© Wikimedia Commons archyvo nuotr

Pernai nuostolingai dirbusios didžiausio Lenkijos naftos koncerno “Orlen” valdomos bendrovės “Orlen Lietuva” vadovas sako, jog planuojamas statyti produktotiekis iki Klaipėdos yra svarbus įmonei, norint išlaikyti konkurencingumą.

“Naujasis produktotiekis iš Mažeikių į jūrų terminalą yra gyvybiškai būtinas, siekiant išlaikyti lietuviškų naftos produktų konkurencingumą pasaulinėse rinkose ir sukurti tvirtą pagrindą ilgalaikei bendrovės veiklai”, – pranešime sakė “Orlen Lietuvos” generalinis direktorius Ireneuszas Fafara (Ireniušas Fafara), komentuodamas 2013 metų bendrovės rezultatus.

“Orlen Lietuva” pernai patyrė 94 mln. JAV dolerių (gruodžio 31 dienos kursu – 235,921 mln. litų) neaudituotų grynųjų nuostolių. 2012 metais ji uždirbo 80 mln. JAV dolerių (208,48 mln. litų) grynojo pelno.

“Orlen Lietuvos”teigimu, nepalankios makroekonominės sąlygos ir mažėjančios naftos perdirbimo maržos visoje Europoje turėjo didelės įtakos bendrovės veiklai,.

“Klaipėdos nafta” ir “Orlen Lietuva” pernai spalio pabaigoje pasirašė ketinimų protokolą – jis atvėrė kelią deryboms dėl produktotiekio projekto terminų, krovos apimties, technologinių, logistikos ir ekonominių sąlygų. Skelbta, jog derybos gali trukti apie metus.

Produktotiekis eis iš naftos perdirbimo gamyklos Mažeikių rajone iki “Klaipėdos naftos” valdomo didžiausio šalyje naftos produktų terminalo Klaipėdos uoste. Investicijos į vamzdyną siektų apie 110 mln. JAV dolerių (295,5 mln. litų). Tiesti produktotiekį įmonė planuoja jau 2014 metais ir baigti 2017-aisiais.

Šiuo metu vamzdynas jungia Mažeikius ir Būtingę netoli Latvijos ir Lietuvos sienos, kur veikia “Orlen Lietuvai” priklausantis Būtingės naftos terminalas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: