buvo įteiktos padėkos. Salės atidarymo iškilmėse šoko Kauno choreografijos mokyklos šokėjos.

Lankytojai šioje salėje galės išklausyti 45 minučių trukmės paskaitą apie Lietuvos istoriją nuo valstybės sukūrimo iki šių dienų. Vaizdinė medžiaga bus pateikta ekrane, žemėlapyje švies toks Lietuvos plotas, koks buvo pasakojamo laikotarpio metu. Vytauto Didžiojo laikais Lietuva buvo didesnė už Romos imperiją.

Muziejaus saugyklose yra dar apie 233 tūkst. eksponatų. Jie lankytojams bus pristatyti tada, kai bus suremontuotos ir kitos salės. Šiais metais muziejaus salių remontui skirta beveik 1 mln. Lt. Darbai prasidės netrukus, nes salės remontui jau parengtos. Bus tvarkomas autentiškas parketas, nes pakeisti jo neleidžia paveldo sargai.

Reprezentacinėje Vytauto Didžiojo muziejaus salėje bus rengiamos įvairios šventės, ją kelioms valandoms bus galima išsinuomoti, renginiams, kurie savo prasme verti šios salės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: