(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Nemenčinėje vykstantys Lietuvos vyrų ir moterų šachmatų čempionatai antradienį kirto pusiaują, šachmatininkams (-ėms) sužaidus 5-ojo rato susitikimus.

Vyrų čempionate rungtyniauja 38 dalyviai, moterų -16 žaidėjų.Abiejuose čempionatuose rungtyniaujama 9 ratų šveicariškąja sistema. Žaidžiama klasikine, tačiau sparčia laiko kontrole 1v. 30 min. visai partijai, pridedant po 30 sek. po kiekvieno padaryto ėjimo.

Čempionate vykdoma tiesioginė partijų transliacija oficialiu LŠF (www.chessfed.lt) kanalu suteikia šachmatų gerbėjams galimybę gyvai stebėti tiek vyrų, tiek moterų čempionatų batalijas ir audringai palaikyti mėgstamus šachmatininkus (-es).

Vyrų čempionato eiga klostosi gana dėsningai –abu dalyvaujantys varžybose didmeistriai A.Butnorius ir V.Mališauskas po 5 ratų turėjo po 4,5 taško ir dalijosi 1-2 vietas. 6-ajame rate daugkartiniai Lietuvos čempionai susitiks tarpusavyje.

Po 3 ratų buvęs vienvaldžiu čempionato lyderiu, V.Mališauskas 4-ajame rate baltosiomis figūromis taikiai baigė partiją prieš Šiaulių abiturientą FM M.Narmontą, o 5-ajame juodaisiais įveikė Kauno moksleivį J.Garnelį.

Dar vaisingesnė diena antradienį buvo gyvajai Kauno šachmatų legendai A.Butnoriui. Labai įtemptoje rytinėje dvikovoje juodosiomis figūromis įveikęs Lietuvos eks-čempioną V.Šlapiką iš Ukmergės itališkojoje gynyboje, 64 metų kaunietis popiet techniškai peržaidė jaunąjį M.Narmontą slaviškojoje partijoje.

Pažymėtinas atkaklus 14-mečio Kauno moksleivio T.Laurušo, šiais metais laimėjusio Lietuvos vaikinų iki 14m., o vėliau iki 16m. čempionatus, žaidimas. Sugebėjęs išgelbėti labai sunkias padėtis prieš plungiškį V.Šetkauską ir vilnietį S.Žičkų, T.Laurušas turėjo 3,5 tšk. iš 5 gal. ir 6-ajame rate susitiks su vienu grėsmingiausių čempionato žaidėjų –daugkartiniu Lietuvos čempionu IM G.Piešina, pastaruoju metu kiek rečiau berungtyniaujančiu šachmatų varžybose.

Visgi sportinės intrigos mėgėjų žvilgsniai norom nenorom labiau linksta prie moterų čempionato partijų, nors gyvai transliuojamos čia yra tik 3, palyginus su 7 vyrų lentomis. Jau antrajame rate čia įvyko didelė staigmena, kuomet netituluota, bet darbšti Vilniaus studentė V.Kalvytė sugebėjo juodosiomis figūromis įveikti čempionato favoritę WGM D.Daulytę.

3-iajame rate įvyko dar viena staigmena – kaunietė LŽŪU studentė V.Beinoraitė įtemptoje partijoje juodosiomis figūromis sugebėjo palaužti Lietuvos moterų čempionę WIM Ž.Šarakauskienę. 4-ajame rate V.Beinoraitė ir V.Kalvytė susitiko tarpusavyje. Dramatiškoje dvikovoje V.Beinoraitė buvo visiškai ties pralaimėjimo riba, tačiau ceitnote V.Kalvytė grubiai apsiriko 34-uoju ėjimu ir išleido ne tik pergalę, bet netrukus ir lygiąsias.Tapusi vienvalde lydere (4tšk. iš 4gal.), V.Beinoraitė 5-ajame rate susitiko su tašku mažiau turinčia čempionato favorite D.Daulyte. Neatlaikiusi varžovės spaudimo prancūziškojoje gynyboje, V.Beinoraitė ėmė aštriai stokoti laiko, netrukus grubiai suklydo ir turėjo pripažinti varžovės pranašumą jau 25-uoju ėjimu.

Šia pergale D.Daulytė grįžo į pirmaujančių žaidėjų grupę. Po 5 ratų V.Kalvytė, V.Beinoraitė ir D.Daulytė turėjo po 4 taškus ir dalijosi 1-3 vietas. 6-ajame rate Ž.Šarakauskienė (3 tšk.) susitinka su D.Daulyte, V.Beinoraitė žais baltaisiais prieš Kauno moksleivę M.Lepeškaitę (3tšk.), o V.Kalvytė juodosiomis figūromis kovos su vilniete D.Batkovskyte (3tšk.)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: