Raph PH Wikimedia comons archyvo nuotr. CC BY 2.0

Pranešama, kad Pink, „The Rolling Stones“, „The Killers“ ir „U2“ buvo paprašyti šią vasarą dalyvauti „Live Aid“ pobūdžio koncerte, skirtame paremti Ukrainai.

Žvaigždės ruošiasi birželio 24 d. vyksiančiam labdaros koncertui, pavadintam „Lviv Aid“ pagal Ukrainos miestą, kuris buvo apšaudytas per karą su Rusija.

Į renginį, kuris bus transliuojamas visame pasaulyje, siekiant pasiųsti aiškią žinią Vladimirui Putinui, bus pakviestos tokios garsios žvaigždės kaip Adele, Paul McCartney bei Noelis Gallagheris.

„Tai bus masinis, tikrai aukščiausio lygio ir pasaulinio masto renginys“, – sakė vienas šaltinis.

Apie tai kalbama jau kurį laiką, o dabar nustatyta data ir rezervuotas „Wembley stadionas. Panašu, kad tai puiki proga tokioms grupėms kaip U2 ir Bono, kurios gana atvirai reiškia savo požiūrį į karą, ir toliau pabrėžti padėties Ukrainoje rimtumą.

Rusija taip pat gali pajusti rimtą politinį spaudimą dėl tokio masto renginio.

Šaltinis taip pat pridūrė, kad kai kurie garsūs atlikėjai negalės dalyvauti, nes data sutampa su muzikos festivaliu „Glastonbury“.

1985 m. toje pačioje Londono vietoje buvo surengtas „Live Aid“ renginys, kurio metu buvo renkamos lėšos Etiopijos bado aukoms.

Pasak pranešimų, „Livewire Pictures“ yra vienas iš renginio organizatorių. Jie padėjo organizuoti praėjusių metų kovo mėn. kartu su ITV surengtą labdaros koncertą Ukrainai, taip pat 2017 m. renginį „One Love“, skirtą reaguoti į sprogimą Mančesterio arenoje.

Praėjusį mėnesį sukako metai nuo kruvino karo pradžios

2022 m. vasario 24 d. iš dangaus pasipylė mirties lietus, sprogimai nusėjo dangų, Rusijos tankai dundėjo prie Ukrainos sienos. Tai buvo diena, kurios bijojo milijonai žmonių, o daugelis manė, kad ji niekada neateis.

Nuo to laiko abiejose pusėse žuvo, dingo be žinios arba buvo sužeista apie pusė milijono vyrų, kurių daugelis tarnavo mūšių laukuose, bauginančiai panašiuose į I ir II pasaulinio karo laikus.

Rusijos raketos sugriovė ligonines ir namus, pražudė dešimtis tūkstančių nekaltų žmonių. Daugiau kaip aštuoni milijonai žmonių pabėgo į Europą. Šiuo metu Ukrainos ekonomikai padaryta žala siekia 664 mlrd. eurų ir ji vis didėja.

Karo padariniai jaučiami visame pasaulyje. Dėl to visoje Europoje smarkiai išaugo kainos, pakilo infliacija. Daugelyje Afrikos ir Artimųjų Rytų regionų trūksta maisto.

Tai, kas iš pradžių buvo planuota kaip trijų dienų „specialioji karinė operacija“, kuria siekta nuversti Ukrainos vyriausybę, padalyti šalį ir atkurti Rusijos pasaulinę viršenybę, tęsiasi pastaruosius dvylika mėnesių. Yra nusinešama tūkstančius gyvybių, o po savęs paliekami tik griuvėsiai. Be to, panašu, kad kol kas jokio sprendimo nematyti.

V. Putinas yra nusilpęs, pažemintas ir susiduria su didžiausia krize per visą savo dviejų dešimtmečių valdymo laikotarpį. Jis neturi kito pasirinkimo, kaip tik pirkti bepiločius orlaivius ir šaudmenis iš Šiaurės Korėjos ir Irano. Susitikimų su juo laukia tokios šalys kaip Turkija, Kataras ir Tadžikistanas. Net Kinija, kuri prieš karą jam žadėjo draugystę, kol kas atsisako su juo bendradarbiauti karinėje sferoje.

Sankcijos slegia Rusijos ekonomiką ir gali lengvai sukelti jos žlugimą. „Vagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas, šnipinėjimo vadovas Nikolajus Patruševas ir Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas yra vieni iš galimų įpėdinių.

Tuo tarpu Volodymyras Zelenskis, buvęs aktorius bei komikas, tapo pasauliniu karo didvyriu.

Vakarai – vadovaujami JAV ir Jungtinės Karalystės – atidėjo į šalį senus nesutarimus, įveikė baimę ir susivienijo taip, kaip dauguma žmonių, ypač V. Putinas, nemanė esant įmanoma.

Dabar Ukrainai suteikiama ginkluotė, kurios jai reikia ne tik išgyventi, bet ir laimėti. Pirmieji konflikto metai parodė, kad Ukraina yra pajėgi pasipriešinti, tačiau taip pat parodė, kad net ir silpna Rusijos kariuomenė gali sukelti masines mirtis ir destrukciją.

Prasidėjo antrieji karo metai. Taikos derybų perspektyva menka. Abiejų pusių laukia įtemptos kovos. Neįmanoma nuspėti, kaip baigsis šis karas, tačiau baiminamasi, kad jis greitai nesibaigs.Trečiojo pasaulinio karo grėsmė, kuri kilo invazijos dieną, per pastaruosius 12 mėnesių sumažėjo, bet neišnyko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: