(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Šie metai Kauno rajone ypatingi intensyvia turizmo infrastruktūros ir pramogų plėtra. Vasarą atgaivintas ne tik tarpukario pramogautojų mėgtas, bet ir šiandien populiarus tiek miesto ir rajono gyventojų, tiek užsienio turistų pasiplaukiojimas laivu iš Kauno į Kulautuvą. Išbandyti rajono dviračių takai, parengta slidinėjimo trasos galimybių studija. Naujų ir jau tradicija tampančių renginių visuomenei parengė ir Kauno rajono dvarai – Raudondvario dvaras ir Kačiūniškės dvaras. Tai ir istorijos bei architektūros paveldo objektai, ir natūralios gražios gamtos bei kultūrinių renginių erdvės. Dvarai globoja meno kūrėjus, tautodailininkus, rengiasi plačiai atverti visuomenei sukauptas istorines ir menines vertybes.

Palei Nevėžį netoli vienas kito išsidėstę Raudondvario, Kačiūniškės ir Žemaitkiemio (Babtyno) dvarai formuoja įdomų pažintinį turistinį maršrutą. Šiais metais Mindaugui Šventoraičiui priklausantis Žemaitkiemio dvaras minėjo 500 metų jubiliejų. XVI am. antroje pusėje minimas ir Raudondvario dvaras. Iš trijų jauniausias – Kačiūniškės dvaras – savo amžių skaičiuoja nuo XIX a. vidurio. Tai skirtingų epochų, stilių ir savitą paskirtį turėję architektūros paminklai. Spalio 21 d. Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, mero pirmoji pavaduotoja Nijolė Kliučienė ir Savivaldybės tarybos nariai VšĮ Kačiūniškės dvaras direktorės Linos Galdikienės kvietimu aplankė šiuos dvarus, susipažino su jų istorija, dabartimi, domėjosi, ateities vizijomis.

Sovietmečiu Žemaitkiemio (Babtyno) dvare buvo įkurta apylinkės kontora, vėliau istorinis statinys paverstas daugiabučiu gyvenamuoju namu. Dabartinis dvaro šeimininkas M. Šventoraitis prisimena, kokios apgailėtinos būklės pastatai buvo tuo metu, kai juos pirmą kartą pamatė. Tada jam kilusi mintis atkurti dvarą kaip miesto meno ir kultūros centrą provincijoje. Menininkų kūrybine rezidencija ir kultūrinio turizmo traukos centru tapusio dvaro pastatus ir aplinką savininkas restauravo pagal išlikusią ikonografinę medžiagą, laikydamasis visų kultūros paveldo objektams keliamų reikalavimų. 1999 metais pradėti restauravimo darbai tęsėsi dešimt metų. Čia atkuriami ne tik statiniai, bet ir želdiniai, gėlynai, medžių alėja, dvaro teritorijos kampus ženklinę koplytstulpiai. Verslininkas turi sukaupęs retų eksponatų, ypač įdomi motociklų kolekcija. Dvare atgaivinta ir muzikavimo tradicijas – rengiami koncertai, o nuo 2003 m. dvare vyksta Pažaislio muzikos festivalio renginiai, dailininkų plenerai, susitikimai. Vos prieš dvi savaites šiame dvare baigtas filmuoti režisieriaus Algimanto Puipos filmas pagal Jurgos Ivanauskaitės romaną „Miegančių drugelių tvirtovė“.

Sakralinę paskirtį turėjusiame Kačiūniškės dvare ir dabar norima atgaivinti vienuolių benediktinių istoriją, visuomenei pateikti surinktą, tačiau dar niekur neskelbtą archyvinę medžiagą. VšĮ Kačiūniškės dvaras direktorė L. Galdikienė pristatė autentišką vienuolės benediktinės kostiumą, kuris yra itin brangus, nes kukliai gyvenančios vienuolės turi tik po vieną kostiumą, su kuriuo po mirties yra palaidojamos. Vienuolėms aprangą siuva tik vienuolijai priklausančios seserys, brėžinius perduodamos tik viena kitai. Šiuo metu vienuolių kai kurios aprangos detalės šiek tiek pakeistos, o Kačiūniškės dvare saugomiems drabužiams beveik 80 metų. Tarpukariu vienuolės daug dėmesio skyrė bendravimui su vaikais. Tęsdama šią tradiciją pavasarį L. Galdikienė organizavo renginį vaikams su negalia.

Rugpjūtį į kūrybinį plenerą Kačiūniškės dvaro apylinkėse bei V. ir J. Liekių sodyboje buvo sukviesti profesionalūs menininkai ir tautodailininkai iš Kauno rajono. Kauno rajono savivaldybės taryba rugsėjį VšĮ Kačiūniškės dvaras perdavė greta kapinaičių esančius pamatus. Nėra išlikusių archyvinių duomenų, kokios paskirties pastatas stovėjo toje vietoje, tačiau direktorė jau turi planų, kaip panaudoti tai, kas išlikę. „Pirmiausia čia teks kaip reikiant pasidarbuoti, kol iškopsime čia esantį šiukšlyną. Šioje vietoje šiltuoju metų laiku galėtume rengti žmonėms kamerinius koncertus, sakralinius vakarus, naktinio kino naktis“, – mintimis dalijosi L. Galdikienė.

Direktorė tikisi, kad Tarybos nariams įspūdį padaręs dvaro bokštas ateityje bus pritaikytas ekskursijoms po naktinį dangų. Dangaus šviesulių stebėjimo galimybes pristatė įmonės Teleskopai.lt atstovas Julius Tilvikas. Pakankamai toli nuo miesto šviesų esančiame dvare, nuo Kauno nutolusiame ne daugiau nei 25 km atstumu, naktinio dangaus šviesulius galima stebėti bet kuriuo metų laiku. Specialios edukacinės pamokėlės galėtų būti rengiamos tiek besidomintiems kosmosu, tiek moksleiviams, tiek pramogautojams. Gražus šio dvaro gamtovaizdis, aplinka patogi jodinėjimui žirgais, o su karieta lankytojai galėtų pasiekti ir Raudondvario dvaro sodybą.

Kauno farmacininkai šią vasarą savo laboratorijose tyrinėjo vienuolių benediktinių naudotą žolelių antpilą. Šiuo metu jie jau yra parengę specialų žolelių mišinį, o iš jo parengto gėrimo degustacija įvyko Raudondvario dvaro oranžerijoje. Grafų Tiškevičių dvasią gaivinantis, didelių festivalinių renginių ir koncertų tradicijas įtvirtinantis dvaras šiuo metu atiduotas į statybininkų rankas. Kauno rajono savivaldybės vadovai ir Tarybos nariai, lydimi VšĮ Raudondvario dvaras direktorės snieguolės Navickienės, apžiūrėjo, kaip restauruojama dvaro pilis.

„Gaivindami dvarus susiduriame su kliūtimis, nepritarimu, tačiau tikiu, kad po dviejų arterijų metų bus akivaizdu, kad elgiamės teisingai. Iš praeities paveldėjome ir žemdirbiškas šaknis, ir dvarų kultūros dvasią. Architektūriniai statiniai išgyveno sunkius sovietmečio laikus, ne visi buvo šeimininkiškai prižiūrimi, todėl pavedėjome apgriuvusius, daug priežiūros ir investicijų reikalaujančius, o kartais jau neatstatomai sugriuvusius pastatus. Tačiau mūsų pareiga išsaugoti nors tai, kas liko ir perduoti ateities kartoms. Žemaitkiemio dvaro prisikėlimas – tai gražus pavyzdys, kaip kultūros židiniu buvusi vietovė gali pakilti iš pelenų ir vėl pulsuoti gyvybe. Vis tik šis dvaras, nors ir atveriantis savo erdvę viešiesiems renginiams, yra privatus. Žengiame pirmuosius žingsnius, kad Raudondvario ir Kačiūniškės dvarai būtų atviri žmonėms, tarnautų visuomenei“, – pasibaigus vizitui po Kauno rajono dvarus teigė meras V. Makūnas.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: