(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Siekiant mažinti nusikalstamumą bei skatinti gyventojų, ypač jaunimo, nepakantumą jam, praėjusiais metais vykdyta aktyvi prevencinė veikla, kurios svarbą pabrėžia ir vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Šiandien jo vadovaujamai tarpžinybinei komisijai Nacionalinei nusikaltimų prevencijos ir kontrolės programai įgyvendinti buvo pristatyta ataskaita apie 2010 metais įgyvendintas prevencines priemones.

Nepaisant sumažėjusio finansavimo, pernai buvo įgyvendinamos beveik visos numatytos priemonės, daugiausia dėmesio skiriant vaikų nusikalstamumo prevencijai, saugios kaimynystės propagavimui bei sustiprinant sukčiavimo ir organizuoto nusikalstamumo kontrolę.

Suorganizuota daugiau nei 40 susitikimų su gyventojais, švietimo įstaigų, verslo bendruomenių atstovais juos informuoti apie nusikalstamumą, apsaugos nuo jo būdus ir priemones. Skatinant bendruomenių aktyvumą ir bendradarbiavimą su teisėsauga, Panevėžio, Šiaulių, Anykščių, Tauragės apskričių savivaldybėse buvo pasirašytos saugios kaimynystės bendradarbiavimo sutartys. Jaunimui buvo organizuojamos vasaros stovyklos, varžybos, kiti renginiai. Taip pat tobulinta kovos su kontrabanda teisinė bazė, stiprintas tarptautinis bendradarbiavimas. Priemones įgyvendino Vidaus reikalų ministerija (VRM), Aplinkos ministerija, Teisingumo ministerija, Policijos departamentas prie VRM, Valstybės sienos apsaugos tarnyba prie VRM, Generalinė prokuratūra ir savivaldybės.

Pasitarime taip pat buvo pristatyti visuomenės nuomonės tyrimo, vertinančio gyventojų saugumo jausmą ir teisėsaugos institucijų veiklą, rezultatai. Jo duomenimis, praėjusiais metais apie 60 proc. gyventojų jautėsi saugūs savo mieste ar gyvenvietėje, o iš visų viešuoju saugumu besirūpinančių institucijų geriausiai įvertinti ugniagesiai gelbėtojai bei policija.

„Tai, kad esant sudėtingai šalies ekonominei ir finansinei situacijai ne tik išvengta žymių neigiamų viešojo saugumo būklės pokyčių, bet ir 6,7 proc. sumažėjo užregistruotų nusikalstamų veikų, o gyventojai jaučiasi saugesni, yra ir prevencinės veiklos nuopelnas“, – teigė ministras R. Palaitis. Ši veikla taip pat lėmė, kad vis daugiau žmonių (2010 m. – 80 proc.), tapę nusikalstamų veikų liudytojais ar nuo jų nukentėję, kreipiasi į policiją.

Tyrimo duomenimis, gyventojams aktualiausia su viešuoju saugumu susijusia problema išliko korupcija (60 proc., tiek pat ir 2009 m.), taip pat įvardyti smurtiniai ir turtiniai nusikaltimai bei kontrabanda.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: