© Živilės Žilionytės nuotr. KaunoZinios.lt

Gegužės 19-26 dienomis vyko jau kasmetiniu tapęs renginys ,,Kauno dienos 2013“.

Šiais metais šventė turėjo išskirtinį atspalvį su viduramžių dvasia. Iš renginių gausos galėjo išsirinkti tiek mažieji, tiek vyresni Kauno miesto gyventojai, bei svečiai. Gaila, bet gerą nuotaiką šiek tiek temdė prasti orai.

Kauniečiai vakarus leido amfiteatre

Kauno dienų renginiai prasidėjo pučiamųjų orkestrų eitynėmis. Jos prasidėjo nuo Kauno miesto savivaldybės ir Vilniaus gatve tęsėsi iki senosios prieplaukos amfiteatro. Vėliau prasidėjo pučiamųjų orkestrų festivalis „Padūduokim Kaunui/Kaunas fanfare“. Festivalyje dalyvavo dalyviai ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir svečiai iš Odensės miesto (Danija). Juos žiūrovai pasitiko ypač džiaugsmingai, nes jų šalis išvakarėse laimėjo Eurovizijos dainų konkursą. Pasirodymus darė įdomesnius prie scenos šokančios šokėjos ir vaikus linksminantys persirengę įvairūs personažai.

Sekantis vakaras buvo skirtas džiazo megėjams. Renginio „Džiaze tik merginos“ kūrinius iš populiariausių operų ir miuziklų Kaunui dovanojo R. Ščiogolovaitė, E. Sašenko ir K. Krysko-Skambinė. Skambėjo kūriniai iš miuziklo „Katės“ bei tokios garsios dainos kaip Frank Sinatra „New York“.
Kauno dienų metu padėkos koncertą surengė neseniai projektą „Chorų karai“ laimėjęs Kauno studentiškasis choras su grupe 16 Hz. Renginio metu žiūrovai buvo kviečiami dainuoti karaoke kartu su choru.  Karaoke dalyviai su choru atliko visiems puikiai žinomas dainas ,,Autostrada“, ,,Pienės pūkas“ ir ,,Spindulys“.

© Živilės Žilionytės nuotr. KaunoZinios.lt

Trečiadienį „Kauno dienų“ organizatoriai į senąją prieplauką kvietė senjorus, kuriems koncertą „Juokais ir rimtai apie meilę“ dovanojo Kauno muzikos ansamblis „Ainiai“ ir Doloresa Kazragytė. Žiūrovai renginio metu galėjo išgirsti ir kartu dainuoti savo jaunystės dainas, o taip pat pasiklausyti Doloresos Kazragytės pasakojamų istorijų ar anekdotų apie Lietuvos regionų skirtumus. Prieš koncertą D. Kazragytė prisipažino, kad koncertuoti lauke jai neįprasta ir ji šiek tiek jaudinasi.

Į senąją prieplauką amfiteatrą žiūrovai buvo kviečiami ir ketvirtadienio vakarą. Čia koncertavo „Kauno Bigbendas“ ir Panevėžio modernaus dainavimo studijos solistai. Moderniosios muzikos gerbėjai atvykę į amfiteatrą nesigailėjo, o jos nemėgstantys galėjo pasidžiaugti geru oru.
Nors oras ir nebuvo visada palankus, tačiau žmonės į koncertus ėjo noriai.

Renginiai kiekvieno skoniui

Penktadienį nuo 13 valandos Kauno pilies kiemelyje atėjo eilė pasirodyti mažiesiems, kurie dalyvavo VI Viktoro Kuprevičiaus chorų festivalyje. Bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviai atliko daug nuotaikingų kūrinių lietuvių ir anglų kalbomis. Visas renginys buvo labai žaismingas, kadangi jo kaltininkai – vaikai. Vaikus pradžiugino rėmėjų saldžiosios dovanėlės.

Nuo 15 valandos amfiteatre savo sugebėjimus rodė senjorai. Savo kūrinius atliko liaudiškos muzikos ansamblis „Bočiai“, Kauno kultūros centro tautos namai liaudiškų šokių kolektyvas „Ainiai“ ir kiti. Po jų pasirodymų ant scenos pasirodė Kauno neįgaliųjų užimtumo centro taikomojo šokio grupė „Žingsnis po žingsnio“. Jų pasirodymai buvo neįtikėtinai jautrūs. Skambant gerai žinomoms lyrinio žanro dainoms jie sušoko keletą kūrinių. Toliau koncertą tęsė įvairūs liaudiškos muzikos ansambliai ir kapelos.

© Živilės Žilionytės nuotr. KaunoZinios.lt

Tuo tarpu prie Kauno pilies tautinių mažumų atstovai dėkodami kauniečiams už toleranciją savo pasirodymus atliko: rusų, totorių, lenkų, armėnų ansambliai. Jie atliko savo tautų liaudies kūrinius ir išsiskyrė ypatingai gražiais liaudiškais drabužiais.

Su tolesnių tautų atstovais ir jų muziką Kauno dienų lankytojai galėjo susipažinti XXVIII tarptautinio festivalio metu „Atataria lamzdžiai 2013“. Koncerte „O aš buvau svečioj šalelėj“ dalyvavo tokių šalių kaip žaliojo kyšulio Respublikos atstovai.

Atsipūsti nuo mieste aplink skambančių dainų kauniečiai galėjo Lietuvos literatūros Maironio muziejuje, kuriame vyko „Knygos teatro“ spektaklis pagal Vinco Mykolaičio – Putino romaną „Altorių šešėly“. Įdomu kodėl buvo nuspręsta statyti šį spektaklį, nes rašytojas yra minėjęs, kad joks spektaklis nesugebės perteikti jo knygos prasmės. Norintiems pamatyti spektaklį buvo būtina iš anksto užsiregistruoti. Nusprendusiems apsilankyti spektaklyje iš anksto nesuplanavus, vietų nebebuvo.

Vakare prie Kauno pilies koncertavo populiarūs Lietuvos atlikėjai Deivydas ir Renata Norvilos su pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“. Koncertą pradėjo kartu atlikdami visiems puikiai žinoma daina „Kol mudu būsim dviese“. Vėliau Renata sudainavo ariją iš miuziklo „Jėzus Kristus super žvaigždė“, o Deivis atliko ne jo stiliui būdinga premjerinę daina „Swing“, bei dainą skirtą mokytojui Eduardui Kaniavai.

Paskutinysis ir didžiausio populiarumo sulaukęs renginys įvyko senosios prieplaukos amfiteatre. Koncerte „Kaip tave man išsaugot“ koncertavo žymūs Lietuvos atlikėjai E. Sipavičius ir A. Pilvelytė, su jais scena dalinosi Kauno miesto simfoninis orkestras. Koncerte skambėjo R. Stanionio, G. Zujaus ir kitų kompozitorių žinomos dainos ,pavyzdžiui, ,,Miškų dukra“, ,,Kaip tave man išsaugoti“ ir ,,Mylėk mane“. Jas kurtu su atlikėjais dainavo visa publika.

,,Kauno dienos 2013” nuo fizikos stebuklų iki viduramžių kardo

Kauno dienų lankytojus Santakos stadione stebino KTU fizikos fakulteto studentai. Jie lankytojus kvietė pamatyti paprastus, bet ne kiekvieno atrastus dalykus, pavyzdžius, pats prisipučiantis balionas, kuris buvo įdėtas į skysta azotą, skystame azote išviręs sausainis, kuris būna šaltas. Taip pat įdomybės su magnetu ir mažą turbiną reikalinga primityviai pagaminti elektrą.

Pasislėpti nuo lietaus ir smagiai pažaisti stalo futbolą kauniečiai galėjo renginyje ,,Gerumo įvartis 2013“. Norintys dalyvauti ne tik pasislėpė nuo lietaus ir pasikrovė gerų emocijų, bet taip pat turėjo galimybę laimėti šaunių prizų bei paužkandžiauti.

Bene didžiausia šių metų renginio staigmena – rekordinio dydžio aitvaras. Jis lyg simbolis miestiečiams ir svečiams skelbs, kad Kaunas švenčia gimtadienį. Aitvaras – tai didelė Kauno miesto vėliava, kurios ilgis 13 m, o plotis – 8,7 m.

,,Kauno dienos 2013″ nepraėjo ir be sportinių varžybų. Nors oras buvo itin nepalankus, stipriai lijo ir pūtė vėjas, tačiau sportinių aštuonviečių valčių tarp stipriausiųjų Kauno ir Vilniaus irkluotojų įvyko sėkmingai. Irkluotojai plaukimus pradėjo nuo santakos, o finišavo prie Vytauto Didžiojo bažnyčios.

Tuo pat metu vyko vaikų įvairūs pasirodymai, o prie pilies toliau tęsėti XXVIII tarptautinio festivalio metu „Atataria lamzdžiai 2013“.

© Živilės Žilionytės nuotr. KaunoZinios.lt

Ilgamečiai renginio ,,Hanza dienos” organizatoriai šiemet atsisakė organizuoti šį renginį dėl politinių intrigų, todėl pirmą kartą tai apsiėmė daryti Kauno kultūros centras „Tautos namai“. Norintys nukeliauti į viduramžius ir pajausti neatrastų pojūčių turėjo puikią galimybę tai padaryti nusileidę į pilies prieigas, kur buvo įsikūręs viduramžių miestą. Ten lankytojai galėjo pasigrožėti žonglieriaus sugebėjimais, pasiklausyti senosios muzikos. Viduramžių miesto organizatoriai kvietė pažaisti senovinius žaidimus, pašaudyti iš lanko ar arbaleto. Tačiau labiausiai žiūrovus prikaustė tarptautinis riterių turnynas. Daug šios kovos meistrų atvykusių iš skirtingų Europos šalių, siekė iškovoti pagrindinį turnyro trofėjų – Lietuvos kariuomenės vado Arvydo Pociaus kalaviją.

Neišsirinkusiems pramogų buvo galima tiesiog skaniai pavalgyti ar nusipirkti amatininkų dirbinių. Taip pat jie ne tik siūlė įsigyti rankų darbų gaminių, bet ir atskleis savo darbo metodus, kvietė išmokti apdirbti gintarą, nusikaldinti monetą ir pinti iš tošies.

Vakare kauniečiai puikus koncertas senosios prieplaukos amfiteatre, kur vyko įspūdinga šou programa. Koncertavo Dainos Bilevičiūtės dainavimo studijos „Meno sodas“ ir solistės „Santarvės fondo“ madų teatro studijos manekenės dainininkės. Jų pasirodymų metu buvo galima pasiklausyti lietuviškos ir užsienietiškos populiariosios muzikos.

Specialiojo koncerto „Kauno dienoms 2013“ metu savo talentą žiūrovams demonstravo klasikinės muzikos atstovai iš Škotijos garsaus kompozitoriaus Mike’o Oldfieldo kūrinius atlikusi Maggie Reilly su savo grupe, o jiems akomponavo Kauno miesto simfoninis orkestras. Po koncerto žiūrovų laukė įspūdingi ferverkai.

Roko mėgėjai taip pat nepamiršti. Visą naktį Kauną drebino prie Kauno pilies vykęs roko muzikos koncertas su Lietuvos roko klasika – ,,Polerizuoti stiklai”, ir „Thundertale“ bei panašiomis grupėmis. Taip pat koncerte skambėjo pasauliniais hitais tapę roko dievų „AC/DC“ dainos.

Viso savaitgalio metu lankytojai galėjo įsigyti įvairių tautodailininkų dirbinių nuo medinių šaukštų iki žolelių arbatų. Tradicinės amatų mugės metu savo produkciją pristatė apie 300 tautodailininkų ir prekybininkų. Daugelio lankytojų akį patraukė UAB „Inchcape motors“ automobilių ekspozicija. O mamytės „Mamyčių turgelyje“ galėjo pardavinėti ar nusipirkti senus ir padėvėtus daiktus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: