(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Televizija, radijas, spauda kasdien mus supažindina su vis didėjančiu skaičiumi paauglių, kurie tampa nekontroliuojami, maudosi narkotikų, alkoholio, nepadoraus gyvenimo jūroje, smurtauja prieš bendraklasius, mokytojus, tėvus ir kartais save. Visi jie patys pasirenka kelią, kuriuo eina, tačiau dažnai tai yra nevalingi ir nesąmoningi sprendimai. Suvokti, kas yra blogai ir gerai, padeda Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (toliau LRK) draugija, vienijanti apie 1600 jaunimo savanorių.

Lietuvoje jaunieji savanoriai yra svarbiausia LRK dalis. Jie veiklūs, humaniški žmonės, užsiimantys švietėjiška, prevencine, socialine veikla, kuri saugo žmogaus orumą ir gyvybę. Veiklos sritys yra labai įvairios: prevencinė veikla mokyklose, lėšų kaupimas, socialinė pagalba labiausiai pažeidžiamiems žmonėms, pirmosios pagalbos mokymai, darbas su savanoriais, jų mokymas ir kvalifikacijos kėlimas bei begalė kitų. Vesdami paskaitas mokyklose apie ŽIV/AIDS, narkomaniją, prekybą žmonėmis, skurdą ir alkį savanoriai supažindina jauną žmogų su egzistuojančiais keliais, kuriuos jaunuolis gali pasirinkti.

Jie visuomet lieka bešališki, niekuomet nesmerkia nei vienos pusės, tačiau išryškina teisingą, sveiką ir tolerantišką gyvenimą. Kartais jų pasirinktos visuomenės dėmesio patraukimo priemonės, mintys, temos gali visus šokiruoti ar maloninti, skatinti mąstyti, ar tiesiog atsipalaiduoti, liūdėti, susimąstyti ar nuoširdžiai džiaugtis. Visa tai yra jaunų, talentingų, įdomių žmonių judėjimas į vienintelį tikslą – tobulinti ir tobulėti. „LRK padeda suprasti, kad esame vienas kitam reikalingi. Pagalbos suteikimas ar jaunimo mokymas formuoja kitokį požiūrį į gyvenimą.“ – sako LRK jaunimo valdybos pirmininkas Nerijus Laurynas Valiukas.

Kiekvienas savanoris daro naudą ne tik visuomenei, bet ir formuoja savo gyvenimą ir ateitį. Jaunas žmogus, kuris turi šimtus minčių ir idėjų, gali jas realizuoti, siekti savo tikslų, mokytis dirbti komandoje, lyderiauti, rengti viešus pranešimus, tobulinti savo bendravimo gebėjimus, susipažinti su bendraminčiais ir, žinoma, svarbiausia patirti jausmą, kuris aplanko padedant kitam. Statistika rodo, jog daugiau nei pusė LRK veteranų yra iškilūs asmenys, užimantys aukštas pareigas darbuose ir aktyviai veikiantys visuomenėje. Nedrįsčiau teigti, jog Raudonasis Kryžius „užaugina“ dorovingas, stiprias, iškilias asmenybes, tačiau tokią prielaidą daryti tikrai galima.

Neveltui LRK jaunimo valdybos pirmininkas N. L. Valiukas paklaustas, kas jam yra LRK atsakė : „Tai – humaniško gyvenimo mokykla“. Juk čia jaunimas žmoniškai moko gyventi kitus ir to mokosi patys.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Martyna Andruškaitė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: