(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Š.m. balandžio mėnesį mados muziejaus MOMU (http://www.momu.be/) galerijoje Antverpene atidaryta etnografinių kostiumų paroda, kurioje eksponuojama unikali Mariaus Janušausko atkurto XIX a. Mažosios Lietuvos pamuštinio interpretacija. Drabužių dizaineris bendradarbiaudamas su Sankt–Peterburgo etnografiniu muziejumi, kuriame saugomi seniausi dokumentai apie Baltijos šalių kostiumus, pagal istorinius aprašymus ir iliustracijas atkūrė nematytą lietuvių liaudies kostiumą.

Karališkosios Antverpeno Vaizduojamųjų menų akademijos (http://www.antwerp-fashion.be/ ) studentas Marius Janušauskas siekė praplėsti tradicinį lietuviško skonio suvokimą ir pamatyti kitokią nepaprastai puošnią ir orginalią Lietuvą.

Pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu tapo lietuvių etnografo, tautosakininko Eduardo Gizevijaus („Keliauninkas“) XIX a. viduryje sukurtos iliustracijos atspindinčios Vakarų Lietuvos gyvenimo būdą ir madą. Dizainerio dėmesį patraukė savitos drabužių formos, proporcijos ir netikėta drabužių puošyba. Didžiausią susidomėjimą sukėlė moteriški viršutiniai drabužiai, o ypač egzotiškos išvaizdos pamuštinis, kuris gan vaizdingai aprašomas knygoje „Lietuvininkai“:

„Papuošti brangiu ūdros kailiuku, itin saviško sukirpimo mėlyni kailinukai (seniau tauriųjų „žiuponų“ šeimų žymė), iki pusės nugaros ir per pečius apsiūti auksiniais galionais, šviesiais ir tamsiais geltonais kraštais, lygiagrečiai išdėstytais kryputėmis ir lankais; sujuosti margai austa plačia juosta, ant kurios ilgųjų galų kaba stambūs kutai, tie kailinukai didelėmis rauktomis klostėmis supo stuomenį ir betgi leido kone laisvai matyti dailų ūgį; jie taip nuostabiai skyrėsi nuo kiekvieno kito tos rūšies drabužio, jog tikrai derėtų juos pripažinti esant per šimtmečius dėvimą, visagalės mados neliestą apdarą“.
„Lietuvininkai“ (Vilnius, Vaga 1970)

Projekto tikslas buvo ne vien tik atkurti lietuvišką kostiumą, bet ir plačiai pristatyti XIX a. Mažosios Lietuvos atmosferą. Todėl atlikęs tyrimą apie Vakarų Lietuvos moterišką kostiumą bei susipažinęs su E. Gizevijaus tekstais, Marius Janušauskas sukūrė seriją iliustracijų atskleidžiančių to meto lietuvių gyvenseną ir papročius. Iliustracijos kartu su kostiumu eksponuojamos MOMU muziejaus galerijoje.

Tarptautinio mados specialistų susidomėjimo sulaukęs XIX a Mažosios Lietuvos pamuštinis jau buvo pristatytas Volfsburgo meno muziejuje (Kunstmuseum Wolfsburg http://www.kunstmuseum-wolfsburg.de/ ) kovo mėnesį atidarytoje parodoje „Menas ir Mada“. Na o birželio mėnesį kostiumas bus demonstruojamas Karališkosios Antverpeno vaizduojamųjų menų akademijos madų šou metu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: