(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto valdančioji dauguma, parengusi staigmeną mitinguotojams, trumpam atsisakė savo planų, numatančių kurioje miesto vietoje bus galima išreikšti savo nepasitenkinimą savivaldos ar valstybiniais sprendimais.

Daugiau laisvės

Praėjusiame Tarybos posėdyje ketintas priimti sprendimas dėl nuolatinės susirinkimų vietos nustatymo iš darbotvarkės išbrauktas. Jį svarstyti ketinama kitame posėdyje.

Pasak Kauno miesto savivaldybės Teisės departamento direktoriaus Dainiaus Ratkelio teigimu, tai padaryta norint sprendimo projektą patobulinti.

„Jame nebuvo numatyta, kas po mitingų tvarkys aplinką”, – sakė D. Ratkelis, pridurdamas, kad papildytas dokumentas iš naujo bus teikiamas svarstyti politikams.

Pašnekovo tvirtinimu, numatoma, kad be leidimo iki 100 žmonių galės mitinguoti Vienybės aikštėje. Norint surengti akcijas, sukviečiančias daugiau nei 10 asmenų, kitose miesto vietose teks kreiptis į Administracijos direktoriaus pavaduotoją Zenoną Abramavičių ir gauti sutikimą. Tokia tvarka Kaune galioja šiuo metu.

D. Ratkelio tvirtinimu, numatyti vietą, kurioje galima mitinguoti, norima suteikiant miestiečiams daugiau laisvės.

„Niekas žmonėms nedraus mitinguoti ir kitose vietose. Tam tereikės gauti leidimą”, – sakė D. Ratkelis.

Leidimų nebegaus

Kauno miesto Tarybos narys Gintautas Labanauskas neabejoja, kad nustačius nuolatinę susirinkimų vietą mieste valdančioji dauguma užsitikrins ramybę.

„Bus daug erdvės manipuliacijoms, kas vyksta visą šią kadenciją. Žmonės prašys leidimo mitinguoti prie savivaldybės ir negaus. Neabejoju, kad bus rasta motyvų, kodėl miestiečiai neturėtų savo nepasitenkinimą reikšti prie savivaldybės”, – tvirtino politikas.

Anot jo, tokį sprendimą galima priimti tik tuomet kai savivaldybėje vyrauja demokratiškos nuostatos gyventojų atžvilgiu.

„Neabejoju, kad žmonės, prašantys leidimo mitinguoti prie savivaldybės, bus nukreipiami į Vienybės aikštę. Numačius tokią vietą niekas neprivers valdininkų išduoti leidimus žmonėms rinktis kitose erdvėse”, – sakė Tarybos narys Kęstutis Mikėnas.

Opozicijos atstovai ironizavo, jog belieka gyventojų susirinkimus, išreiškiančius priekaištus valdžiai, numatyti Karmėlavos kapinėse. Tuomet būtų užtikrinama, kad valdančioji dauguma tikrai neišgirs žmonių nepasitenkinimo.

„Idėja miestiečius suvaryti į Vienybės aikštę kilo po to kai dėl ligoninių sujungimo ne vieną visuomenės dėmesį atkreipusį mitingą prie savivaldybės surengė gydytojai. Tuomet buvo kalbama, kad mitinguotojai valdininkams trukdo susikaupti, dirbti”, – teigė K. Mikėnas.

Gražesni plakatai

Dažna mitingų iniciatorė ir dalyvė Rūta Zabielienė neabejoja, jog Taryba nori suvaržyti piliečius ir pažeisti jų teises.

Jos tvirtinimu, panaši situacija jau yra Vilniuje kai gauti leidimą mitinguoti prie Vilniaus savivaldybės, Seimo ar Vyriausybės yra labai sunku.

„Išimtys retsykiais padaromos. Tik neaišku kokiais kriterijais remiantis. Gal kitų mitinguotojų plakatai gražesni? Gal šūkiai mažiau skaudūs valdžiai?”, – stebėjosi R. Zabielienė.

Jos tvirtinimu, Kauno valdžia kopijuoja vilniečius, nepageidaujančius prie valdiškų institucijų matyti nepatenkintų žmonių.

„Jei kas mano, kad nutarus mitingus be leidimų leisti organizuoti Vienybės aikštėje, bus galima rinktis ir prie savivaldybės, klysta. Sostinės pavyzdys tą įrodė”, – sakė R. Zabielienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: