(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Birželio 4 dieną VšĮ Kauno kurčiųjų reabilitacijos centre, įsikūrusiame Jūratės g. 19, paminėta gestų kalbos paskelbimo kurčiųjų gimtąja kalba 15 metų sukaktis.

Kiekvienam žmogui gimtoji kalba yra ta kalba, kuria jis bendrauja su aplinkiniais, gauna informaciją, išreiškia savo mintis, jausmus ir išgyvenimus. Tai kalba, kuria bendrauti yra paprasta ir patogu. Gestų kalbą 1995 metais Vyriausybė pripažino oficialia kurčiųjų gimtąja kalba.

Susirinkusius į šventę pasveikino Kauno miesto mero pavaduotojas Algimantas Kurlavičius ir miesto tarybos Socialinių, sveikatos ir šeimos reikalų komiteto pirmininkė Loreta Kudarienė.

„Sveikinu jūsų šventės proga. Malonu, kad ne tik šiandien, bet ir kasdien jūs renkatės šiame centre, bendraujate, gaminate įvairius dirbinius, padedate vieni kitiems, įgyjate profesijas ir gyvenate pilnavertį gyvenimą“, – sakė A. Kurlavičius.

Komiteto pirmininkė L. Kudarienė sakė, kad jai labai gerai žinomos kurčiųjų problemos, jos aptartos neseniai vykusioje konferencijoje.

Savo jautrią kalbą ir linkėjimus komiteto pirmininkė užbaigė Donaldo Kajoko eilėraščiu, kurio pagrindinė mintis ta, jog kiekviena gyvenimo diena yra brangi ir prasminga, todėl reikia dėkoti likimui, jog ji buvo ir yra.

Kurčiųjų gyvenimas yra specifinis: jie nėra nebyliai – jų gimtoji kalba yra gestų kalba, tačiau šia kalba be vertėjų jie gali bendrauti tik tarpusavyje. Visais kitais atvejais kurtiesiems reikia vertėjų, o jų labai trūksta. Kurtieji turi sunkumų, kai reikia bendrauti su gydytojais, teisininkais, kitų profesijų žmonėmis. Ne visada gestais galima susikalbėti su girdinčiaisiais.

Šventės metu buvo kalbėta ir apie esamas problemas. Paminėtos profesijos, kurių negali pasirinkti kurtieji. Jie negali tapti advokatais ir kitų profesijų atstovais.

Kurčiųjų reabilitacijos centro direktorė J. Pugačiauskienė pasidžiaugė, kad į šventę atvyko daug svečių: Kauno m. savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus, Vilijampolės seniūnijos, Petrašiūnų darbo rinkos, Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų vaikų reabilitacijos centro, policijos atstovai, kolegos iš Panevėžio ir kt.

Centro direktorė padėkojo Seimo narei Vincei Vaidevuti Markevičienei, kuri padėjo surengti konferenciją ir visada stengiasi padėti.

J. Pugačiauskienė informavo, kad Kauno kurčiųjų reabilitacijos centre vyksta įvairūs užsiėmimai. Kurtieji čia gamina įvairius papuošalus, siuvinėja, mezga, pina iš vytelių. Kiekvieną dieną čia ateina apie 15 žmonių. Čia veikia tautinių ir ritminių šokių būreliai.

„Kurtieji gestų kalba deklamuoja eiles, dainuoja. Jie yra kultūrinė kalbinė mažuma. Būtų malonu, kad turėtume gestų kalbos televizijos diktorių, tuomet kurtieji gautų visapusišką informaciją. Tokias galimybes kurtieji turi Suomijoje, Estijoje ir Čekijoje.

Mes kreipėmės į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji taptų kurčiųjų globėja“, – sakė direktorė J. Pugačiauskienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: