Leptospirozė reta, bet pavojinga liga
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Leptospirozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga žmonės ir gyvūnai (raguočiai, kiaulės, šunys, graužikai ir kt.).

Ligos sukėlėjas – judrios Leptospira interrogans bakterijos (leptospiros) panašios į ploną spiralę užlenktais galais. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra graužikai bei gyvūnai.

Leptospiros nėra lepios bakterijos: atvirų vandens telkinių vandenyje išsilaiko iki 30 dienų ir ilgiau, drėgnoje dirvoje – 280 dienų, maisto produktuose – 2 dienas.

Jos atsparios šalčiui, tačiau jautrios tiesioginiams saulės spinduliams, aukštai temperatūrai (esant 70 º C žūsta – per 10 s), dezinfekcinėms medžiagoms, rūgščiai terpei.

Leptospiros į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu, liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus, vartojant infekuotus maisto produktus ir vandenį.

Kadangi leptospirų galima aptikti visur, paprastai užsikrečiama besimaudant, šienaujant, medžiojant ar žvejojant, prižiūrint gyvulius, tvarkant patalpas, kuriose yra graužikų. Nuo sergančio leptospiroze asmens užsikrėtimo rizika nedidelė.

Pirmieji ligos požymiai (karščiavimas, galvos, strėnų, blauzdų skausmas) paprastai prasideda po savaitės, tačiau taip vadinamas slaptasis ligos laikotarpis gali užtrukti ir keletą savaičių. Vyresnio amžiaus asmenims ar asmenims, turintiems kitų sveikatos sutrikimų, liga gali komplikuotis inkstų, kepenų nepakankamumu ar pneumonija.

Leptospirozės profilaktikai nėra specifinių priemonių. Kad sumažinti užsikrėtimo riziką, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pataria:

– Laikytis asmens higienos dirbant fermose, skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius. Dirbant dėvėti asmenines apsaugines priemones (specialią aprangą, pirštines).

– Naikinti graužikus gyvenamosiose patalpose, fermose, mėsos kombinatuose.

– Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, nesutvarkytų šulinių.

– Avėti guminius batus dirbant darbus pelkėtose vietose ir užliejamose pievose.

– Maisto produktus laikyti taip, kad jų negalėtų pasiekti naminiai gyvūnai, žiurkės ar pelės. Nevartoti maistui žiurkių ar pelių apgraužtų ir užterštų maisto produktų.

– Tinkamai prižiūrėti odos žaizdas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: