(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šią savaitę Klaipėdos laisvoji ekonominė zona (LEZ) pasirašė sutartį su nauju investuotoju – iki 10 mln. litų į logistikos terminalą investuojančia UAB „Heidelberg Klaipėda”, pasaulinio koncerno „Heidelbergcement” įmone Lietuvoje. Tai – 21asis Klaipėdos LEZ investuotojas.

„Šis logistikos terminalas nebus didelis, visa jo teritorija užims apie 1 ha ir aptarnaus tik Lietuvą. Tačiau mes didžiuojamės, kad savo teritorijoje turėsime ypač modernią uždarojo ciklo technologiją naudojantį investuotoją”, – sakė Klaipėdos LEZ generalinis direktorius Eimantas Kiudulas.

„Heidelbergcement Klaipėda”, priklausanti Heidelbergcement (ISIN DE0006047004) Skandinavijos padaliniui, per naująjį terminalą importuos į Lietuvą aukštos kokybės cementą. Terminalo veiklos apimtys, planuojama, sieks apie 50-70 tūkst. tonų per metus, bendrovė Klaipėdoje sukurs 15-20 naujų darbo vietų.

Terminalą bendrovė statys siekdama efektyvinti veiklą Lietuvoje, mažinti pakavimo ir transportavimo kaštus ir pakeisti naudojamas pakavimo technologijas į modernesnes ir pilnai automatizuotas.

„Heidelberg Klaipėda” terminalą stato iš savo lėšų, nei ES, nei Lietuvos valstybės paramos šiam projektui įmonė negauna.

Klaipėdos LEZ projekto realizavimui buvo pasirinktas tiek dėl palankių verslo sąlygų laisvojoje ekonominėje zonoje, tiek dėl tinkamos logistikos: modernioje gamykloje Gotlando saloje pagamintas cementas į Lietuvą iki šiol yra gabenamas jūra. Tikimasi, kad naujojo terminalo atsiradimas bus naudingas visai Klaipėdai. Iki šiol visi Lietuvoje esantys cemento terminalai, iš kurių čia buvo atvežama ši medžiaga, buvo nutolę ir cemento bei betono kainos mieste buvo palyginti aukštos; po terminalo veiklos pradžios miesto gyventojai ir įmonės gali tikėtis geresnių sąlygų jiems įsigyti.

Naujajame terminale „Heidelbergcement” gaminiai bus pakuojami ir iš jo gabenami į įvairias Lietuvos vietas. Pakavimo procese naudojama moderni sertifikuota uždarojo ciklo technologijos įranga, jo metu gaminys neterš nei žemės, nei oro. Planuojama, kad ateityje logistikos terminale taip pat bus gaminamas betonas.

„Heidelbergcement” yra antrasis pagal dydį cemento tiekėjas Lietuvoje ir didžiausias jo importuotojas. Šios bendrovės cementas į Lietuvą gabenamas nuo 2007 metų. Iki šiol bendrovė transportavo savo gaminius iš terminalo Kaune. Pastačius naująjį terminalą, Lietuvoje veiks dvi „Heidelbergcement” įmonės – Kaune ir Klaipėdoje.

Klaipėdos laisvoji ekonominė zona įkurta 2002 metais. Ji užima 412 ha plotą. LEZ įsikūrė ir jau veikia 16 investuotojų, dar 4 planuoja investicijas. Investuotojai Klaipėdos LEZ yra iš 9 Europos ir Azijos šalių. Didžiausi iš jų – „Indorama/Orion Global PET”, „Mestilla” ir „Yazaki Wiring Technologies”.

Klaipėdos laisvoji ekonominė zona šiemet „Financial Times” leidžiamo žurnalo „FDI Magazine” pripažinta kaip viena iš 5 geriausių pagal suteikiamas verslo sąlygas ekonominių zonų pasaulyje ir taip pat – 20-ta patraukliausia ekonomine zona pasauliniu mastu. 2007 m. pasaulinės Laisvų ekonominių zonų konvencijos skyrė apdovanojimą zonos tinklalapiui, o pernai Klaipėdos LEZ apdovanota prizu „Eksportas 2009″.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: