(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Pastaruoju metu intensyviai lankanti visos Lietuvos teatrus, „Cezario grupė“ vėl atveža savo naujausią darbą, spektaklį „Nutolę toliai“ pagal Pauliaus Širvio poeziją, Kauno publikai.

Spektaklio premjera, pristatyta Vilniuje rugsėjį, sutapo su poeto 90-uoju jubiliejumi, o publika ir kritikai šį šiuolaikišką požiūrį į vieną iškiliausių Lietuvos kūrėjų priėmė labai palankiai.

Kauno kultūros savaitraštis „Nemunas“ spektaklyje žavisi formos raiškos asketiškumu: „Režisierius visiškai atsisako teatrinių efektų, kurie vaizdų perpildytoje šiandienos kasdienybėje jau praranda išskirtinumą ir paprasčiausiai neveikia. Atrodo, poezija turi mistiškos, apvalančios jėgos, kuri, suskambėjusi erdvėje, palieka pėdsakus. Aktoriai itin subtiliai ieško būdų, kaip kalbėti apie vienatvę, meilę, tėvynę be patoso, deklamuoti, išlaikyti ritmą ir muzikalumą, tačiau nepamesti vidinės prasmės. Ir aštrumo, ir melancholijos, ir šmaikštaus humoro susipynimai kūrė savitą atmosferą, kurią pervėrė ryškiausiai juntama ir akcentuojama ilgesio tema.“.

Nūdienos kontekste, kai jauni žmonės menkai tesidomi poezija, o vyresniosios kartos atstovai gyvai mena sovietinį laikmetį, buvo svarbu perskaityti Širvio eiles jų neiškraipant, bet pritraukiant prie šiuolaikinio konteksto, atskleidžiant jų grožį, lyriškumą ir kontrastą su dabartine visuomene. Režisieriui Cezariui Graužiniui puikiai pavyko išbalansuoti ant šio trapaus lyno: viena vertus, tęsiant senąsias „noreikiškas“ poezijos skaitymo tradicijas; kita vertus, papildant jas muzikiniais intarpais, skaitymu nugara į žiūrovus ir subtiliomis poetiško muzikalumo interpretacijomis. Spektaklis skirtas įvairaus amžiaus auditorijai, kuriai nesvetimas subtilus ir romantiškas Širvio pasaulis.

„Nemunas“ reziumuoja: „vyriškas, atšiaurus, o kartu šiltas, jautrus, skersvėjuotas, vienišas P.Širvio pasaulis darkart naujai atvertas. Nutolę toliai priartėjo, kad vėl nutoltų, nes turi priminti ir sukrėsti naujus, kitus žmones.“.

Spektaklis „Nutolę toliai“ Kauno dramos teatre rodomas lapkričio 13 d. ir gruodžio 11 d. Bilietus platina Tiketa, daugiau informacijos: www.cezariogrupe.lt

Teatro “Cezario grupė” repertuaras

Lapkritis

Lapkričio 13 d. 18 val. Premjera. “Nutolę toliai“ pagal Pauliaus Širvio poeziją. Kauno dramos teatras.

Lapkričio 18 d. 18 val. Cezaris Graužinis “Viskas arba nieko”. Kauno dramos teatras.

Gruodis

Gruodžio 7 d. 18 val. Cezaris Graužinis „Drąsi šalis, arba Lietuvos diena“. Spektaklis-antidepresantas. Kauno dramos teatras.

Gruodžio 11 d. 18 val. “Nutolę toliai“ pagal Pauliaus Širvio poeziją. Kauno dramos teatras.

Gruodžio 12 d. 18 val. Cezaris Graužinis „Drąsi šalis, arba Lietuvos diena“. Spektaklis-antidepresantas. Kauno dramos teatras.

Gruodžio 19 d. 18 val. Cezaris Graužinis “Viskas arba nieko”. Kauno dramos teatras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: