(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Gegužės 6 dieną Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyko tradicinis Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos minėjimas, kurį, kaip ir kasmet, surengė „Ąžuolo“ katalikiška vidurinė mokykla.

Minėjime dalyvavo LR Seimo nariai Gintaras Songaila, Rytas Kupčinskas, Knygnešių draugijos Kauno skyriaus pirmininkas Jurgis Bielinis, Kauno miesto mero pavaduotojas Povilas Mačiulis, Lietuvai pagražinti draugijos Kauno skyriaus pirmininkas Alfas Pakėnas ir kt.

„Laba diena šventės organizatoriai ir visi dalyviai, susirinkusieji į mums visiems labai brangią šventę – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos minėjimą.

Labai džiaugiuosi, kad jau daugelį metų, kasmet Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, prie Knygnešių sienelės, vyksta tradicinis Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos minėjimas, kurį surengia „Ąžuolo“ katalikiška vidurinė mokykla.

Pagerbti knygnešius mūsų visų pareiga, nes jeigu ne jie, jeigu ne paprastos kaimo moterys, motinos, mokiusios vaikus skaityti ir rašyti lietuviškai spaudos draudimo metais, tai dabar gal jau nebūtų lietuvių kalbos, o kartu ir Lietuvos.

Dėkoju „Ąžuolo“ mokyklos mokiniams ir mokytojams, kurie ne tik surengia tradicinę šventę – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos minėjimą, bet ir mokyklos ansamblis „Gilė“ nuolat koncertuoja įvairiuose miesto renginiuose.

Dėkoju „Ąžuolo“ katalikiškos vidurinės mokyklos pedagogams, kurie augina tikrus Lietuvos patriotizmo ąžuolus“,- kalbėjo mero pavaduotojas P. Mačiulis.

LR Seimo narys Gintaras Songaila pažymėjo, kad „19 a. pabaigoje, kai vyko pasipriešinimas prieš carizmą, buvo pradėta leisti „Aušra“, „Varpas“. Šie leidiniai turėjo didelės įtakos lietuvybės išlaikymui ir kovai už Lietuvos nepriklausomybę“, – sakė G. Songaila.

Knygnešiai, platinę lietuviškus leidinius, nusipelnė didžiausios pagarbos, jie laisvės ir nepriklausomybės šaukliai.

LR Seimo narys Rytas Kupčinskas padėkojo „Ąžuolo“ katalikiškos mokyklos bendruomenei, kuri ugdo tautos patriotus, palinkėjo, kad mokiniai visada brangintų lietuvių kalbą ir tautos tradicijas.

Knygnešių draugijos Kauno skyriaus pirmininkas Jurgis Bielinis priminė, kad kova už lietuvybę ir už lietuvišką spaudą buvo labai sunki, „teko paaukoti net gyvybes, kentėti kalėjimuose, tačiau džiugu, kad kovota ne veltui – dabar esame nepriklausomi, kalbame savo gimtąja kalba“, – sakė J. Bielinis.

Lietuvai pagražinti draugijos Kauno skyriaus pirmininkas Alfas Pakėnas, kreipdamasis į mokyklos bendruomenę, kvietė neužmiršti tai, ką sakė rašytojas ir kunigas J. Tumas – Vaižgantas.

„Aš turiu dvi mylimąsias – Lietuvą ir knygą. Knygoje randu viską, kas man brangu. Knyga žmogų bajorina“, – kalbėjo A. Pakėnas ir paskaitė J. Tumo – Vaižganto pasisakymo ištrauką.

„Ąžuolo“ katalikiškos vidurinės mokyklos direktorius L. Lukošius pasidžiaugė, kad šios mokyklos mokiniai ir mokytojai tikrai myli savo tėvynę, brangina tradicijas, puoselėja gimtąją kalbą.

Mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rita Gecevičienė sakė: „Šiandien minėjimo metu nušvito saulė, nulijo lietutis, draikosi debesėliai – lygiai tokia buvo ir Lietuvos istorija, teko ir ašarą nubraukti, bet dabar gyvename jau kitaip. Telieka džiaugtis ir auginti Lietuvą“, – sakė ji.

Minėjimo metu koncertavo „Ąžuolo“ katalikiškos vidurinės mokyklos „Gilės“ folkloro ansamblis, grojo muzikos instrumentų orkestras, kurio jaunieji smuikininkai dviejų smuikų dydžio. Lietuvių liaudies dainas taip dainavo dainorėliai, kad net šventės svečiai negalėjo likti abejingi – dainavo su jais kartu. O šokėjai pademonstravo puikų muzikalumą, ritmo jutimą, lankstumą ir grakštumą.

Renginio metu tradiciškai mokyklos direktorius padėkos raštus įteikė mokiniams, kurie savo darbais, mokymosi rezultatais įrodo, jog jie yra tikri Lietuvos ąžuoliukai.

Į mokyklos metraštį už kūrybiškumą šiais metais bus įrašytos dviejų mokinių pavardės. To nusipelnė Ugnė Balčiūnaitė ir Jurgis Dūdėnas.

Prie knygnešių sienelės, kuri yra vienintelė Lietuvoje ir pasaulyje, mokiniai ir kiti šventės dalyviai padėjo daug gėlių.

Renginys prasidėjo Lietuvos himno giedojimu, o baigėsi mokyklos himno melodija „Ir užaugo ąžuolas“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: