(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Šiais metais sukanka 92-ji metai, kai buvo atkurta Lietuvos kariuomenė. 1918 m. lapkričio 23 dieną tuometinis krašto apsaugos ministras Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą Nr. 1, kuriuo buvo įkurta Apsaugos taryba ir pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos. Šiuolaikinė Lietuvos kariuomenė yra to laikmečio kariuomenės tradicijų tęsėja, o šiandieninė, lapkričio 23 diena, laikoma oficialia kariuomenės atkūrimo diena.

Kariuomenės diena – mūsų visų diena, bet, visų pirmiausia, – karių šventė. Ir šį kart, ši diena – išskirtinė: sukanka 20 metų nuo pirmosios kariuomenės kūrėjų savanorių priesaikos ir 20 metų nuo Nežinomo lietuvių kario, žuvusio mūšiuose prie Giedraičių ir Širvintų, palaikų perlaidojimo čia, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Kaip 1952 metais divizijos generolas Mikas Rėklaitis šventinėje sueigoje sakęs, kad „kariuomenės dienos minėjimas nėra beprasmis, kaip kas norėtų manyti. Ši diena, pirmiausiai, yra žuvusiųjų dėl Lietuvos laisvės sudėtų kraujo aukų įprasminimo diena. Rimties ir dvasinių jėgų sustiprinimo diena. Nepriklausomybės kovų dalyvių ir Vyties Kryžiaus ordino kavalierių diena”.

Prieš 20 metų, tą dieną, tuometinis Krašto apsaugos departamento generalinis direktorius Audrius Butkevičius skaitė priesaikos žodžius: Prisiekiu, nesigailėdamas jėgų ir gyvybės, ginti Lietuvos valstybę ir jos nepriklausomybę, o savanoriai kartojo: prisiekiu, prisiekiu, prisiekiu… Priesaikos dokumentus savanoriai pasirašė Kauno miesto savivaldybėje.

Maloniai kviečiame dalyvauti atsargoje ir dimisijoje esančius karius, visuomeninių organizacijų atstovus, kauniečius ir miesto svečius, profesinės karo tarnybos karių artimuosius, mokinius ir studentus pabūti drauge prie valstybingumo ištakų Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune, kur vyks:

Lapkričio 18 d. (ketvirtadienis)

10 val. Tarptautinė mokslinė konferencija „Savanorystės idėja tada ir dabar”, skirta Atkurtos Lietuvos kūrėjų savanorių pirmosios priesaikos ir Nežinomo kario perlaidojimo 20-mečiui, Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

Lapkričio 23 d. (antradienis)

10 val. Šv. mišios ir literatūrinė-muzikinė kompozicija Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje;
11 val. Gėlių padėjimo ceremonija prie Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę motinoms paminklo Kauno senosiose kapinėse;
12 val. Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ir Nežinomo kario pagerbimo ceremonijos Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje;
12-17 val. Lietuvos kariuomenės ginkluotės ir technikos paroda Vienybės aikštėje;
13 val. Pirmosios KAM Aviacijos tarnybos vėliavos perdavimo Vytauto Didžiojo karo muziejui ceremonija ir šventinis koncertas, skirtas Lietuvos kariuomenės atkūrimo 92-osioms metinėms, Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

Kauno įgulos vadovybė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: