Kazimierui Bendoraičiui atmintiv
(c) V.Ramono/KaunoZinios.lt nuotr.

Rugsėjo 6 d. Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje (Nepriklausomybės a. 14 a.) 12 val. vyks Šv. Mišios, skirtos Kazimiero Bendoraičio (1923-2010) – aktyvaus lietuvių išeivijos veikėjo Vokietijoje, pirmosioms mirties metinėms paminėti.

Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) Bažnyčioje po Šv. Mišių bus atidaryta fotografijų paroda apie Kazimiero Bendoraičio gyvenimą ir veiklą. Po Šv. Mišių bus vykstama į Petrašiūnų kapines. Paroda apie K. Bendoraitį rugsėjo 6 d. taip pat bus atidaryta Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijoje.

Kazimieras Bendoraitis gimė 1923 m. sausio 2 d. Kaune. Tapęs braižytoju dirbo Kauno miesto savivaldybėje. 1944 metais pasitraukė į Vokietiją, 1948 m. įstojo į JAV kariuomenę.Už nuopelnus ir pareigingumą jam buvo suteiktas karininko laipsnis, tapo būrio vadu.

Išeivijoje jis aktyviai propagavo lietuvių kultūrą, tradicijas, dalyvavo kuriant Vokietijos lietuvių bendruomenę.

K. Bendoraitis sekė Lietuvos politinį gyvenimą, prenumeravo ir skaitė lietuviškąją spaudą, ją aukojo Vasario 16-osios gimnazijai Vokietijoje.

Taip pat rėmė Lietuvos menininkus, kultūros darbuotojus, nevyriausybines organizacijas, katalikų Bažnyčios parapijas, ypač Lietuvos atgimimo ir aktyvios Sąjūdžio veiklos laikotarpiu.

VŠĮ Kauno Julijanavos katalikiškai vidurinei mokyklai K. Bendoraitis padovanojo vertingų knygų, tarp jų ir popiežiaus Benedikto XVI jam dovanotą Šv. Raštą su palinkėjimu: „Dievas tegul saugoja Lietuvą, mokyklą ir visą Aleksoto bendruomenę“.

K. Bendoraitis mirė 2010 m. rugsėjo 6 d. Vokietijoje, Schwetizingeno mieste, palaidotas 2010 m. spalio 8 d. Petrašiūnų kapinėse Kaune. Jo asmeninis archyvas su biblioteka parvežtas į Lietuvą ir padovanotas Lietuvos mokykloms ir muziejams.

2009 m. už lietuvybės puoselėjimą ir propagavimą Kazimierui Bendoraičiui buvo įteiktas Kauno miesto savivaldybės „Gerumo kristalas“ už „reikšmingus neatlygintinus darbus Kauno bendruomenės labui.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: