Jean Michel Jarre koncertuos
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jean Michel Jarre – atlikėjas kuris paprastai pasirodo įvairiose žinomose istorinėse pasaulio vietose milijoninėms auditorijoms lauko koncertuose šių metų spalio 16 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje surengs savo 2011 metų pasaulinio turo koncertą.

Kartu su savimi muzikanto komanda šįkart atsiveža išties įspūdingą, koncertui reikalingą garso stiprinimo ir apšvietimo įrangą. Koncerto metu bus naudojami ypač galingi lazeriai ir video projektoriai, tad visuomet itin reiklaus savo techninei koncertų kokybei Jean Michel Jarre pasirodymas turi būti išties nepriekaištingas.

Naujausias J. M. Jarre rinktinių kūrinių albumas „Essentials and Rarities“ pasirodė 2011 m. gegužės 30 d., o jo unikalumas tame, kad šį rinkinį sudaro jau pasauline elektronikos klasika tapę J. M. Jarre kūriniai, o taip pat kompozicijos, kurios buvo sukurtos dar prieš lemtingą „Oxygène“ albumo pasirodymą. Taigi šių metų spalio 16 d. bus tikrai puiki galimybė Lietuvoje išgirsti visus geriausius JMJ kūrinius.

Prancūzų kompozitorius, atlikėjas ir muzikos prodiuseris Jean-Michel André Jarre gimė 1948-ųjų rugpjūčio 24-ąją dieną Lione. Jis laikomas elektroninės, sintezatorinės pop bei „New Age“ muzikos pradininkas, o taip pat įspūdingų lauko muzikos spektaklių kūrėjas, naudojantis ypatingą apšvietimą, lazerius, video ekranus ir fejerverkus. Per savo veiklą Jarre yra pardavęs apie 80 milijonų albumų bei singlų.

1976 m. Jarre įrašė „Oxygène“ albumą. Šis albumas yra svarbiausias ir įtakingiausias elektroninis muzikos albumas iš visų. Iki šių dienų parduota virš 12 mln. kopijų. „Oxygène“ IV dalis buvo išleista kaip singlas ir tapo viena iš žinomiausių elektroninės muzikos dalių ir iki šiol dažnai naudojama TV ir radijo laidose.

1979 m. Paryžiuje antro albumo „Equinoxe“ pristatymo koncerte susirinko per 1 milijoną žmonių. Koncertas buvo įrašytas į „Guinness“ rekordų knygą kaip didžiausią žmonių minią surinkęs renginys. Klausytojus sužavėjo sintezatorių ekspresyvumas, suderintas su šviesos efektais. Vėliau tokie didmiesčių koncertai tapo Jarre vizitine kortele.

1986 m. Teksaso valstijoje buvo ruošiamasi didelėms šventėms. 150 – tosios valstijos metinės sutapo ir su nacionalinės kosmonautikos agentūros (NASA) 25-osioms metinėmis. Ta proga NASA bendradarbiauti pasikvietė kompozitorių iš Prancūzijos, nes jo novatoriškos muzikos ir šviesos koncertas turėjo atspindėti kosminę šventės dvasią. Muzika turėjo skambėti ne tik Hiustono mieste, bet ir kosminiame laive – „shuttle“. Astronautas Ronas Makneiras (McNair) tiesioginiame eteryje turėjo sugroti saksofono partiją tiesiai iš erdvėlaivio „Challanger“. Deja, starto metu įvyko katastrofa ir visi septyni astronautai žuvo. Vis dėlto planuotas koncertas įvyko – taip buvo pagerbtas didvyrių atminimas.

Kitą albumą 1988 m. Jarre įrašė pasipiktinęs globalinėms žmonijos problemoms. Po šio albumo pasirodymo Jarre surengė dar vieną koncertą senuose niūriuose Londono uosto Docklands dokuose. Taip norėta atkreipti dėmesį ir į emigrantų problemas. Koncerte apsilankė apie 200 000 tūkst. žmonių.

1990 m. Paryžiuje, tarp senosios Triumfo arkos ir naujosios arkos Defance rajone, ant piramidės formos scenos įvyko grandiozinis koncertas, sutraukęs net 2,5 mln. žiūrovų.

1992 m. Singlas „Chronologie 4“ pasiekė Prancūzijos topų pirmą vietą. Po šio albumo pasirodymo Jarre pirmą kartą išsiruošia į turne po Europą – 7 šalyse surengiama 15 koncertų. Kompozitorius sulaukia pripažinimo pačiuose aukščiausiuose sluoksniuose – 1993 m. jis išrenkamas UNESCO geros valios ambasadoriumi.

1994 m. jis vėl kviečiamas koncertuoti į Kiniją – šį kartą į Hong-Kong’o didmiestį. 1995 m. švenčiami tolerancijos metai. Ta proga bei UNESCO 50-mečiui paminėti Jarre surengia dar vieną pasirodymą Eifelio bokšto papėdėje kur 1,2 mln. žiūrovų išvydo „geležinę damą“ nutviekstą įvairiausiomis spalvomis.

Jarre koncertai toliau mušė pasaulinius rekordus. 1997 m. Maskvos 850 – ųjų metinių proga surengtas Rusijos širdyje koncertas sutraukė 3,5 mln. žiūrovų! 400 m. ilgio ir 250 m. aukščio scenoje buvo projektuojami Maskvos istorijos vaizdai. Sveikinimus tiesiogiai perdavė ir kosminės stoties „Mir” kosmonautai.

2000 m. Naujųjų metų naktį jis pristatė įspūdingą operą Gizos piramidžių papėdėje. „12 Saulės sapnų“ truko iki pat pirmųjų tekančios Saulės spindulių. Koncerto sąmata siekė 9,5 mln. dolerių, dalyvavo apie 1000 atlikėjų, sunaudota 10 tonų pirotechnikos. „Tūkstantmečio koncertas“, prie televizorių ekranų surinko 2 milijardus žiūrovų.

2004 m. vėl vyksta „mega“ koncertai Kinijoje. Šį kartą Jarre muzika užpildo senovinę imperatoriaus rezidenciją (Uždraustasis miestas). Koncertą stebi 15 000 kviestinių svečių ir per 1 milijardą TV žiūrovų.

Įdomesni faktai:

1976 m. „Personality of The Year“ – išrinktas metų žmogumi. (U.S.).

1979 m. koncertas Paryžiuje, 1 milijoną žmonių, ir pirmą kartą įtrauktas į „Guinness“ rekordų knygą.

1981 m. „Muzikos Pekino Konservatorijos Garbės narys“.

1986 m. koncertas JAV Hiustonas, 1,3 milijoną žmonių, antras įrašas „Guinness“ rekordų knygoje ir apdovanotas už metų muzikinį spektaklį.

1987 m. „Metų muzikantas Europoje“.

1990 m. koncertas Paryžiuje , 2,5 milijono žmonių. Antras įrašas „Guinness“ rekordų knygoje.

1993 m. UNESCO gerosios vilties ambasadorius.

1995 m. koncertas Paryžiuje (Eifelio bokštas), pritraukęs 1 milijoną žmonių.

1997 m. koncertas Maskvoje, 3,5 milijonų žmonių, ir trečią kartą įtrauktas į „Guinness“ rekordų knygą.

1998 m. „IFPI’s Platinum“ Europos apdovanojimas.

1999 m. Egiptas (Kairo piramidės) „Tūkstantmečio koncertas“, prie televizorių ekranų surinko 2 milijardus žiūrovų. Koncerto sąmata siekė 9,5 mln. dolerių, dalyvavo apie 1000 atlikėjų, sunaudota 10 tonų pirotechnikos.

2004 m. koncertas Pekine Kinija, koncertą stebi 15 tūkst. kviestinių svečių ir 1 milijardas žiūrovų prie TV ekranų.

2005 m. Koncertas Gdanske, Lenkija, 170 tūkst. žiūrovų ir 7 mln. prie TV ekranų.

2006 m. Lenkijos Televizijos Akademijos „Geriausios kokybės” apdovanojimas už „Laisvės Erdvę“.

2007 m. „Eska Music“ apdovanojimas.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: