© Wikimedia Commons archyvo nuotr.
© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pasirodo, dainą “Happy Birthday” galima atlikti nesibaiminant ieškinio dėl autorinių teisių pažeidimo.

Los Andželo federalinio teismo teisėjas antradienį išaiškino, kad šios populiarios melodijos panaudojimas viešoje erdvėje turi būti nemokamas, taip atmesdamas bendrovės “Warner Music” pretenzijas dėl autorinių teisių į šį kūrinį.

“Warner Chappell Music” neturi galiojančių autorinių teisių į dainą “Happy Birthday”, – nusprendė teisėjas George’as Kingas (Džordžas Kingas).

Toks sprendimas užbaigė beveik dvejus metus trukusį teisinį ginčą, kurį prieš “Warner Music” pradėjo vienas muzikantė ir režisierius, kuriantys filmą apie šią gerai žinomą melodiją.

“Warner Music” pareikalavo, kad kūrėjai sumokėtų 1,5 tūkst. JAV dolerių už teisę panaudoti šią dainą savo darbe.

Tačiau Rupa Marya (Rupa Marja) ir Robertas Siegelis (Robertas Zygelis) nesutiko su šiuo reikalavimu tvirtindami, kad ji buvo sukurta 19-ojo amžiaus pabaigoje, buvo viešo naudojimo ir neturėjo tinkamai užregistruotų autorinių teisių.

“Warner Music”, kuri 1988 metais įsigijo bendrovę, anksčiau tvirtinusią turėjus autorines teises į šią dainą, teisme sakė, kad šiai dainai buvo suteikta teisėta autoriaus teisių apsauga 1935 metais, kuri galioja iki šiol.

Ši daina, kuri, remiantis Guinneso (Gineso) pasaulio rekordų knyga, yra populiariausias anglų kalba atliekamas kūrinys, buvo sukurta vaikų darželiams ir vadinosi “Good Morning to All” (Labas rytas visiems).

Ji išversta į mažiausiai 18 užsienio kalbų.

Daina vos nepridarė bėdų JAV Kongresui devintajame dešimtmetyje, kai jo nariai sudainavo šią dainą tuometiniam prezidentui Ronaldui Reaganui (Ronaldui Reiganui).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: