© Živilės Žilionytės nuotr. KaunoZinios.lr

Birželio 11 dieną Girstučio sporto ir kultūros centre šokio teatras „Aura“ užbaigė savo sezoną Kaune ir paminėjo 100 – sias spektaklio ,,Šventasis pavasaris” metines.

Dviejų dalių koncerte dalyvavo Kauno šokio teatras „Aura“, Kauno choreografijos mokykla ir Vilniaus Nacionalinė Mykalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykla. Tokia unikali galimybė pamatyti sujungtą pasirodymą pasitaikė todėl, kad abiejų mokyklų darbuotojos yra Kauno šokių teatro „Aura“ narės.

Šokio teatro „Aura“ spektaklių fragmentai

Pirmąją koncerto dalį pradėjo Kauno šokio teatras „Aura“. Jie žiūrovams parodė prisistatymo šokį „Apie mus“. Šokio metu kiekvienas scenoje esantis improvizavo, o kitaip tiesiog buvo savimi. Pasirodyme labai svarbus buvo kito buvimas šalia. Kartais pasirodydavo, kad esantiems scenoje svarbiau ne kaip jie patys juda, bet kaip išlaikyti ryšį su kitu esančiu scenoje.

Po truputį minoriško ir priverčiančio panirti į apmąstymus pasirodymo scenoje pasirodė Kauno choreografijos mokyklos moksleiviai su nuotaikingu pasirodymu „Žvejyba“. Žiūrovai su susižavėjimu žiūrėjo į neįtikėtinus dalykus scenoje darančius vaikus. Dauguma iš jų buvo varlytės, kurios pasitiko du atėjusius žvejoti žvejus.

Visus salėje susirinkusius žiūrovus savo sugebėjimais ir plastiškais judesiais  stebino keturios Kauno choreografijos mokyklos moksleivės sušokusios kūrinį „Muzika“.

Kitas Kauno choreografijos mokyklos auklėtinių pasirodymas „Žingsniai“ privertė prisiminti lietinga dieną ir sukūrė svajingą atmosferą. Šokis pastatytas pagal visiems gerai žinoma atlikėjos Jazzu daina „Muzika tau“.

Viena iš Kauno choreografijos mokyklos moksleivių sušoko plastišką ir labai išraiškinga kūrinį „Tylėti negalima kalbėti“. Šiuo kūriniu mergina siekė parodyti, kad kalbėti nėra svarbiausias gyvenime dalykas, labai daug ką galima pasakyti savo kūno kalba.

Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyrius parengė pasirodymą „Aseptinė zona arba lietuviškos sutartinės“. Kadangi šis kūrinys labai ilgas, todėl žiūrovai turėjo galimybę pamatyti tik paskutiniąją jo dalį. Pagrindinė spektaklio mintis žmogaus nesusikalbėjimas su aplinka, jo susvetimėjimas. Scenoje tai buvo išreikšta apatišku žmogumi vaikštančiu aplink kažką veikiančius  kitus žmones. Retkarčiais jis pabando prie jų prisijungti, tačiau visada nesėkmingai.

Šokėjo profesijoje dažnai pasitaiko kojų traumos. Deja, šį kartą vienam Kauno choreografijos mokyklos moksleiviui tai nutiko renginio išvakarėse. Jį pakeitė Kauno šokio teatro ,,Aura” narė. Nors šį šokį ji buvo šokusi tik prieš ketverius metus, tačiau žiūrovai to net nepastebėjo.

Įprasminta pabaiga su spektakliu „Šventasis pavasaris“

Antroje koncerto dalyje žiūrovų laukė monumentalusis šokio spektaklis  „Šventasis pavasaris“. Šis spektaklis buvo vertinamas prieštaringai, kai buvo pastatytas 1913-asiais metais, tačiau vėliau jis buvo pripažintas ir surado savo žiūrovą. Šio spektaklio pastatytų versijų yra labai daug, tačiau paskutiniosios yra labai nutolusios nuo kompozitoriaus minčių.  1991 metais Royston Maldoom su Igorio Stravinskio kūriniu „Šventasis pavasaris“ dalyvavo Duinsburge vykusiame Europos jaunimo šokių festivalyje. Kadangi jame dalyvavo keletas Kauno šokio teatro „Aura“ narių dėl to ir buvo sugalvota priminti Lietuvai apie „Šventojo pavasario“ 100-asias metines.

© Živilės Žilionytės nuotr. KaunoZinios.lt

Pagrindinį indelį į šokio spektaklio ,,Šventasis pavasaris” atstatymą įnešė ilgametė Kauno šokio teatro ,,Aura” ilgametė narė Rūta Kavaliauskaitė. Ji turi puikią atmintį, todėl žiūrėdama prieš daugiau nei 20 metų rodyto šio spektaklio įrašą atkūrė jo choreografiją. Šios idėjos autorė Kauno šokių teatro ,,Aura” įkūrėja ir direktorė Birutė Letukaitė.

Šiame šokio spektaklyje svarbu ne judesių atlikimo technika ir plastika, o energija. Spektaklio grožis susideda iš masiškumo bei ekspresyvios muzikos. Pasirodymo metu žiūrovas galėjo pamatyti žmogaus ryšį su gamtą. Scenoje buvo aiškiai matomas gamtos budimas po žiemos miego. Galima buvo įžvelgti ir pagoniškų motyvų, dievų garbinimo. Ypatingai garbinami įtakingiausi dievai: Saulė ir Perkūnas. Spektaklyje taip pat buvo juntamas žmonių džiaugsmas atėjus pavasariui.

Kauno šokio teatras „Aura“ džiaugėsi, kad galėjo žiūrovams parodyti spektaklį „Šventinis pavasaris“ kuris buvo jungtinis „Auros“, Kauno choreografijos mokyklos ir Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus darbas. Spektaklyje „Šventasis pavasaris“ vaidino  apie 60 žmonių. Šokio teatras „Aura“ jau nebeturi tokiam spektakliui reikiamo kiekio žmonių, todėl ir buvo reikalinga sujungti pajėgas. Prieš šį spektaklį visi šokių kolektyvai repetavo tik tris kartus, bet galutinis rezultatas puikus.

Nespėjusiems pamatyti spektaklio „Šventasis pavasaris“ nusiminti nereikėtų, nes artimiausiu metu „Aura“ vyks į Klaipėdą. Numatyta ir viešnagė Varšuvoje, o atostogauti trupė išvyks liepos 15d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: