Lietus neišbaidė
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Raudondvario dvaro sodyboje, kur prieš metus vyko pirmasis „Sidabrinės gervės naktys“ festivalis, šiuo metu intensyviai vyksta atnaujinimo darbai. Tačiau nei statybų pastoliai, nei besikaupiantys lietaus debesys penktadienio pavakarę neatbaidė miestelio gyventojų ir svečių, norinčių žiūrėti lietuvišką kiną po vakarėjančiu atviru dangumi.

Pasimėgauti gera aura, bendravimu, buvimu kartu, pamatyti geriausius lietuviškus filmus ir juose vaidinusius aktorius susirinko beveik pusantro tūkstančio žmonių. Kam neužteko kėdžių, kuriomis pasirūpino festivalio organizatoriai, kūrėsi po medžiais ant atsineštų patiesaliukų, dalijosi sumuštiniais ir saldumynais – tvyrojo primiršta, o kai kam ir nepatirta žavi lauko kino dvasia. Kai debesys vis dėlto pratrūko, festivalio organizatoriai žiūrovams pasiūlė žavius geltonus lietpalčius.

Raudondvaryje pademonstruotas dokumentinis filmas „Knygnešiai“ (rež. J. Cullinane), pristatytas trumpametražis filmas „2 indeliai jogurto“ (rež. A. Mickevičius). Žiūrovai turėjo galimybę pamatyti ir net aštuoniomis sidabrinėmis gervėmis apdovanotą pilnametražį filmą „Kai apkabinsiu tave“ (rež. K. Vildžiūnas).

Reprezentuodami savo filmus, „Sidabrinės gervės naktyse“ apsilankė ir visiems žinomi lietuvių aktoriai bei filmų kūrėjai – Gabija Jaraminaitė–Ryškuvienė, Rasa Miškinytė, Audrius Mickevičius, Gustė Mickevičiūtė, Daiva Rudokaitė, renginį vedęs Tomas Kliukas ir kiti.

Dokumentinis filmas ,,Knygnešiai” – tai pasakojimas apie mažos tautos, atsidūrusios šalia galingo kaimyno, pastangas išlaikyti gimtąją kalbą. Pagrindinis tikslas – parodyti gimtosios kalbos svarbą, per kurią suvokiamas ne tik savitos kultūros identiškumas, bet ir drauge įprasminama bendruomenė ir tautybė.

Istorija pasakojama siejant su kita šalimi – Airija, apžvelgiant pasiaukojamas lietuvių pastangas išlaikyti savo kalbą, kai 1863–1903 m. Rusijos okupacijos metu buvo uždrausta lietuviška spauda, o knygos ir kiti spaudiniai buvo nelegaliai ruošiami ir gabenami į Lietuvą.

Paremtas tikrais įvykiais filmas „Kai apkabinsiu tave“ pasakoja apie tėvo ir dukros, likimo išskirtų per Antrąjį pasaulinį karą, dramą. Po septyniolikos metų jie bando susitikti Šaltojo karo suskaldytame Berlyne, likus dviem mėnesiams iki Berlyno sienos pastatymo. Pagrindinius tėvo ir dukters vaidmenis filme sukūrė lietuvių aktoriai Elžbieta Latėnaitė ir Andrius Bialobžeskis.

„2 indeliai jogurto“ kalba apie žmonių susvetimėjimą šiuolaikiniame pasaulyje, apie vaikų vienatvę šeimose, apie formalius ir šaltus ryšius tarp šeimos narių, apie užimtą suaugusiųjų gyvenimą, kuriame nebelieka laiko pabuvimui drauge, nebelieka laiko meilei.

Tai pasakojimas apie dukros ir mamos paralelinius pasaulius, kupinus vienatvės. Šiems pasauliams nelemta susitikti tiesiogiai, jie bendrauja per laiškus, pinigus, maistą, nuotraukas. Mergaitė visą dieną turi praleisti viena, ji pati bando paįvairinti ir ,,prastumti” savo laiką. Mama bendrauja su daugybe žmonių, tačiau šis bendravimas formalus, šypsenos – tai „atidirbtos” mimikos. Vienatvė persmelkia jų abiejų sielas.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: