(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Lapkričio 20 d. Tokijo Hillside Plaza salėje įvyko muzikos ir pokalbių vakaras „M. K. Čiurlionis. Laikas ir turinys“, skirtas pristatyti Vytauto Landsbergio to paties pavadinimo monografiją, neseniai išleistą japonų kalba (leidykla „Young Tree Press“, verte Y. Sato, I. Murata). Vakarą vedė Tokijo universiteto literatūros profesorius Mitsuyoshi Numano.

Pasak M. Numano, „Čiurlionio kūryboje jaučiamas kosminis ritmas, kuris ar tik nebus būdingas tautai, menančiai pirmapradę dvasios formą ir išsaugojusiai jautrumą tiesiogiai girdėti visatos pulsą. Čiurlionio menas pripildytas siekio išsiveržti iš chaoso tamsos į šviesos ir džiugesio kupiną žemę. Genijus, išsaugodamas senas tautos šaknis, sugebėjo įsiveržti į pasaulio meno avangardą. Muzikoje jis aplenke A. Schonberg‘o serijinį komponavimą, dailėje – V. Kandinskio abstrakcionizmą. Šios narsios dvasios tesėjas yra Vytautas Landsbergis.“

Vytautas Landsbergis kalbėjo, kad knygos sumanymas buvo parodyti Čiurlionio kūrybos visumą, kurioje nesvarbu kokiu žanru menininkas reiškė savo idėjas apie Visatą ir žmogaus būti joje. Menininko kūryba – kaip niekada nesibaigianti knyga. Kūrybos turinys, bėgant laikui vis auga, vėlesnės kartos atranda tai, ko menininko amžininkai paprastai negali įžvelgti ir suvokti. Tokia monografijos pavadinimo „Laikas ir turinys“ prasmė.

Vakaro metu Vytautas Landsbergis pristatė M. K. Čiurlionio muziką ir dailę: skambino preliudus, variacijas „Seffa Esec“ , lietuvių liaudies dainų temomis, mažų peizažų ciklą „Jūra“ ir komentavo tapybą.

Į knygos pristatymą susirinko Lietuvos studijų akademinė ir kultūrinė visuomenė, diplomatai, žurnalistai, lietuvių ir Tokijo tarptautinės bendruomenės nariai. Pasibaigus vakarui, jo klausytojai ilgai dalijosi ispūdžiais.

Renginį organizavo Lietuvos ambasada ir kultūros atašė Japonijoje, remiant Japonijos-Lietuvos draugystės asociacijai.

Gabija Žukauskienė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: