(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Analizuojant 2009 m. III ketvirčio tendencijas galima sakyti, kad pastebimas komercinių patalpų nuomos ir pardavimo kainų artėjimas prie dugno. Nuomos ir pardavimo kainos visuose segmentuose jau nukrito žemiau 2003 metų lygio. Panašiai smuko ir pagrindiniai šalies ekonominiai rodikliai: jie sugrįžo į 2003-2006 metų lygį. Vis dėlto net jei ekonominiai šalies rodikliai pradėtų gerėti, staigus komercinių patalpų kainų atsigavimas mažai tikėtinas. Pagrindinė priežastis – pastaruosius 5 metus itin sparčiai augusi ir tebeauganti komercinių patalpų pasiūla. Esamo komercinių patalpų ploto atsigaunančiam verslui užteks ne tik artimiausioje ateityje, bet ir ilgesniam laikotarpiui. Tad vargu ar ateityje didėsianti paklausa įstengs pralenkti pasiūlą ir labiau kilstelėti patalpų kainas.

2009 m. III ketvirtį pastebėtas modernių biuro patalpų nuomos kainų mažėjimas nebuvo toks ženklus kaip ankstesniais šių metų ketvirčiais. Per šį laikotarpį A ir B klasės biuro patalpų nuomos kainos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vidutiniškai sumažėjo dar 5-7%, o nuo 2009 m. pradžios biuro patalpų nuomos kainos iš viso nukrito 40-45%. Dabartinis modernių biuro patalpų nuomos kainų lygis išlieka žemiausias per visą šio sektoriaus vystymosi laikotarpį, t.y. nuo 1998 metų. Šiuo metu A ir B klasės biurų nuomos kainos Vilniuje yra 22-42 Lt/m2, Kaune 12-37 Lt/m2, Klaipėdoje 15-38 Lt/m2.

Biuro patalpų užimtumo rodikliai, palyginti su ankstesniais šių metų ketvirčiais, beveik nekito. Per 2009 m. III ketvirtį Vilniuje modernių biuro patalpų užimtumo lygis išaugo nuo 18,0% iki 18,4%, Kaune nuo 14,9% iki 15,0%, Klaipėdoje nuo 15,9% iki 16,1%. Tokiems mažiems biuro patalpų užimtumo pokyčiams daugiausia įtakos turėjo tai, kad 2009 m. III ketvirtį nebuvo atidaryta naujų verslo centrų. Be to, esamos nuomos verslo centruose kainos atrodo itin patrauklios įmonėms, kurios planuoja įsikurti ar pratęsti nuomos sutartis tokiose patalpose.

Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje sandėliavimo patalpų kainos nuo metų pradžios vidutiniškai sumažėjo jau 20-25%, o dabartinis nuomos kainų lygis sugrįžo į 2003 metus. Šiuo metu naujų sandėlių nuomos kainos Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje yra panašios ir siekia 9-17 Lt/m2, senos statybos – 4-8 Lt/m2.

Prekybinių patalpų sektoriuje tarp savininkų ir nuomininkų tebesitęsia derybos dėl nuomos kainų mažinimo ar net sutarčių nutraukimo. Nemažos dalies prekybos centrų nuomininkų negelbsti net ir anksčiau sumažintos prekybinių patalpų nuomos kainos, nes jų veiklos rodikliai ir toliau blogėja. Dalis ir pavienių prekybinių patalpų, ir prekybos centrų savininkų taip pat yra atsidūrę sudėtingoje situacijoje, nes gerokai mažinamos patalpų nuomos kainos smarkiai keičia iš anksto suplanuotus pinigų srautus. Prekybinių patalpų savininkai priversti taikytis prie kintančios situacijos ir ne tik derėtis dėl nuomos kainų mažinimo, bet ir ieškoti atsiradusių laisvų patalpų nuomininkų ar net galvoti apie prekybos centro koncepcijos koregavimo galimybę.

Pagal prekybos centrų plotą, tenkantį miesto gyventojams, Lietuvoje ir toliau pirmauja Šiauliai: 1.000-čiui šiauliečių tenka 960 m2 ploto. Po “Ozo” atidarymo Vilnius pakilo į antrą vietą (aplenkė Klaipėdą) ir šiuo metu 1.000-čiui vilniečių tenka 708 m2, o kiti didieji Lietuvos miestai rikiuojasi taip: Klaipėda, Kaunas ir Panevėžys (atitinkamai 657 m2, 522 m2 ir 426 m2). Toks eiliškumas turėtų išsilaikyti dar ne vienerius metus, nes artimiausiu metu vargu ar bus pradėti didesni projektai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: