Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Moksleiviai kartu su JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovais bei erdvėlaivio “Columbia” paskutiniojo tragiško skrydžio artimaisiais penktadienį Floridoje paminėjo katastrofos, nusinešusios septynias astronautų gyvybes, dešimtąsias metines.

Daugiau nei 300 žmonių susirinko Kennedy (Kenedžio) kosminiame centre į ceremoniją po atviru dangumi, vos už kelių kilometrų nuo vietos, kur “Columbia” turėjo nutūpti 2003 metų vasario 1-ąją po 16 dienų trukusios mokslinės misijos. Tačiau erdvėlaivis subyrėjo skriedamas Žemės atmosferoje virš Teksaso, likus vos 16 minučių iki nusileidimo.

Septynių žuvusių “Columbia” astronautų šeimoms atstovaujanti įgulos vado Ricko Husbando (Riko Hasbando) našlė sakė nuščiuvusiems klausytojams, kad nelaimė buvo tokia netikėta ir taip smarkiai visus sukrėtė, jog “netgi ašaros negalėjo laisvai lietis”.

“Jos pradėjo lietis po savaičių, mėnesių ir metų – bangomis ir kibirais”, – sakė Evelyn Husband Thompson (Evelin Hasband Tompson).

Tačiau ji visus patikino, kad padarytos žaizdos gali užgyti, o sunkumai gali suteikti stiprybės. Našlė šioje ceremonijoje dalyvavo kartu su dviem savo vaikais, antruoju vyru ir Sandra Anderson, “Columbia” astronauto Michaelo Andersono (Maiklo Andersono) našle.

“Tegul Dievas laimina STS-107 šeimas, – pareiškė E.Husband Thompson, turėdama omenyje paskutinį “Columbia” skrydį. – Mūsų sudaužytos širdys toliau gis, ir tegul grožis išstumia pelenus.”

Jaudulį dar labiau padidino per ceremoniją atliktos dvi dainos. Vieno NASA darbuotojo jaunas sūnėnas sudainavo savo sukurtą dainą “16 Minutes from Home” (“16 minučių iki namų”), akomponuodamas sau garso sintezatoriumi ir pritariant kitai dainininkei. Tuo tarpu ritmenbliuzo ir gospelo muzikos atlikėjas BeBe Winansas (BeBė Vinansas), “Grammy” apdovanojimo laureatas, sudainavo “Ultimate Sacrifice” (“Didžiausia auka”), kurią parašė kariams, tarnaujantiems pavojingose misijose užsienyje.

Paaiškėjo, kad M.Andersonas buvo pasiėmęs į savo paskutinį skrydį B.Winanso muzikos kompaktinę plokštelę, kuri buvo rasta tarp erdvėlaivio nuolaužų, pažirusių rytų Teksase tą lemtingą rytą. B.Winansas to nežinojo, kol šis faktas buvo paminėtas per penktadienį vykusią ceremoniją.

“Pagerbiu jus šiandien – išties pagerbiu šeimas ir tuos, kurie sudėjo didžiausią auką”, – sakė atlikėjas. Kai kurie klausytojai braukė ašaras, klausydamiesi jo dainos.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo 44 moksleiviai iš Izraelio – “Columbia” astronauto Ilano Ramono, tapusio pirmuoju savo šalies astronautu, tėvynės.

Paaugliai didžiavosi tuo, kad jie mokosi toje pačioje mokykloje, kurią anksčiau lankė I.Ramonas. Jie vilkėjko baltus džemperius su savo šalies pirmojo astronauto emblema ir pavaizduotais religiniais daiktais, kuriuos jis buvęs pasiėmęs į orbitą.

“Jis atstovavo Izraeliui geriausiu įmanomu būdu, todėl manau, kad mums garbė būti čia”, – sakė 15-metis Edenas Mordechai (Edenas Mordechajus).

Kiti žuvę “Columbia” įgulos nariai buvo antrasis pilotas Williamas McCoolas (Viljamas Makulas), Indijoje gimusi Kalpana Chawla (Kalpana Čaula), gydytoja Laurel Clark (Lorel Klark) ir gydytojas Davidas Brownas (Deividas Braunas).

NASA pilotuojamų skrydžių programos vadovas Billas Gerstenmaieris (Bilas Gerstenmajeris) sakė, kad “Columbia” katastrofą nulėmė ne koks nors vienas asmuo ar įvykis, o veikiau “virtinė techninių ir kultūrinių klaidų” nuo paties pirmojo “Space Shuttle” tipo erdvėlaivio starto, kai buvo pastabėta, jog nuo išorinio degalų bako atsiskiria putplasčio dangos, atliekančios šilumos izoliacijos funkciją, nuolaužos, galinčios padaryti žalos.

Vienas kylant atitrūkęs lagamino dydžio putplasčio gabalas pramušė skylę “Columbia” kairiajame sparne, ir tai tapo katastrofos priežastimi grįžtant į Žemės atmosferą.

Astronautė Eileen Collins (Eilin Kolinz), kuri vadovavo pirmajam NASA erdvėlaivio skrydžiui, praėjus dvejiems metams po “Columbia” katastrofos, pažymėjo, jog 30 metų vykdyta “Space Shuttle” programa didele dalimi buvo sėkminga ir išpildė savo pagrindinį uždavinį – pastatyti Tarptautinę kosminę stotį (TKS). NASA daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai buvo nurašyti 2011 metais.

“Mes vis dar ilgimės jūsų, – E.Collins sakė apie septynis “Columbia” astronautus. – Kaip galėtume atsidėkoti už jūsų indėlį didingoje žmonijos atradimų kelionėje?”

Valandą trukusi ceremonija vyko priešais didelį juodo granito paminklą, ant kurio užrašyti visų 24 NASA astronautų, žuvusių vykdant savo pareigą, vardai.

Trys astronautai žuvo 1967 metų sausio 27-ąją per gaisrą, kilusį atliekant bandymus erdvėlaivio “Apollo 1” kapsulėje. Erdvėlaiviui “Challenger” sprogus per startą 1986 metų sausio 28 dieną, žuvo visi septyni jo įgulos nariai. R.Husbandas ir jo įgula pagerbė tuos astronautus per “Columbia” skrydį, likus vos keturioms dienoms iki jų pačių žūties.

Penktadienį prie monumento buvo perskaityti visų žuvusiųjų vardai. Po to gedintys žmonės padėjo gvazdikų ir rožių žiedų ant grotelių priešais paminklą iš poliruoto akmens.

“Jaučiau pareigą būti čia ir prisiminti visus, kurie buvo svarbi mano gyvenimo dalis”, – sakė 39 metų maisto parduotuvės vadybininkas Davidas Niedsas (Deividas Nidsas), kuris anksti atsikėlė, kad atvažiuotų iš Fort Loderdeilio miesto Floridoje su savo motina ir 16-mečiu sūnėnu.

Vyras teigė tiesiogiai stebėjęs dešimtis raketų startų. Pasak jo, kai kuriems žmonėms patinka sportas, o jam – stebėti kosminę programą.

“Columbia” katastrofos atminimo ceremonijos taip pat buvo surengtos Arlingtono nacionalinėse kapinėse netoli Vašingtono, kur palaidoti trys erdvėlaivio įgulos nariai, taip pat rytų Teksase, kur nukrito erdvėlaivio nuolaužos, ir Izraelyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: