(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Rugsėjo 23 dieną Kaune, Raudondvario plente 101, buvusiame kailių fabrike „VILKAS“, smagia programa pašventintas ir užpatentuotas naujasis loftas mieste – „Gargaras“. Kaip teigia venas iš „Gargaro“ savininkų, direktorius Algirdas Pukys, „tai multikultūrinė renginių erdvė“. Belieka pažvelgti atidžiau.

Lofto interjeras – natūralus, konstruktyvus ir minimalus. Suprematistinį vidų renginių metu paryškina ryškus (raudonas, mėlynas) apšvietimas. Nerasime jokių perkrovų ar butaforijos. Baras, ilgas ilgas, yra, platūs laiptai, tinkantys sėdėjimui, gurkšnojimui, gulinėjimui, klausymui, šokimui, galbūt ir eksponavimui, yra, šaltos, fabrikinės pilkos, kaip buvęs kailių „Vilkas“ sienos yra, vamzdžiai, virtę konstruktyviais interjero akcentais, kabo, scena, pakylos yra – viskas: turime puikią iš tiesų multikultūriškumą talpinančią patalpą (-as). Raudondvario 101 visai netoli centro, ypač tuo atveju, jei „netoli“ skaičiuosime nuo miesto senamiesčio. Kauno pramoniniai rajonai – Šančiai, Vilijampolė, Kaniūkai – unikalūs tuo, kad „išaugo“ arti centro ir kad ūžusios nuo gamybinių mašinų fabrikų sienos praeitame šimtmetyje, šiame amžiuje gali virsti šauniais gyvastingos kūrybos namais. „Vilkas“ Kaune kone pirmasis pasinaudojo šia proga.

Kas renkasi į loftą? Jauni žmonės. Nes: čia lankosi puikūs atlikėjai, siūlomas įvairus muzikinis asortimentas (džiazas, bliuzas, eksperimentinė elektronika, galbūt išgirsim ir alternatyviosios sunkiosios muzikos) čia linksma, čia galima sutikti pažįstamų arba kad ir svetimų, bet stilingų, malonių žmonių, čia vyksta festivaliai (audiovizualinės poezijos festivalis „Tarp“), čia puiki terpė jaustis savimi – o tai yra labai svarbu, ypač jaunam žmogui. Kodėl miesto (Vilniaus, Kauno ar kito didmiesčio) kultūra po truputį pradėjo lįsti į gamybines patalpas? Fabrikas – tai vieta, kur gaminami produktai, gaminiai, įvairūs daiktai ar medžiagos. Svarbiausias žodis yra „gaminimas“, prie kurio limpa ir kūrimas. Lofte kuriama, todėl tokios vietos labai traukia. Kitas svarbus loftų populiarumo faktorius – žemiškumas. Čia nėra aukštosios kultūros apraiškų, o jeigu jos daigelių ir galima užčiuopti, tai jie nejučia užlaistomi paprastumo ir prieinamumo, „bendros kalbos“ stiliumi. Lofte paprasta ir savita. Kaip ir Kauno „Gargare“, todėl nereikia pulti klijuoti pastarajai erdvei Švitrigailos lofto (Vilnius) kopijos etiketės.  Kaip žinia, žodis „kopija“ ir sąvoka „tęstinumas“ gerokai skiriasi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: