Kadras iš kino filmo "Adelės gyvenimas"

Natūralistinė lesbiečių meilės drama “Adelės gyvenimas” (La Vie d’Adele – Chapitre 1&2), kurią pastatė iš Tuniso kilęs prancūzų režisierius Abdellatifas Kechiche’as (Abdelatifas Kešišas), sekmadienį vakare laimėjo aukščiausiąjį 66-ojo Kanų kino festivalio apdovanojimą – “Auksinę palmės šakelę”.

JAV režisierius Stevenas Spielbergas (Stivenas Spilbergas), kuris pirmininkavo žiuri, sakė, jog dėl šio pasakojimo apie prancūzės paauglės pirmąją meilę buvo apsispręsta vieningai.

Žengdamas netikėtą žingsnį garsusis Holivudo kūrėjas “Auksinę palmės šakelę” įteikė ne tik Abdellatifui Kechiche’ui, bet ir abiem filmo žvaigždėms – 19 metų Adele Exarchopoulos (Adel Ekzaršopulos) ir 27 metų Lea Seydoux (Leai Seidu), kurios prisijungė prie jo ant scenos ceremonijos dalyviams skanduojant “bravo”.

Filme, sukurtame pagal Julie Maroh (Žiuli Maro) komiksą “Mėlyna – tai šilta spalva” (Le bleu est une couleur chaude), pasakojama apie Adelę, kuri labai myli vaikus ir svajoja tapti mokytoja. Netrukus iki savo pilnametystės ji sutinka paslaptingą mėlynplaukę Emą ir įsimyli šią vyresnę merginą.

Tunise gimęs 52 metų A.Kechiche’as reikšmingais gėjų teisių metams gautą prizą dedikavo Prancūzijos jaunimui ir Arabų pavasario revoliucionieriams.

“Jie taip pat turi šį siekimą gyventi laisvai, išreikšti save laisvai ir mylėti visiškai nevaržomai”, – sakė jis ir pridūrė puoselėjantis viltį, kad jo kūrinys bus rodomas ir konservatyviame Tunise.

Ceremonijos išvakarėse ši provokuojanti juosta pelnė Tarptautinės kino kritikų asociacijos (FIPRESCI) apdovanojimą.

S.Spielbergas sakė, kad tarptautinė žiuri, kurioje dirbo ir kiti “Oskarų” laureatai Angas Lee (Angas Li), Nicole Kidman (Nikol Kidman) ir Christophas Waltzas (Kristofas Valcas), neturėjo nuogąstavimų dėl juostos natūralistinio sekso, gyrė filmo komandos “drąsą”.

“Man šis filmas yra nuostabi meilės istorija ir tas faktas, kad tai yra nuostabi meilės istorija, visus mus privertė pasijusti taip, tarsi būtume privilegijuoti – ne besijaučiantys nejaukiai – būti musėmis ant sienos: privilegijuoti, nes pakviesti pamatyti šios istorijos apie didelę meilę ir didelį sielvartą, besiskleidžiantį nuo pradžios, nuostabiu būdu, kai sustoja laikas”, – sakė jis žurnalistams.

“Mus absoliučiai pakerėjo šių nuostabių jaunų aktorių ir viso aktorių kolektyvo talentinga vaidyba ir, ypač, tai, kaip režisierius stebėjo savo žaidėjus, tai, kaip jis tiesiog leido veikėjams kvėpuoti. Mums visiems tai atrodė tiesiog gili meilės istorija”, – pridūrė jis.

Kanų apdovanojimas buvo įteiktas tą dieną, kai Paryžiuje vyko didelė demonstracija prieš naują įstatymą, su kuriuo Prancūzija tapo 14-ąja pasaulio valstybe, legalizavusia tos pačios lyties asmenų santuokas.

Paklausta, ar filmas turi politinę potekstę, A.Exarchopoulos sakė, kad visų pirma jis pasakoja apie meilę. “(Bet) jeigu tai tampa ode tolerancijai, dar maloniau”, – pridūrė ji.

Antrasis pagal svarbą Kanų festivalio apdovanojimas – Didysis prizas – atiteko Joelio ir Ethano Coenų (Džoelio ir Itano Koenų) juostai “Levino Deiviso viduje” (Inside Llewyn Davis), kurioje vaidina Carey Mulligan (Keri Maligan), Justinas Timberlakeas (Džastinas Timberleikas) ir naujokas Oscaras Isaacas (Oskaras Aizekas) su pagrindiniu sėkmės nelydimo folkmuzikos dainininko 7-ojo dešimtmečio Niujorke vaidmeniu.

1991 metais Kanų kino festivalio nugalėtoju buvo paskelbtas Coenų filmas “Bartonas Finkas” (Barton Fink), o praėjusį kartą broliai šio festivalio konkursinėje programoje dalyvavo 2007 metais su juosta “Šioje šalyje nėra vietos senukams” (No Country for Old Men).

Meksikietis Amatas Escalante (Amatas Eskalantė) buvo pripažintas geriausiu režisieriumi – už itin smurtinę juostą “Helis” (Heli) apie jo šalyje vykstančius narkotikų karus.

Prancūzė Berenice Bejo (Berenis Bežo) buvo paskelbta geriausia Kanų aktore – už kamuojamos motinos vaidmenį iraniečio, “Oskaro” laureato Asgharo Farhadi (Asgaro Farhadžio) šeimos dramoje “Praeitis” (Le Passe).

36 metų B.Bejo išgarsėjo su hitu tapusia nebylia prancūzų juosta “Artistas” (The Artist).

Viena Holivudo 8-ojo dešimtmečio “aukso amžiaus” žvaigždžių, 76 metų Bruceas Dernas (Briusas Dernas), buvo paskelbtas geriausiu aktoriumi – už tėvo alkoholiko vaidmenį Alexandero Payne’o (Aleksandro Peino) “kelio filme” apie recesijos laikus “Nebraska”.

Kinas Jia Zhangke (Dzia Džangkė) gavo geriausio scenarijaus apdovanojimą – už “Nuodėmės prisilietimą” (Tian Zhu Ding), kuris šokiruojamai atskleidžia korupciją ir išnaudojimą jo šalyje.

Tuo tarpu jausminga japonų drama apie sukeistus ką tik gimusius berniukus, Hirokazu Koreedos (Hirokadzaus Koredos) “Kaip tėvas, taip sūnus”(Soshite Chichi Ni Naru), gavo trečiąjį pagal svarbą Kanų žiuri apdovanojimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: