(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Taline buvo surengta tarptautinė e. sveikatos konferencija, kurioje Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos atstovai susipažino su Estijos, Suomijos ir kitų šalių patirtimi diegiant e. sveikatos sprendimus. ,,Estijos sprendimas visiškai atitinka mūsų viziją, todėl mums labai svarbu perimti Estijos patirtį ir ją panaudoti. Estijos sėkmė – stiprus kompetencijos centras, griežtas teisinis reglamentavimas, ir laipsniškas e. sveikatos paslaugų diegimas“, – sako Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos bendrųjų reikalų departamento direktorė Asta Meškerevičiūtė.

Šiuo metu Estijoje veikia Nacionalinė sveikatos įrašų sistema, kurioje kaupiama paciento sveikatos istorija. Techniškai paciento sveikatos istorija turi galimybę matyti kiekvienas gydytojas, tačiau išimtinai sveikatinimo tikslais. Nuo sausio veikia elektroninio recepto sistema ir apie 85 proc. visų išrašomų receptų yra elektroniniai.

Įdiegta greitosios medicinos pagalbos sistema – iš greitosios pagalbos automobilio duomenys elektroniniu būdu perduodami į ligoninę, į kurią gabenamas pacientas. Įdiegtas nacionalinis vaizdų archyvas (angl. PACS). Jame medicininius vaizdus gali saugoti visos Estijos gydymo įstaigos. Veikia pacientų portalas, kuriame, pagal Estijos įstatymus kiekvienas asmuo gali uždrausti rodyti savo sveikatos įrašus, tačiau tuomet už tolesnį gydymą, pilietis atsako pats. Portale pasirašomi sutikimai dėl kraujo, organų donorystės, matoma visa išrašytų receptų istorija. Pacientai gali matyti, kas ir kada peržiūrėjo įrašus.

Visiems šiems projektams Estijoje buvo išleista tik apie 12 mln. eurų. Už e. sveikatos projektų vykdymą Estijoje atsakingas e. sveikatos fondas, kurį prieš penkerius metus įsteigė Socialinių reikalų ministerija kartu su socialiniais partneriais – ligoninėmis ir asociacijomis. Fondas valdomas valdybos, kuriai atstovauja steigėjų paskirti atstovai. Šiuo metu jame dirba 22 specialistai.

„Lietuva, būdama starto pozicijoje diegiant e. sveikatą gali panaudoti mūsų patirtį išvengti brangiai kainuojančių klaidų. Mes esame pasirengę visapusiškai padėti Lietuvai diegiant sistemą“, – sakė E. sveikatos fondo vadovas Madis Tiik. Jo nuomone, svarbiausia diegti kuo paprastesnę sistemą ir projektus įgyvendinti etapais diegiant naujus funkcionalumus.

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: