(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Gruodžio 9 dieną įvyko VšĮ „Verslo iniciatyva” organizuojamas seminaras – „Enterpreneriškumas – elgesys, gyvenimo būdas, filosofija, padedanti susikaupti nematerialų kapitalą verslui, karjerai, sėkmei”. Seminaro vedėjas – Giedrius Romeika – lektorius dėstantis mikro ir makro ekonomiką, verslo idėjos generavimą, marketingo pagrindus netradiciniu būdu.Taip pat Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos direktorius, „I-producer’is“.

„Entreprenership” (kilęs iš prancūzų kalbos, apibūdina verslumą) – tai ganėtinai naujas žodis Lietuvoje, tačiau jo koncepcija yra kiekvieno lietuvio kraujyje – tai mokėjimas „suktis”. Paprasčiausia apie tai aiškinti ir suprasti yra pavyzdžiais, todėl lektorius apie visą savo gyvenimą papasakojo kaip apie bandymus kurti įvairų verslą . Vaikystėje jis neturėjo tam stiprios nuovokos, todėl nekart nudegė. Tačiau tai įrodo, kad „entreprenieriaus” savybės yra išugdomos, svarbiausia nugalėti baimę ir įdėti pastangų. Praėjus porai metų po nepasisekusių bandymų Giedrius Romeika vasarai įsidarbino butelių fabrike. Turėdamas daug laisvo laiko darbo metu, jis suprato, kad norint užsidirbti papildomai reikia plačiai stebėti, klausytis ir visada tartis dėl tinkamų sąlygų. Lektoriaus teigimu, pinigai mėtosi ant žemės, tik nereikia tingėti pasilenkti ir juos pakelti. Suvokus pagrindinius jam pradėjo sektis ir kiekviename žingsnyje jis matė galimybes kaip užsidirbti. Vasara prabėgo nepastebėtai ir kai Giedriaus Romeikos išeinant paklausė ar jis nepamiršo pasiimti atlyginimo, jis, kaip anekdote, atsakė: „O čia dar ir atlyginimą mokat?“.

Tikras „entreprenierius” yra lyg Dvigubas B – James‘as Bond‘as ir Ostapas Benderis. Jis turi sugebėti laviruoti ir prisitaikyti prie situacijos. Toks visada ir buvo kaunietis – jau nuo Sovietų Sąjungos laikų Kaune vienam tūkstančiui gyventojų atitekdavo daugiausiai žigulių. Niekur kitur nebuvo taip apeinamos taisyklės dėl dviejų aukštų namų statybos kaip Kaune, kur kiekvienas naujas namas turėjo papildomą aukštą po žeme. Taigi, Kaunas nuo seno yra “ entreprenierių“ miestas, nes tikras kaunietis sugeba laužyti standartus.

„Entreprenership“ yra viena iš savybių, kurią galima išsiugdyti. Daug reikšmės tam turi psichologiniai faktoriai bei santykiai šeimoje. Dažnai drąsos nebuvimą galima atpirkti pastangomis ir atkaklumu. Nėra lengva pradėti kopti karjeros laiptais ir būti jaunu verslininku, tačiau svarbiausia teigiamas nusiteikimas ir nuoširdus bei paprastas bendravimas. Vertėtų nepamiršti, kad kitų atmintyse išliksite priklausomai nuo pirmo įspūdžio ir šypsenos veide.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: