Sekmadieniais Kulautuva vėl pasiekiama smetoniškai - laivu
(c) V.Ramono/KaunoZinios.lt nuotr.

Sekmadienį iš Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčios prieplaukos Kulautuvos link pajudėjo laivas „Tolstojus“. Šiuo reisu prasidėjo 2011 metų vasaros kelionių ciklas. Nors šiemet bilietų kainos pabrango, tačiau jos pirmuoju reisu plaukiančių turistų neišgąsdino – laive laisvų vietų nebuvo.

Kauniečiai, Kauno rajono gyventojai ir svečiai kiekvieną sekmadienį, įsigiję bilietus „Tiketos“ kasose, galės mėgautis kelione Nemunu iki Kulautuvos ir atgal. Bilietų įsigijimo ir platinimo tvarka – viena iš naujovių palyginti su praėjusiais metais. Kita – pačiame laive „Bernelių užeiga“ įrengė kavinukę. Projekto iniciatoriai – Kauno rajono ir Kauno miesto savivaldybės.

Laivas „Tolstojus“ surinktas Kauno laivų statybos gamykloje 1950 metais. Iki Kulautuvos jis plaukia valandą ir penkiolika minučių. Per gana trumpą plaukimo laiką turistai supažindinami su gamtos, istorinio paveldo architektūros paminklais. Pateikiama informacija apie Lietuvos geografiją, istoriją, demografinę situaciją.

Kelionės metu turistai ne tik klausė gido pasakojimo, bet ir turėjo atlikti užduotis – atsakyti į klausimus. Pirmoji jų buvo nustatyti ko laive daugiau: moterų ar vyrų. Kitos užduoties atsakymas leido sužinoti, iš kokių Lietuvos regionų kilę turistai, kiek laive kauniečių ir miesto svečių. „Nustebino tas faktas, kad apie 80 procentų plaukiančiųjų į Kulautuvą joje nėra buvę. Tačiau apie ją girdėjo ir ypač apie Kulautuvoje vykstančius dainuojamosios poezijos festivalius „Akacijų alėja“, – sakė ekskursijos gidas, kraštotyrininkas Mykolas Fedaravičius.

Tarpukario Lietuvoje Kulautuva buvo viena labiausiai Kauno gyventojų pamėgtų poilsiaviečių. Vieną miestelio pusę juosiantis Nemunas, jo paplūdimiai, tyras oras ir graži gamta anuo metu vasaromis pritraukdavo iki 5 tūkst. poilsiautojų per savaitgalį. Apie 1936 m. sutvarkytą Nemuno krante esantį paplūdimį sklido legendos.

Gamtos mėgėjus čia traukė baltas smulkus smėlis, įrengtos persirengimo kabinos, kavinė ir kino teatro salė. Poilsiautojus maršrutu Kaunas-Kulautuva ir atgal plukdė garlaivis, savaitgaliais įveikdavęs septynis reisus. Kauno rajono ir Kauno miesto savivaldybių bendradarbiavimo dėka jau antrą sezoną Kulautuvą sekmadieniais galima pasiekti smetoniškai.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: