Kauno VI forte planuojama įkurti karo technikos muziejų
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės atstovai, kariškiai, muziejininkai ir istorikai trečiadienį, gruodžio 21 d., aptarė konkrečius Kauno VI forto teritorijos sutvarkymo ir karo technikos muziejaus įkūrimo klausimus.

1889 m. baigtame statyti ir įdomią istorinę praeitį turinčiame forte kitais metais tikimasi pristatyti karo technikos ekspoziciją.

Artimiausiu metu prasidės forto teritorijos sutvarkymo darbai – bus išvežtos šiukšles ir atliekos, sutvarkyti želdynai. Beveik du dešimtmečius išminuotojų darbą dirbantys kariškiai tvirtina, kad šis fortas nėra labai pavojingas, tačiau pažadėjo, kad drauge su VšĮ „Karo paveldo centras“ specialistais surengs civilinės saugos mokymus teritoriją tvarkysiančios įmonės darbuotojams. Tol, kol bus tvarkoma forto teritorija, išminuotojai stebės darbus.

„Karo technikos ekspozicijos įkūrimas VI forte – tai prioritetinis projektas. Apie jį kalbama jau ilgai, todėl nėra reikalo delsti. Kitų metų savivaldybės biudžete turėtų atsirasti atskira eilutė šiam projektui“, – teigė Kauno miesto mero pavaduotojas Kęstutis Kriščiūnas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad dabar palankus laikas pradėti parengiamuosius darbus, tačiau fortas yra padidintos rizikos zona, todėl būtina užtikrinti čia dirbsiančių žmonių saugumą.

Karo technikos ekspoziciją planuojama pirmiausia įrengti lauke. Todėl išvalius aplinką, bus žvyruojami takai, kad lankytojai galėtų prieiti ir iš arti apžiūrėti eksponatus. Taip pat bus įrengtas apšvietimas.

Šiuo metu rengiami žemės sklypo dokumentai, o numačius lėšų 2012 m. savivaldybės biudžete, bus rengiami projektiniai pasiūlymai, pagal kuriuos vyks forto statinių, inžinerinės infrastruktūros tvarkymas. Krašto apsaugos ministerija ir Vytauto Didžiojo karo muziejus savo ruožtu pateiks bei įgyvendins muziejaus koncepciją, prižiūrės eksponatus, skirs lėšų darbuotojų išlaikymui.

Karo technikos muziejaus steigimo VI forte darbo grupėje dalyvaujantys istorikai atkreipė miesto vadovų dėmesį į tai, kad tvarkant fortą nereikėtų pamiršti jo vaidmens tarpukariu. „Kol kas dar nėra atlikti šio laikotarpio istoriniai tyrimai VI forte. Tuo metu jame veikė karo kalėjimas, buvo tardomi politiniai kaliniai, tarp kurių buvo politikų, ir visuomenės veikėjų, kariškių. Čia yra daug medžiagos, liudijančios valstybės politikos tarpukariu istoriją. Reikėtų pagalvoti, kaip būtų galima šį istorijos segmentą pristatyti visuomenei“, – teigė Archyvų tarybos pirmininkas Jonas Vaičenonis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: