Kaune vyks audiovizualaus meno festivalis

Penkis metus nuo 2002 m. sėkmingai egzistavęs ir tiek pat metų ilsėjęsis tarptautinis multimedijos meno ir muzikos festivalis „Centras” vėl kviečia susipažinti su įvairiomis multimedijos meno išraiškomis ir formomis.

Įvairiose Kauno centro erdvėse spalio 6-9 dienomis be žinomų audiovizualinių grupių ir atlikėjų pasirodymų žiūrovus kvies ir itin kokybiška kultūrinė programa.

Festivalio svečiai – tarpdisciplininio meno praktikos ir teorijos specialistai
Spalio 6 d., nuo 16.00 val. Kauno Technologijos universitete Humanitarinių mokslų fakultete (Gedimino g. 43, Kaunas) bus skaitomos paskaitos, diskutuojama apie naujausių technologijų įtaką asmeniniam gyvenimui ir netolimas jų vizijas.

Pirmą kartą savo patirtimi ir žiniomis šiame festivalyje dalinsis Raimundas Eimontas, Titas Petrikis, Jurij Dobriakov ir Remigijus Venckus.

Ar naujai atsirandantys darbo įrankiai menininko rankose nekeičia kūrėjo dvasios, ar naujosios technologijos kelia grėsmę ar stiprina kūrėją, aiškinsis multiinstrumentalistas, improvizacijos ir gyvų pasirodymų meistras, įvairių renginių organizatorius Raimundas Eimontas.

Profesionalus kino filmų kompozitorius, Bournemoutho Screen Academy (Anglija) doktorantas, įvairių renginių dalyvis ir projektų kūrėjas, Tarptautinio Berlyno filmų festivalio konkurso finalininkas ir įvairių konkursų nugalėtojas Titas Petrikis ners dar giliau – paskaitoje „Dramaturgija vaizdo ir garso sintezėje“ iki dalelių išnagrinės menininkui tenkančius atsitiktinumus ir apsisprendimo galimybes.

Jurij Dobriakov, „mobilusis teoretikas“, kalbės (tema „Atvaizdai be istorijos: internetiniai memai ir atvaizdo mistifikacija“) apie aktualias manipuliacijos, populiarias internetinio turinio formas, tikrųjų istorijų praradimą ir sukūrimą.
Manipuliacijų temą toliau nagrinės ir žinomas videomenininkas ir meno teoretikas Remigijus Venckus, paskaitoje „Kino imersijos projektas“ analizuodamas kino žiūrovo patiriamą psichologinio pobūdžio įsitraukimą į kino filmą, žiūrovo santykį su tikrove ir naująja – fiktyvia realybe.
Įtraukiančios kūrybinės dirbtuvės

Antroji ir trečioji festivalio dienos skiriamos atviroms kūrybinėms dirbtuvėms, kurias ves festivalio „Centras“ senbuvis PB8 (Andrius Rugys) bei naujokai Rosa Menkman iš Olandijos ir vienos geriausių Lietuvos reklamos agentūrų vykdantysis direktorius Viktoras Bachmetjevas.

Penktadienį, spalio 7 dieną, VDU Medija menų centre (buvęs klubas „Amerika pirtyje“, Vytauto pr. 71, Kaunas) pirmieji pasirodys du kauniečiai.

Dirbtuves pradės Viktoras Bachmetjevas, kūręs ir įgyvendinęs reklamines kampanijas didžiausiems Lietuvos prekės ženklams. Savo karjerą pradėjęs reklamos agentūroje „VRS Grupė“, šiuo metu jis yra vienos geriausių Lietuvos reklamos agentūrų „Not Perfect | Y&R“ vykdantysis direktorius.

Vytauto Didžiojo universiteto bakalaurantams filosofiją dėstantis reklamos specialistas atėjusius į kūrybines dirbtuves įtrauks į konkrečios reklaminės kampanijos veiklą, pradedant nuo strategijos, idėjos vystymo ir baigiant įgyvendinimo procesu.

Antrasis dirbtuvių vedėjas – PB8 pseudonimu prisistatantis Andrius Rugys, aktyviai dalyvaujantis elektroninės muzikos, garso meno, vizualiųjų menų scenose, inicijuojantis kolaboracinius projektus ir intensyviai tyrinėjantis miško, miestų, vandens ir mus supančios aplinkos garsus.

Šiuo metu šis kūrėjas auga kaip savistabos inžinierius, garso archeologas, etno metodologas, tad Multimedija meno ir muzikos festivalyje „Centras11“ Andrius Rugys (PB8) pristatys aktualias ir Kaune dar nerealizuotas dirbtuves „Garsuotės mankšta“. Jos metu bus atliekami įvairiausi kūno ir minties judesiai, žadinantys klausą. Po to bus keliaujama miestu ir klausomasi. Grįžus bus bendraujama žodžiais, garsais, piešiniais.

Spalio 8 d. VDU Medija menų centre „Centre11“ pasirodys lietuvių simpatijas jau spėjusi pelnyti Olandijos kūrėja Rosa Menkman.

Šios progresyvios video menininkės-tyrinėtojos įkvėpimo šaltinis – skaitmeninės klaidos, atsitiktinumai bei jų estetinė vertė. Jos kūriniai buvo rodomi įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, įskaitant Cimatics (Briuselyje), Blip (Europoje ir JAV), File (San Paule) ir Transmediale (Berlyne).

Ji kuravo nemažai glitch festivalių ir parodų savo šalyje ir visame pasaulyje, taip pat ji yra 2012 m. įvyksiančio glitch festivalio kuratorė Amsterdame. Kaune Rosa Menkman supažindins su kiekvienai technologijai būdingais tam tikrais atsitiktinumais ir gedimais, kurie paprastai laikomi klaida, tačiau glitch meno sąjūdyje šie atsitiktinumai priimami kaip intuityvus naudojimosi technologija būdas. Šiose dirbtuvėse vaizduojamojo meno kūrėja Rosa Menkman supažindins su glitch meno filosofija bei idealais ir pamokys pagrindinių duomenų kraipymo (angl. data bending) technikų.

Visos paskaitos ir kūrybinės dirbtuvės yra nemokamos, tačiau pastarosios menininkės dirbtuvėse dalyvaujančių klausytojų skaičius ribotas, todėl būtina išankstinė registracija.

Festivalio „Centras11“ scenoje – laukiami svečiai iš užsienio ir visos Lietuvos

Rudeninio festivalio tradiciją užbaigti (nuo 2012 metų festivalis vyks pavasarį) spalio 8 dieną „Art House Kanklėse“ (buvęs kino teatras Kanklės, Laisvės al. 36) organizatoriai kviečia su kaip niekad turtinga programa, kurios muzikinę dalį dviejose scenose šiemet išpildys daugiau nei 10 kolektyvų ir meno projektų, tarp kurių – svečiai Kanados ir Didžiosios Britanijos.

Festivalyje pasirodysiantis Fusedmarc – išbaigtumo, vientisumo ir nepriekaištingumo pavyzdys. Pirmą kartą festivalyje „Centras4“ iškilusi grupė iškart pakėlė Lietuviškos muzikos kartelę iki Europinio lygio. 2005 m. juos pavadino Lietuviškos alternatyvios scenos Proveržiu, 2007 m. Fusedmarc buvo tituluojama Geriausia Eksperimentinės muzikos grupe, o 2008 m. gavo apdovanojimą kaip Geriausia Lietuvos Elektroninė grupė.

Šiandien, po septynerių gyvavimo metų, grupė išsigrynino savo braižą ir, be abejo, yra rodiklis naujiems muzikos kūrėjams. Fusedmarc kūryba – tai ne eksperimentas, o ilgo brandinimo, tikrų emocijų ir inspiruojančios energijos lydinys. Kiekvienas grupės koncertas – tai išskirtinis audiovizualinis potyris, kuriame be kompromisų derinami skirtingi muzikiniai žanrai, drąsios aranžuotės, nenuspėjami vokalo sprogimai ir konceptualios video instaliacijos.

Nuo pat pradžių Fusedmarc muzika buvo orientuota į platų klausytojų ratą, todėl grupė iškart tapo pagrindiniu Lietuvos eksportu rimtiems užsienio multimedijos festivaliams ir, be Baltijos šalių, surengė pasirodymus Vokietijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Vengrijoje, Rusijoje, bei Graikijoje. Apart gyvų pasirodymų, grupės sąskaitoje: virtualus EP Contraction, oficialus vaizdo klipas Sign su Andriumi Mamontovu, šiuolaikinio šokio ir muzikos kolaboracija spektaklyje Ebriatum, audiovizualinis projektas Waft su folk ansambliu „Trys Keturiose“.

Svečias iš Kanados Holzkopf – vienas keisčiausių ir netikėčiausių atlikėjų šių metų festivalio „Centras11“ programoje. Kanadoje ir Europoje dalinęsis scena su Princesse Rotative, Cex, Andrew Duke, Maladroit, Botborg, the Shearing Pinx, Sam Shalabi, Knurl, Emil Beaulieau ir daugeliu kitų atlikėjų tiek skvotuose, tiek ir klubuose, kiemuose ar patiltėse, „Centre“ gros daug naujos medžiagos, iki šiol niekur negirdėtos. Išvargęs paskutiniuose savo turuose, dėl pervargimo dukart nualpęs prieš pat pasirodymą, festivalyje „Centras11“ Holzkopf sulėtins savo tempus ir įsitrauks į Lietuvos multimedija meno ir muzikos kūrėjų tarpą bei kuriamą atmosferą.

Intro renginyje „Centras11Pavasaris“ prasidėjusią draugystę įtvirtins Kauno publiką sužavėjusi AVaspo (AudioVisual Asp of Poetry).

Multimedija meno ir muzikos festivalyje „Centras11“ bus pristatoma „AVaspo“ (Audiovisual Asp of Poetry) poetinė programa, varijuojanti tarp japonų ekspresionistinio psichodelionio roko ir sauso vokiško minimalizmo, apipinto koliažiniais 80-ųjų metų sintezatorių garsais.

Grupė „AVaspo“ skaičiuoja trijų metų istoriją, per kurią išleisti du albumai – „Niagara“ (2010) ir cd/dvd „Nėra okeano“ (2009). Pastarojo albumo poezijos filmukai rodyti Ukrainos bei Vokietijos trumpametražių filmų festivalių konkursinėse programose ir Italijos galerijose.

„Centras11“ skatina menininkus kurti bendrus projektus ir eksperimentuoti, todėl džiugu pranešti, jog šių metų festivalyje pamatysime ir ne vieną netikėtą bendradarbiavimo išraišką – pirmojo „Centras2“ festivalio dalyvis Giedrius Kuprevičius grįžta į festivalio sceną su nauju ir netikėtai skaniu projektu „Muzikos virtuvė“.

„Visa kūryba yra virtuvė, o virtuvė yra vieta, kur idėja virsta desertu. Visas menas yra maistas sielai, kurią prieš tai reikia pamaitinti desertu. Desertas gimsta po menų įspūdžių, kurie gimsta po deserto. Menas be virtuvės neįmanomas ir tiesiogine ir perkeltine prasmėm.

Todėl mano projekte, kuris tėra tik proceso mirksnis, norėta parodyti kaip idėja virsta desertu ir kaip garsas – kūnu.“ – teigia eksperimentus mėgstantis ir amžinai kūryboje jaunas G.Kuprevičius – “Todėl pakviečiau kartu pasidarbuoti jauną ir talentingą kulinarą Tomą Rimydį“. Kartu su gurmanais scenoje dirbs ir audiovizualininkas Vilius Keras.

Kita kolaboracijos išraiška – Kristijono Lučinsko, projekto „Driezhas“ autoriaus, pasirodymas kartu su videožokėjais Oro pagalvės. „Driezhas“ – multimedijos meno ir muzikos festivalio „Centras11“ senbuvis, pateikiantis ypatingai subtilią kūrybą.

Eksperimentiniai, industriniai garsai lydi ambient kompozicijas, kurios vystosi iki pulsuojančios muzikos, išjudinančios šokiui. Garsų spektrą papildo ir lietuviška poezija, aktorių balsai bei akademinis dainavimas. Tai muzika, kurioje jautriai persipina tiek tradiciniai, tiek ir elektroniniai instrumentai.

Projekto „Driezhas“ autorius – kompozitorius, garso dizaineris Kristijonas Lučinskas, klausytojus nuolat džiuginantis garso eksperimentais ir gyvais pasirodymais. Tikra kūrybos viršūne tapo 2008 metais išleistas albumas “Tolumoje” – neabejotinai vienas geriausių darbų Lietuvos muzikos padangėje.

Vakarą antrojoje scenoje išcentrins audiovizualinius pasirodymus pristatantys festivalio debiutantai:

ambient/glitch/industry/noise/techno/dub stilistikos eskperimentatorius Arūnas Gaulia ir video menininkas Tomas Balnys (a_g ir migla), mistiką, lietuviškumą, meilę gamtai ir elektroninę muziką jungiantis ir į gamtą nukeliantis projektas „Girių Dvasios“, gausią ir ypatingą kompaniją surinkęs Stereodreams (a.k.a. Picturesque Episodes).

Kartu su šiais festivalio debiutantais mažojoje scenoje gros ir seni festivalio bičiuliai Gintas K. ir Juodo. Scenoje skambės grynųjų dažnių, microsound, eksperimentų dažniais mišinys – nuo visiškai “išgrynintų”, minimalistinių garso takelių iki ekspresyvių, perkrautų garso struktūrų. Gintas K yra išleidęs 13 solinių albumų Europos ir JAV leidyklose, dalyvavęs daugiau nei pusšimtyje CD kompiliacijų, parengęs daug kolaboracinių projektų.

Kaip ir visuomet, „Centre“ Gintas K savo kūrinius atliks gyvai kartu su VJ Juodo (Donatas Juodišius), kurio abstrakti vaizdo estetika, vizualinis minimalizmas, daugiasluoksnės garsinės struktūros interpretacijos vizualinėje raiškoje yra labai artimas muzikinei Ginto K kūrybai.

Į „Centras“ sceną grįžta ir 2006 metais Kauno dramos teatro scenoje matytas Patris Židelevičius. Pasikeitęs, kitoks, sukaupęs daugiau patirties ir kūrybinių minčių, publiką stebins violančelės, įvairiausių daiktų skambesiais ir elektronikos garsais, acoustic/electronic/ experimental/ambient/drone žanrų mišiniu.

Šeštadienio programą užpildys menų sintezės judėjimas „Sintezija“ (Simona Smirnova & Julius Žėkas) ir jų performansas „Juditos knyga“. Performanse „Juditos knyga“ mito poetika, religinė tematika ir dabarties problemų polemika jungiasi į šiuolaikinę menų sintezę.

Lietuvoje jau ne vieną performansą parodęs duetas – poetas ir tarpdisciplininių menų kūrėjas Julius Žėkas kartu su džiazo dainininke Simona Smirnova – bodyart‘o ir laisvų vokalinių improvizacijų kalba siekia išreikšti archetipinį šiuolaikinio žmogaus sąlytį su fundamentaliom vertybėm. Šis performansas remiasi viena iš Senojo Testamento apokrifinių knygų. Tai istorija apie galios ir meilės, nuolankumo ir aukos, tautos ir asmenybės amžinąjį konfliktą.

Nenuspėjamos dūzgės su britu David Ellis

Festivalį „Centras11“ spalio 09 d. kavinėje „Kultūra“ (K.Donelaičio 16) uždarys senai Kaune matytas ir ilgai lauktas bičiulis iš Didžiosios Britanijos David Ellis. Svečias iš Londono, „Horse Hospital“ narys, „BBC“ korespondentas, nepriklausomas kino kuratorius, jau ne pirmą kartą atvykstantis į Lietuvą ir rengiantis kino bei video meno seansą improvizuos ir koliažus kurs kartu su Gintas K. ir VJ Juodo. David’as nėra tik kuratorius ar kinomanas.

Jis ir pats yra puikus kūrėjas, sugebantis vaizdais, muzika ir improvizaciniais sprendimais priversti žiūrovą įsigilinti, tapti pasakojamos istorijos dalimi. Tai vienas paprasčiausių ir kartu įdomiausių kino žmonių, reguliariai užklystančių į Lietuvą.

Vakarą baigs festivalio „Centras“ debiutantai Dj Maxi J ir Skaidrius Gilys, pirmą kartą stojantis prie dj pulto.

Sugrįžimas – naujo etapo pirmasis žingsnis

„Šeštojo festivalio programą lydės augančios perspektyvos pojūtis, – teigia organizatoriai. – Džiaugiamės, kad šis renginys, turintis savitą auditoriją ir plačią, į įvairias kultūros ir mokslo sritis orientuotą idėją, sugrįžta į Kauno kultūrinį gyvenimą ir tampa vienu iš miesto reprezentaciniu renginiu. Konstruktyvus bendradarbiavimas su Kauno miesto kultūros politikais, VDU ir KTU akademine bendruomene stiprina tikėjimą, jog šis festivalis taps viso miesto laukiama švente.“

2012 metais festivalis „Centras“, kaskart peržengiantis vis naujas meno ir mokslo ribas, bus organizuojamas pavasarį ir pasklis po viso miesto centro gatves įvairiomis meno ir išraiškos formomis.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: