(c) „Neo–Lithuania“ archyvo nuotr.

Tautinė Lietuvių Studentų korporacija „Neo–Lithuania“ – tai gražias tradicijas tęsianti seniausia Lietuvos studentų organizacija, įkurta 1922m. bei puoselėjanti vertybes, kurios svarbios ir dabar – Lietuvos valstybės gerovė ir nepriklausomybė, jauno žmogaus kilni ir valinga asmenybė.

Korporacijos veikla apima tris sritis: švietimo, ugdymo ir leidybinę. Mokslo metais organizuojami tematiniai seminarai, paskaitos, poezijos, ir gitarų vakarai, istorijos, dainavimo, šokių pamokos bei susitikimai su Lietuvos mokslo, kultūros, meno atstovais. Taip pat rengiamos diskusijos svarbiais politiniais, švietimo klausimais.

Organizacija propaguoja ir sporto užsiėmimus: 2007 metais, po dvidešimties metų pertraukos, „Neo – Lithuania“ kartu su Lietuvos fechtavimosi federacija organizavo sportinio kardo atgaivinimo Lietuvoje čempionatą „Kardas 2007“. Kasmet vyksta mokomasis studentų ralis, tradicija tapęs šachmatų turnyras „Šachas“, smiginio, biliardo bei kitų stalo žaidimų turnyrai, įvairūs žygiai bei pažintinės kelionės po istorines Lietuvos vietas. Nepamirštama ir viena mėgstamiausių sporto šakų – krepšinis. Korporacijos komanda sėkmingai dalyvauja tarpkorporaciniuose krepšinio turnyruose.

Korporacijos veikloje nuo pat jos įkūrimo svarbią vietą užima leidybinė veikla. Tarpukariu buvo leidžiamas dvisavaitinis žurnalas „Akademikas“, laikraščiai „Studentų balsas“ ir „Jaunoji Lietuva“, apžvalginiai Korporacijos veiklos metraščiai. 1990 metais atsikūrusi „Neo – Lithuania“ atgaivino leidybinę veiklą – leidžiamas didžiausias Lietuvos studentų laikraštis „SAVAS“ (šiuo metu tai – savarankiška viešoji įstaiga), „Tegyvuoja druska“ (1996); išleista A. Kačanausko kūrybos rinktinė, A. Baltrušienės tremties atsiminimai „Kelionė į niekur ir atgal…“. 2006 metais pasirodė Rūtos Statulevičiūtės knygelė „Tautinės lietuvių studentų korporacijos „Neo – Lithuania“ namai“.

Nebe pirmus metus korporacija aktyviai bendrauja ne tik su Lietuvos ir užsienio korporacijomis, tačiau ir su kitomis aktyviausiomis Lietuvos jaunimo nevyriausybinėmis organizacijomis. „Neo-Lithuania“ yra Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) bei Kauno jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ narė. Dalyvaujant šių skėtinių organizacijų veikloje, korporantai sprendžia aktualiausias ir jaunimui rūpimas problemas, įgauna žinių jaunimo politikos formavimo, lyderių ruošimo, jaunimo informavimo, tarptautinių ryšių srityse.

„Neo – Lithuania“ bendradarbiauja su Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos studentų korporacijomis, aktyviai dalyvauja tarptautiniuose seminaruose. Organizacijos nariai turi galimybę susipažinti su kitų šalių kultūra, organizuoti bendrus tarptautinius projektus. Ne mažai susidomėjimo sulaukia kasmet vykstantis kultūrinių renginių festivalis „Tabula Rasa“. Jaunimas dažnai dalyvauja įvairiuose projektuose bei seminaruose, kuriuose įgyta patirtis padeda jiems ne tik akademinėje, profesinėje, bet ir asmeninėje aplinkoje.

Šiuo metu korporaciją vienija daugiau kaip 100 aktyvių narių – studentų – ir dar tiek pat narių, baigusių studijas. Kiekvienais metais prie „Neo-Lithuania“ veiklos prisijungia vis daugiau akademinio jaunimo, kupino naujų idėjų, kūrybinės energijos ir polėkio visuomeniniam darbui.

Įstoti į šią organizaciją gali visi, studijuojantys Lietuvos aukštosiose mokyklose, mylintys savo tėvynę ir norintys prisidėti prie jos tradicijų išsaugojimo bei gerovės kūrimo.

„Neo-Lithuania“ – tai labai įvairiapusiška korporacija, kurioje kiekvienas ras, ką veikti. Oranizacijos nariai švenčia lietuviškas šventes (tokias kaip „Vasario 16-oji”, „Kovo 11 – oji“ ir t.t. ), dainuoja, vaidina, šoka, fechtuojasi, žaidžia šachmatais, organizuoja ralį, filmų vakarus, susipažinimo šventes („Cepelinbalį“, „Koldūnbalį“ ir daugelį kitų), įvairias stovyklas, keliauja ne tik po Lietuvą, bet ir už jos ribų. Taigi organizacijoje visada laukiami iniciatyvūs, draugiški žmonės.

VIZITINĖ KORTELĖ:

  • Interneto svetainė: http://www.neolithuania.lt
  • Korporacijos pirmininkė Edita Asakavičienė
  • Kontaktai: Telefonas: +370 37 42 3493, faksas: +370 37 422483, el. paštas: valdyba@neolithuania.lt
  • Būstinės adresas: Parodos g. 26, Kaunas
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: